Klapeja 50 vuoden kokemuksella

Palaxin uusi C900.2 -klapikone

Laukaalla järjestettiin työnäytös Matti Tulla:n uudella C900.2 klapikoneella. Sateisesta säästä huolimatta tunnelma oli lämmin ja uusi klapikone herätti kiinnostusta.

Uusi Palax C900.2 saapui Matti Tulla:lle keväällä. Kokemukset koneesta on pelkästään positiivisia. Tulla:n mukaan uusi kone innostaa työhön, uuden koneen myötä työn tekeminen helpottuu, tehostuu ja ergonomia paranee. Tulla kertoi hankkineensa uuden Palax klapikoneen yli 50 vuoden klapien valmistuskokemuksella. Järjestyksessään kone on hänellä neljäs Palax -merkkinen klapikone. Hankintapäätökseen vaikuttivat mm. tunnettu merkki ja aikaisemmat kokemukset Palax klapikoneista. Klapeja tuotetaan omaan käyttöön sekä hieman myyntiin.

 
Halkaisuterä ja klapeja.
Halkaisuterä.

Klapien valmistuksessa koneketju on muodostunut ehdottoman tärkeäksi kokonaisuudeksi, jossa ei ole ylimääräisiä lenkkejä. Putsausrumpu on klapikoneessa ihan ehdoton toteaa Tulla, putsausrumpu luonnollisesti putsaa klapeja ylimääräisestä puumoskasta, talvella lumesta ja jäästä. Putsausrumpu pitää tuotoksen puhtaana ja nopeuttaa huomattavasti puun kuivumista. Uudessa koneessa muutamia erinomaisia ominaisuuksia Tulla mainitsee teräautomatiikan ja syöttöaukon avaruuden, jonka vuoksi jumiutumiset ovat jääneet kokonaan pois. Koneeseen voidaan syöttää isojakin runkoja ja näin ylimääräinen sahaus on samalla vähentynyt huomattavasti. Tulla mainitsee työtehon kasvaneen selvästi.

 


Kuvassa Timo Talvitie Palaxilta.

Kovaan ammattikäyttöön ja vaativiin olosuhteisiin sopiva pyöröterällä varustettu klapikone Palax C900 on uudistunut: C900.2 on nyt entistäkin tehokkaampi ja siihen saa tehdaslisävarusteena automaattisen halkaisuterän korkeudensäädön.

Palax C900:ssa on tinkimättömän nopea 900 mm kovametalliterä. Väsymättömän terän lisäksi koneen halkaisupituutta säätää patentoitu Palax Optimi. Yhdessä automaattisen pikaliikeventtiilin avulla se tekee halkaisusta lyömättömän nopean.

 

Kun tähän vielä lisätään tehdasvarusteena tilattava automaattinen halkaisuterän korkeudensäätö X-Aim, klapinteko on erittäin vaivatonta.

Koneessa on hydraulinen puun painin ja poistokuljetin, jonka nopeutta voi säätää.

Koneessa on myös alaspäin suunnatut pikaliittimet Palax-tukkipöydälle.

Täyshydraulinen ohjaus, tukeva syöttökuljetin, sekä 4,3 m pitkä poistokuljetin tekevät klapinteosta tehokasta ja helppoa!

 
Automaattisesti tasalaatuisia klapeja.
Automaattisesti tasalaatuista klapeja.
Palaxi:lla tehdyt klapit lämmittivät päivän lounaan.
Palaxilla tehdyt klapit lämmittivät päivän lounaan.