Tillskottsgödsling av flytgödsel är en lönsam lösning

Flytgödsel

De årliga variationerna i vallskördens storlek har lett till att många gårdar utökat sin vallareal. De överlopps vallarealerna ställer till problem när man ska besluta om gödslingen. Ska man eller ska man inte gödsla för en tredje skörd? Eller ska man utnyttja flytgödseln på vallarna utan tillskottsgödsling och producera en mindre vallskörd? Den ekonomiskt bästa lösningen är ändå vanligen att krossa det vallfoder som inte behövs och lämna det på åkern, eftersom det uppstår merkostnader att behöva komplettera ensilage av dålig kvalitet i utfodringen.

I Hankkijas tillväxtprogram i fjol somras var råproteinhalten i ensilage som gödslats med enbart svämgödsel 115 g/kg ts. Råproteinhalten var över 30 g/kg ts längre än om svämgödseln hade kompletteringsgödslats med 125 kg YaraMila Y 10 och YaraVita Thiotrac 5 l/ha - YaraVita Amazinc 2 l/ha i form av bladgödsling. Om en gård hade 10 ha vallfoder som endast gödslats med svämgödsel, blev kompletteringen av foderstaten i utfodringen 400 € dyrare än om vallen hade kompletteringsgödslats.

Extrema väderförhållanden medför problem för vallfoderproduktionen

Man förbereder sig för att vallskörden varierar från år till år genom att förstora vallarealen. I stället för att skörda vall antingen från skiften som gödslats enbart med svämgödsel eller från ogödslade skiften lönar det sig alltid att gödsla de beästa skiftena enligt Hankkijas tillväxtprogram. Det lönar sig också att kalkylera om foder med dålig kvalitet blir dyrare i utfodringen, och vid behov till och med krossa det överlopps vallfodret,

Hankkijas tillväxtprogram har under flera svåra växtperioder visat sig vara det bästa alternativet och vallskörden har också torra år hållits stabil. Under torra växtperioder, och efter en regnig vinter har bladgödsling med YaraVita gett betydligt skördeökningar av vall samtidigt som vallfodrets kvalitet förbättrats. I extremförhållanden blir det också ännu viktigare än förut med en balanserad försörjning av växtnäringsämnen.

Det lönar sig att komplettera svämgödseln med YaraMila gödselmedel

I bland kan det räcka med en liten insats i form av gödselmedel för att få foder av god kvalitet. Näringsämnen som friläggs i rätt tid bygger upp skördepotentialen och säkerställer att näringen räcker till proteinsyntesen. Under regniga vintrar utlakas näring från jorden och på våren är markens förråd av lösligt kväve rekordlitet. Det förekommer också svavelbrist på många ställen.

Ibland har gården behov av att sprida svämgödsel redan för gödsling av den första skörden. Näringen i svämgödseln ska alltid kompletteras med ett lämpligt YaraMila gödselmedel eller, om hög halt av kaliumhalt i jorden är ett problem, med YaraBela gödselmedel. Genom bladgödsling med YaraVita Thiotrac, 5 l/ha och YaraVita Amazinc 2 l/ha under växtperioden säkerställs att fodret har god utfodringsmässig kvalitet och tillräcklig råproteinhalt. YaraVita-behandlingen kan kombineras med ogräsbekämpning för vårskörden.

 

Efter gödsling med enbart svämgödsel fick man en vallskörd på ca 3000 kg ts/ha med en råproteinskörd som var för låg med tanke på utfodringen, 115 g/kg ts. När svämgödseln kompletterades med 125 kg YaraMila Y10-gödselmedel steg skörden till 4000 kg ts/ha samtidigt som fodrets råproteinhalt blev optimal med tanke på utfodringen, 150 g/kg ts. Hankkijas tillvästprogram, Siikajoki 2020.


Mervi Seppänen
Utvecklingschef, vall
Yara Suomi Oy