Väderstad Proceed avaa kylvön tulevaisuuden

Kuvassa traktorin perässä pellolla uusi Väderstad Proceed.

Väderstad, yksi mailman johtavista muokkaus-, kylvö- ja tarkkuuskylvökoneiden valmistajista, esittelee uuden tuoteinnovaation Väderstad Proceed. Proceed on täysin uusi kylvökonetyyppi, jossa yksittäinen kone kasvattaa satopotentiaalin laajalle kirjolle viljelykasveja – kuten vehnälle, ohralle, rapsille, sokerijuurikkaalle, herneelle, maissille, auringonkukalle ja monelle muulle.

 
Traktori pellolla työssä kuvattuna ylhäältäpäin.

– Väderstadilla rakennamme koneita, joiden avulla asiakkaamme pysyvät nykyaikaisen viljelyn etulinjassa. Kehitämme uusia menetelmiä, ja aika ajoin asetamme täysin uusia standardeja. Proceed on yksi noista loikista, joita ei tapahdu kovinkaan usein maatalouskonealalla, mutta kun niin tapahtuu, ne muuttavat alaa, sanoo Mattias Hovnert, Senior Vice President Sales & Marketing, Väderstadilta, ja jatkaa:

– Väderstad Proceed voi asetta pienimmänkin siemenen täydelliseen syvyyteen millimetrin tarkkuudella, mahdollistaen huomattavan muutoksen satotasoon, muokkaukseen, kemikaalien käyttöasteeseen ja lannoituksen tarpeeseen.
Kenttäkokeiden mukaan Proceed voi puolittaa vehnän kylvömäärän, säilyttäen saman satotason kuin mihin nykyaikaisilla kylvökoneilla päästään. Mikä tärkeintä, kasvustot ovat vahvempia ja todella tasaisia kaikilla kehitysasteilla.

 

Sormi osoittaa pellolla multaa.

– Proceed on huomattava loikka nykyaikaiseen kylvötekniikkaan verrattuna. Se on äärettömän tarkka kylvösyvyyden, rivivälin ja päisteautomatiikan suhteen. Tuloksena nopea, tasainen taimettuminen ja elinvoimainen kasvusto, jossa jokaisella taimella on mahdollisuudet yltää täyteen potentiaaliinsa, sanoo Lars Thylén, Director Product Management, Väderstadilta.

Muutama kuukausi kylvön jälkeen tehdyissä kokeissa, joiden kylvömäärä on 150 siementä/m2 on huomattu 102 % kasvu taimen biomassassa, 72 % kasvu juurten biomassassa sekä 62 % enemmän korsia tainta kohti, verrattuna nykyaikaiseen kylvökoneeseen.

 

Suurin tarkkuus kaikilla kasveilla

Mies pellolla koskettaa viljasatoa kädelllään.

Viljaa kylvettäessä Proceedin riviväli on joko 225 tai 250 mm. Pienellä muutoksella koneen riviväli saadaan muutettua 450 tai 500 mm:iin, esimerkiksi sokerijuurikkaan tai rapsin kylvöä varten. Yhtä helposti kone on muunnettavissa myös 750 mm rivivälille esimerkiksi maissin, auringonkukan tai puuvillan kylvöä varten. Kaikki kasvustot perustetaan ilmiömäisellä tarkkuudella, jolloin jokaisen siemenen satopotentiaali saadaan maksimoitua.

Proceedin sydän on sen suurella tarkkuudella toimivat riviyksiköt. Ennen siemenen kylvöä, rivikohtainen etupyörä tiivistää pellon, jotta jokaisella siemenellä olisi yhtäläiset itämisolosuhteet. Etupyörät on asennettu yksitellen, ja ne ovat hydraulisesti painotettuja.

 

– Kun siemen yltää pääsäiliöltä riviyksikölle, ottaa modifioitu versio maailman johtavasta Väderstad PowerShoot singulointijärjestelmästä komennon jokaisesta yksittäisestä siemenestä, koko matkan aina maahan asti. Kylvöputkesta irrotessaan, vastaanottaa pysäytyspyörä jokaisen siemenen. Tämä takaa siemenelle ihanteellisen maakosketuksen halutulla syvyydellä, koko työleveydeltä, sanoo Larn Thylén, Director Product Management, Väderstadilta.

Jotta kuljettajalla olisi täysi hallinta, on jokainen riviyksikkö sähköisesti pyöritetty ja sitä hallitaan iPad -pohjaisen E-Control-ohjausjärjestelmän kautta. Ominaisuuksiin kuuluu rivikohtainen sulku sekä vaihteleva määränsäätö, dynaaminen ajourajärjestelmä, yksittäiset kalibroinnit, sekä tietenkin reaaliaikainen tarkkailu ja hallinta. Kaikki nämä ovat aitoja teknisiä innovaatioita viljankylvösektorilla.

Väderstad Proceed tullaan julkaisemaan kansainvälisessä Agritechnica 2022 -näyttelyssä Hannoverissa Saksassa. Vuoden 2022 aikana Väderstad jatkaa rajojen venyttämistä uusilla, täysimittaisilla peltokokeilla, yhteistyössä tutkijoiden, siementuottajien ja innovatiivisten viljelijöiden kanssa ympäri maailman. Väderstad Proceed on seuraavan sukupolven kylvölaite, joka avaa täysin uuden tulevaisuuden kasvuston perustamiselle.

 

Väderstadista
Väderstad tuottaa nykyaikaisen maatalouden käyttöön innovatiivisia, tehokkaita maatalouskoneita ja menetelmiä. Yksinkertaistamalla viljelytyön ja parantamalla viljelijän tulosta, yhtiön tulos on tulla maailman johtavaksi ainutlaatuisen taimettumisen kumppaniksi. Yhtiö on perheomisteinen ja sen pääkonttori sijaitsee Väderstadissa, Ruotsissa. Väderstad on edustettuna 40 maassa ja kaikissa maanosissa. Vuonna 2020 Väderstadilla oli 1550 työntekijää ja sen liikevaihto oli 340 M€.

Väderstad työssä pellolla. Kuivasta pellosta nousee pölyä aurinkoisena päivänä.