Rehuntekokalusto laitettiin kerralla kuntoon

Ville Huhtala ja Juho Keskikangas tekivät mittavat konekaupat vuonna 2016 reilussa kuukaudessa.

Uusi noukinvaunu, niittomurskain ja karhotin

Teksti ja kuvat: Jussi Mustikkamaa

Kauhavan Alahärmässä sijaitsevan Ville Huhtalan maatilan rehuntekokalusto laitettiin vuonna 2016 kerralla kuntoon, kun maatilalle tehtiin mittava investointi uuden noukinvaunun, niittomurskaimen ja karhottimen kohdalla.

Silloisen Eepeen Agrimarketin, nykyisen Hankkija Härmänmaan maatalous- ja konemyyjä Juho Keskikangas sai mieluisan työtehtävän, kun oli tiedossa se, että Ville Huhtala oli uuden Kronen noukinvaunun ostoaikeissa.

Ville Huhtala hankki Krone ZX 560 GL noukinvaunun

- Ensimmäisenä teimme Villen kanssa kaupat noukinvaunusta, ja sitten hän tuumasi, että olisi hyvä saada uusittua myös niittokone ja karhotin, Juho Keskikangas kertoo.
Näin Huhtalan tilalle uusittiin koko rehuntekokalusto. Kronen ZX560GL noukinvaunu on kolmella telipyörästöllä varustettu, ja kyseessä on tilavuudeltaan suuri vanu, jonka vesitilavuus on 56 kuutiota.

Ville Huhtala tutustui Kronen noukinvaunuun maatalouskonemessuilla Saksassa. Huhtalan pelloilla tehdään kolme rehunkorjauskertaa kauden aikana eli keväällä, keskikesällä ja loppukesästä. Nurmialalla on korjattavaa rehua reilut sata hehtaaria. Rehua tarvitaan kuudensadan eläimen lihakarjatilalla melkoinen määrä vuoden mittaan.

- Iso noukinvaunu sopii meille hyvin, kun työketju pysyy tiiviinä, meillä on neljä työntekijää ketjussa. Tarvittaessa rehunkorjausta voi nyt toki pyörittää pienemmälläkin miehistöllä, Huhtala kertoo.
Kahden kesän jälkeen Ville Huhtala on tyytyväinen investointiinsa, sillä korjaustehoa vaunussa on riittävästi.

- Tuntuu, että se nielee vaikka mitä, karhot saa olla vaikka kuinka isoja.
Oman tilan lisäksi Ville Huhtala käy noukinvaununsa kanssa pariin otteeseen kesässä tekemässä töitä läheisellä luomutilalla, jossa on edessä aina kerralla sadan hehtaarin rehunkeräysurakka.

- Kyllä naapurit ovat huomanneet, että Villellä on iso vaunu, ja soittoja tulee, että ehditkö mennä tekemään rehua heillekin, Juho Keskikangas toteaa.
- Viime kesänä menin yhdelle tilalle hätäavuksi, kun siellä tarvittiin apuja, Ville Huhtala lisää.


Ville Huhtala tutkii Kronen karhotinta, joka hankittiin myös vuonna 2016

Ville Huhtalan tilalle saapui keväällä 2016 uusi Kronen kolmitelinen noukinvaunu

Hyvät käyttökokemukset kahden kesän jälkeen

Krone ZX560GL työn äärellä rehunteossa Huhtalan maatilan pelloilla

Ville Huhtalalla on Kronen koneista hyvät käyttökokemukset kahden kesän jälkeen. Vaikka pellolta olisi tullut isoja ruohotukkoja, niin noukin ei mene tukkoon.

- Siitä olen eniten tykännyt, että vaunuun menee paljon tavaraa, ja se sulloja nielee paljon ruohoa vaunuun, Huhtala kertoo.

Erityisen paljon kiitosta saa noukinvaunuun lisävarusteena hankittu teroituslaite.
- Maksoihan se aikalailla lisähintaa. Jos on aikaa, niin käytän teroitinta joka päivä, mutta ainakin kerran kesken rehunteon kannattaa sullojan terät teroittaa.

Kiinteä teroituslaite helpottaa siksi, että teriä ei tarvitse ottaa irti, vaan ne voi kääntää teroitettavaksi puoliautomaattisesti.

- Kun teroittajaa käyttää, niin terät eivät pääse kulumaan loppuun, vaan ne pysyvät paljon parempina.

Toinen tärkeä ominaisuus vaunussa on vaaka, jonka avulla näkee, paljonko kyydissä on tavaraa menossa kohti rehunkuivaajaa.

- Kääntyvä etulaita on myös hyvä, siihen saadaan vaunuun keräysvaiheessa muutama kuutio lisätilaa.

Ajosilppuriin ja perinteiseen keräysvanuun verrattuna sullova noukinvaunu on aikaa säästävä työkalu, joka säästää edestakaisin ajettavien kuormien määrää huomattavasti.

Sähköinen telinohjaus saa kiitosta

Ison noukinvaunun liikkumista tiukoissa mutkissa helpottaa vaunun sähköinen telinohjausmekaniikka, jota voi ohjata traktorin hytistä. Kolmiakselisessa vaunussa etumainen ja takimmainen teli ovat kääntyviä.

- Sähköisellä ohjauksella voidaan tarvittaessa tiukassa peltotien mutkassa sähköisellä pakko-ohjauksella hieman vedättää pyöriä väärään suuntaan, niin vaunu koukkaa hieman kauempaa, Ville Huhtala kertoo.

Hankkijan Juho Keskikangas myöntää, että heille oli tärkeää päästä Ville Huhtalan kanssa kaupantekoon Kronen uudesta noukinvaunusta, joita ei ollut vielä Härmän alueella muilla tiloilla käytössä.

- Villen positiiviset kokemukset ovat kiinnostaneet muita isäntiä, sillä työkoneista keskustellaan. Hyvien käyttökokemusten kautta sana leviää, Keskikangas tietää.

Ville Huhtala päätyi isoon noukinvaunuun myös siksi, että kolmella akselilla varustettu vaunu kantaa pelloilla paremmin kuin kaksiakselinen, vaikka maa olisikin kosteaa.

- Ja vaikka ei olisi märkäkään keli, niin nyt pellolle tulee pienempi rasitus. Vaikka vaunu on isompi, niin pienempi paine tulee peltoon, kun on enemmän pyöriä alla.
Noukinvaunu on myös monikäyttövaunu, jolla Huhtalan tilalla on kuljetettu myös maissia, joiden kuormat ovat raskaita.

- Viime kesänä hain vaunulla yhden kuorman turvetta, Ville kertoo.

Tilalle hankittiin myös uusi Kronen niittomurskain, jota ihailtiin talvipakkasen äärellä Kauhavan Alahärmässä.