Väderstad Spirit 400-600C -kylvölannoitin

Spirit C -kylvölannoitin on vankan rakenteensa ja monipuolisten säätöjensä ansiosta hyvinkin vaihteleviin olosuhteisiin sopiva työväline soveltuen sekä keveiden multamaiden että raskaiden muokattujen maiden kylvöön. Muiden Väderstad-koneiden tapaan Spirit C:lle on ominaista korkea laatu, kestävyys ja alhaiset käyttökustannukset. Uutena mallina Spirit C 600.
 
Väderstad Spirit 400-600C -kylvölannoitin
1. Tasoitus, muokkaus ja lannoitus 2. Tiivistys 3. Kylvö 4. Kylvörivin tiivistys 5. Viimeistely
 

Etumuokkaimeen yhdistetty lannoiteputkisto

Väderstad Spirit C:n lannoitevantaat

Lannoitevantaistona toimii Väderstadin kylvökoneesta tuttu System Disc -etumuokkain. Suuret, viistoon asentoon säädetyt ø 45 cm kiekot leikkaavat maata, sekoittavat kasvinjätteitä ja avaavat tien lannoitteelle. Vannasväli on 12,5 cm. FIX-menetelmässä lannoite sijoittuu hieman siementä alemmas n. 5 cm leveäksi nauhaksi, ja se peittyy lautasten heittämän maakerroksen alle. Kiekkovantaiden takana leveät kannatinpyörät tasaavat pintamaan kylvövantaille. Lannoitesyvyyttä ja -määrää voidaan säätää ohjaamosta ajon aikana.

 

Kumijousitettu lannoitevantaisto

Väderstad kumivaimennus

Lannoitevantaiden kiinnitys on luja ja tukeva. Varsinaisia jousia ei tarvita lainkaan, sillä kiinnikkeessä on kumivaimentimet. Väderstad otti tämän tekniikan käyttöön ensimmäisenä Euroopassa, kun se esiteltiin Rapid-kylvökoneissa. Kumivaimennin myötää tarvittaessa, esim. kiveen ajettaessa. Mutta samalla se kuitenkin säilyttää tiukan maakosketuksen, ja kumijoustin painaa lannoitevantaan säädettyyn syvyyteen heti esteen jälkeen.

 

Tasoittava etulata

Väderstad Spirit 400-600C - etumuokkain
System Disc + Crossboard

Spirit C -kylvölannoittimen kiekkovantaiden eteen voidaan asentaa Crossboard Heavy -etulata. Ladan työkorkeutta säädetään hydraulisesti ohjaamosta, samoin myös sen työkulmaa eli aggressiivisuutta. Etulata rikkoo tehokkaasti kokkareita, sekä tasoittaa kuoppia ja painanteita.

 

Suuret lannoite- ja siemensäiliö

Väderstad Spirit 400-600C siemensäiliö

Kylvö- ja lannoitelaatikoiden väliseinää säätämällä laatikoiden tilavuuden keskinäistä suhdetta voidaan muuttaa. Säiliön täyttökorkeus on 2,4 m. Täyttöaukko on suuri, joten se voidaan täyttää suoraan suursäkistä, ruuvilla tai etukuormaimella, mikäli kyseessä on irtotavara. Luja verkko estää kokkareiden ja vieraiden esineiden pääsyn korroosionkestävään syöttölaitteistoon.

 

Sähköinen syöttökoneiston käyttö

Väderstad Spirit-kylvökoneen sähköinen siemensyöttökoneisto

Väderstadin Fenix II -syöttömekanismi saa käyttövoimansa varmatoimiselta ja tehokkaalta sähkömoottorilta. Syöttökoneistossa on kaksi nopeusaluetta, valinta tehdään syöttömäärän mukaan. Se pystyy uskomattoman suureen tarkkuuteen jopa niinkin pieneen kylvömäärään kuin alle 1,0 kg/ha. Syöttökanavassa on sulkuluukku, mikä mahdollistaa syöttökoneiston tarkastuksen vaikka säiliö ei olisikaan tyhjä. Syöttökoneisto on täysin korroosion kestävä.

 

Yksinkertainen kiertokoe

Väderstad Spiritissä helppo kiertokoe

Kiertokoe on erittäin yksinkertainen. Painetaan nappia, jotta näytepussi täyttyy. Näyte punnitaan ja tulos syötetään ohjaimelle. Tämän jälkeen ohjaimelle syötetään haluttu kylvömäärä. Kone on valmis kylvämään, ohjain säätää koneen automaattisesti.

 

Offset-asennetut kannatinpyörät.

Väderstad Spirit - jyräpyörästö
Offset-jyräpyörästö

Suurihalkaisijaiset, leveät pyörät kantavat hyvin myös pehmeillä mailla. Kahteen riviin Offset-asennettuna pyörät eivät lähde vierittämään multavallia edessään, vaan tasoittavat maan kylvövantaille. Offset-rakenteen on todettu pienentävän vetovoiman tarvetta jopa 25%. Kaksi keskimmäistä pyörää on asennettu keinuteliin, joten ne pääsevät myötäämään kumpareissa, vesivaoissa ja tekee tiekuljetuksesta vakaata. Jokainen pyörä on itsenäisesti kiinni koneen rungossa, jonka takia koko pyörästöä ei tarvitse purkaa esim. rengasrikon sattuessa

 

Tarkka sijoitus ja huolellinen tiivistys

Spiritin tuplakiekkovannas on ripustettu kumijousitettuun varteen. Tämä rakenne on erittäin vankka ja huoltovapaa. Hyvä jousitus mahdollistaa vantaiden tarkan liikkuvuuden ja vantaat seuraavat tarkasti pellon muotoja.
Vannasta seuraa 380mm korkea ja 75mm leveä jyräpyörä. Pyörän tehtävänä on pitää vannas oikeassa kylvösyvyydessä ja tiivistää maa siemenen sijoittamisen jälkeen. Suuri pyöräkoko mahdollistaa tarkan sijoittamisen suuressakin kylvönopeudessa.
Vannaspainoa ja kylvösyvyyttä voidaan säätää hydraulisesti lohkoittain. Vannaspainoa voi vaihdella keveiden maiden 20-30 kg:n ja jäykkien maiden 80 kg:n välillä. Jokaiselle vantaalla oma takahara viimeistelee pinnan.
Väderstad Spirit-kyvövannas
 
Väderstad Spirit - turvallinen tiellä

Leveä pellolla - kapea tiellä

Kuljetusta varten Spiritin kylvölohkot taittuvat kokoon. Kaikkien Spirit-mallien maksimi kuljetusleveys on kolme metriä ja suurin korkeus enintään neljä metriä.