Mikä muokkauskone sopii meidän tilalle?

Teksti: OLLI KORHONEN, Hankkija Oy

Hankkijalla on tarjolla laaja valikoima maanmuokkauskoneita Amazonelta ja Väderstadilta. Muokkaukseen on käytettävissä erilaisia piikkejä, lautasia ja näiden yhdistelmiä. Miten valitsen oikean työkalun minun tilalleni?

Ceus on Amazonen yhdistelmämuokkain täysin hydraulisilla säädöillä.

ALKUUN TULISI MIETTIÄ, mikä on hankittavan koneen pääsääntöinen käyttötarkoitus. Lautasmuokkain on työnopeutensa suhteen tehokas muokkain niin syksyn kuin kevään muokkauksiin. Lautasen koolla ja muodolla on kuitenkin väliä. Amazone X-Cutter tai Väderstad Crosscutter -lautaset ovat tarkkoja työkaluja matalaan tehtävään kylvömuokkaukseen tai jäännöskasvien idättämiseen. Nyrkkisääntönä on, että mitä syvemmälle näillä lautasilla muokataan, sitä heikommin ne suoriutuvat. Toisaalta 610 mm Catros XL -kiekolla voidaan muokata jopa 16 cm syvyyteen asti, mutta sillä ei saa helposti tasaista muokkauspohjaa kylvömuokkauksessa.
Kultivaattoreilla päästään 5–30 cm työsyvyyksíin, mutta käyttäjän pitää miettiä kärkivaihtoehtoja. Hanhenjalkaterillä tai siipiterillä saadaan hyvä leikkaus matalammassa syvyydessä, mutta jos tarkoituksena on muokata syvemmältä, tulisi käyttää kapeampaa kärkipalaa. Pienelle tai keskikokoiselle tilalle kultivaattori 8 cm kärkipalalla ja 350 mm siipiterillä voisi olla järkevä ratkaisu. Syksyllä voidaan muokata syvemmältä käyttäen pelkkää piikkiä, ja keväällä voidaan taata hyvä leikkaus matalammalla käyttäen siipiteriä. Syvemmälle muokattaessa yksittäisen piikin vaikutusalue kasvaa mahdollistaen tasaisen muokkauksen.
Turhan leveällä kärjellä työsyvyyden saavuttaminen on haastavaa ja kuluttaa turhaan polttoainetta ja muokkauslaitetta. Uudet säädökset kevytmuokkauksen suhteen aiheuttavat monille tiloille muokkauksen uudelleen suunnittelua. Kylvökausi on intensiivinen, ja silloin tarvitaan muokkaustehoa! Myös käytössä oleva muu kalusto vaikuttaa tähän tarpeeseen. Yhteiskäyttöön hankittava muokkain voi olla järkevä ratkaisu. Tällöin pystytään ostamaan leveämpi ja paremmin varusteltu kone, jolloin tarvittaessa voidaan työskennellä erittäin tehokkaasti.

MONIPUOLISUUTTA YLEISMUOKKAIMELLA!

Cobra yleismuokkain syksyn ja kevään muokkaussesonkiin.
Cobra yleismuokkain syksyn ja kevään muokkaussesonkiin.

Perinteiset äkeet värähtelevällä piikillä ovat voittamattomia kylvömuokkauksen teossa. Niiden piikkiä ja rakennetta ei kuitenkaan ole suunniteltu tekemään syysmuokkausta tai muokkaamaan kerääjäkasveja. Amazone esitteli uuden Cobra -2TX yleismuokkaimen vastaamaan tähän haasteeseen. Kuuden tai seitsemän metrin työleveydellä ja jopa 16 km/h työnopeudella voidaan muokata todella tehokkaasti. Työsyvyysalue on laaja, 4-13 cm. Cobrassa on värähtelevä 90x13 mm ECO-piikki, joka voidaan varustaa 50 mm kärkipalalla tai 220 mm hanhenjalkaterällä. Piikkiväli on 13 cm, mikä on normaalia äestä leveämpi. Hanhenjalkaterää käytettäessä saavutetaan lähes 9 cm päällekkäisyys! Piikit on jaoteltu tasaisesti kuudelle piikkiakselille. 60 cm runkokorkeus, reilu etäisyys piikkien, tasauslatojen ja jyrän välillä takaa hyvän läpäisyn, vaikka muokattaisiin suuriakin kasvijätemääriä täydellä työsyvyydellä.

Cobran suunnittelun yhteydessä on pyritty huomioimaan kaikki. Veto tapahtuu joko vetokoukusta tai suositellummin vetokartusta. Kone säädetään vaakasuoraan vetolaitteen ja jyrän varaan, minkä jälkeen työsyvyys säädetään hydraulisesti. Koneessa on eri tasalle asennetut 380/55-17 tukipyörät, jotka takaavat tasaisen muokkauksen myös vaihtelevissa olosuhteissa. Tukipyörät on kytketty mekaanisesti jyrään, jolloin työsyvyyden säätö on tarkkaa koko pituudelta. Työskenneltäessä ilman jyrää käytetään suuria 550/45 R22,5 kuljetusrenkaita työsyvyyden säätöön. Renkaiden takaa löytyvät piikit, jotka rikkovat renkaiden tekemän painauman. Vakiona käytössä on kaksois U-profiilijyrä.
Jyrä voidaan valita tarpeen mukaan yhdeksän eri vaihtoehdon väliltä. Lisäksi taakse voidaan lisätä jälkihara viimeistelemään tasainen kylvöpohja. Kylvömuokkausta ja -tasausta tehostamaan voidaan Cobran eteen asentaa hydraulisesti säädettävä Crushboard-lata. Jos halutaan pysytellä perinteisessä muokkauksessa, löytyy Amazonelta laaja valikoima Cayros-paluuauroja. Tulossa on myös täysin uudet mallit: Teres ja Tyrok, joita nähdään Suomen pelloilla jo tänä syksynä!