Monipuolinen kärry metsiin ja taajamiin

Teksti ja kuvat: MARKKU PULKKINEN

 

Kruunupyyssä valmistettavista Kronos-metsäperävaunuista ja -kuormaimista
löytyy sopiva yhdistelmä moniin tarpeisiin metsissä ja kaupungeissa.

 

RUSKOLAISEN KONEYRITTÄJÄN MARKUS RANTASEN työmaat hivelevät silmiä. Metsäapu Rantasen Kronos-metsäperävaunut liikkuvat usein merenrantamaisemissa Turun seudulla. Haastattelupäivän urakkana on puiden kaato mökkitontilta Rymättylässä.
– Itse en kiinnitä maisemiin enää huomiota. Näihin on jo niin tottunut, Rantanen hymyilee.
Yhden miehen yritys keskittyy pääasiassa tonttien siistimiseen. Arboristiksi kouluttautunut Rantanen käyttelee itse moottorisahaa, kiipeilee tarvittaessa puissa ja nostelee risut ja pätkityt rungot metsäperävaunuun ja vie ne haketettaviksi. Kuljetuskaluston osalta Rantanen on luottanut Kronokseen viiden vuoden ajan. Metsäajoon on Kronos 140 4WDM
-metsäperävaunu ja taajamiin ja tonteille tänä vuonna hankittu Kronos Kargo 121
-metsäperävaunu risulaidoilla.
– Kargo on todella ketterä ja huoleton perävaunu. Tilasin lisävarusteena vahvasta Hardox-teräksestä valmistetun risukasetin. Lavalle voi pudotella huoletta isompiakin runkoja suoraan puun latvasta, Rantanen kehuu korkeilla risulaidoilla varustettua kärryä.
– Verkkotakalaita on myös hyvä. Ei tarvitse pelätä oksien putoamista kesken ajon. Takalaidassa on avattava luukku, mikä helpottaa pohjan siivoamista. Etuseinässä on molemmin puolin nousuaskelmat, jotka helpottavat kuormatilaan menoa. Kärryn molemmin puolin oleviin työkalulaatikoihin mahtuvat moottorisahat ja muut työkalut. Peruutuskamera
on myös hyödyllinen, samoin käännettävien takavalojen yhteydessä olevat varoitusvilkut, Rantanen luettelee. Rantanen halusi uusimman perävaununsa ilman vetäviä pyöriä, koska taajamahakkuissa joutuu ajamaan paljon maantiellä. Vaunu ei rajoita ajonopeutta toisin kuin mekaanisella vedolla varustetut vaunut. Kaikissa neljässä pyörässä olevat mekaaniset rumpujarrut varmistavat myös liikenneturvallisuutta.
Varsinais-Suomesta löytyy myös konemiestä haastavia kalliomäkiä.
– Vetävä peräkärry on ehdoton edellytys sille, että pystyy ajamaan puita mäkisessä maastossa. Käytän Kronos 140 4WDM -metsäperävaunua pääasiassa metsäajoihin. Kuormaimena Rantasella on viisi vuotta sitten hankittu,
traktorin takasiltaan kiinnitetty Kronos 5020 L, joka vastaa nykyistä Kronos Gripto 609 -mallia.
– Nosturin käyttö vivuista on helppoa. Sähköinen ohjaus on todella hienovarainen ja tarkka. Tässä nosturissa on
ulottuvuutta 8,5 metriä, mikä riittää hyvin. Rantanen pitää erinomaisena asiana sitä, että puomin hydrauliikkaletkut kulkevat rungon sisällä, jolloin vahingoittumisen vaara on pienempi. Kuormaimen venttiilipöydän
sijoittelua hän pitää myös hyvänä.
Nosturin puomissa ei ole lisävarusteena saatavaa kameraa. Työskentelyä helpottavat kuitenkin puomin Nordic Lightsin työvalot.
– Joskus kamerasta olisi ahtaissa paikoissa hyötyä. Viime kesänä jouduin kurottelemaan orapihlaja-aidan taakse ja siinä tarvittiin kaveri ohjaamaan nosturin liikkeitä.

AUTOMATIIKKA HELPOTTAA KÄYTTÖÄ

Markus Rantanen on tarjonnut puunkaato- ja -kuljetuspalveluja kymmenen vuotta. Taajamissa ja tonteilla on paljon kysyntää ketterillä koneilla tehtäville maisemanhoitopalveluille.

Kronos-metsäperävaunut ja -kuormaimet siirtyivät Hankkijan valikoimiin syyskuussa. Aikaisemmin Hankkija myi jo Kronoksen vesakkomurskaimia ja lapiorullaäkeitä.
– Yhteistyö murskainten ja äkeiden osalta on sujunut hyvin. Uskon, että myös Kronos-metsätyökoneiden tunnettuus ja menekki kasvavat Hankkijan edustuksessa,
Kronos-työkoneita valmistavan Wikar Oy:n toimitusjohtaja Mathias Lindholm sanoo.
Kronos toi perävaunuihinsa viime vuonna
uusia innovaatioita.
– Smart Stabilizer Control on puoliautomaattinen tukijalkojen ohjausjärjestelmä, joka tekee
vaunun käyttämisestä entistä helpompaa, sujuvampaa ja turvallisempaa.
Järjestelmä lisää työn tuottavuutta ja
vähentää vaunun kulumista, Lindholm kertoo.
Wikar Oy palkittiin uusista tukijaloistaan innovaatiopalkinnolla tämän vuoden Elmia Wood -näyttelyssä Ruotsissa.

Muita viime vuosien innovaatioita Kronoksen tuotteissa ovat nostureiden kärkiohjaus ja vaunun vedon automatisointi.
– Kärkiohjauksen ansiosta kuljettaja voi keskittyä vain kouran liikkeiden ohjaamiseen. Puomisto liikkuu kouran
mukana automaattisesti. Smart Boom Control -kärkiohjausjärjestelmästä otettiin tänä vuonna käyttöön uusi, parannettu versio.
Smart Drive -järjestelmä puolestaan tunnistaa traktorin CAN BUS -väylän kautta traktorin nopeuden ja sopeuttaa
perävaunun vedon siihen. Smart Drive -ohjausjärjestelmän saa sekä napamoottoreilla että hydraulisilla vetorullilla
varustettuihin vaunuihin.
– Vaunumme ovat erittäin kestäviä mutta silti ketteriä ja kevyitä. Vaunut ja kuormaimet ovat täysin kotimaista
tekoa, Lindholm painottaa