Kalium begränsande faktor för skördebildningen?
Över 60 % av våra åkrar hör enligt Eurofins statistik till klassen nöjaktig-dålig vad gäller bördighetskalium. Andelen åkrar i de här kategorierna av bördighetskalium har också ökat under 2000-talet. Bördighetskaliumet är av naturen gott eller högt på lerjordar.
Det här är en dålig nyhet med tanke på vallarna, eftersom kalium näst efter kväve är den faktor som mest begränsar skördebildningen. Det innebär att man sen inte heller uppnår större grässkörd med kvävegödsling.
Med vallskörden bortförs årligen över 150 kg/K/år och därför måste man varje år se till att gödsla vallskiftena med kalium. Dessutom borde man tillföra kaliumgödsel för varje ensilageskörd.
Man ska också komma ihåg atr kalium är ett näringsämne som utlakas lätt. Undantag gäller för Yara BIOTIT som ges i samband med valletableringen, som är ett långverkande kaliumgödselmedel. Från Yara BIOTIT friläggs årligen ca 30 kg K/ha.
Minns bördighetskaliumet vid valet av gödselmedel
Om vallskiftets bördighetskalium är nöjaktigt-dålig, ska man alltid välja ett kaliumrikt gödselmedel för gödslingen, t.ex. YaraMila Y4 och NK2. Dessutom rekommenderas Yara BIOTIT 5 t/ha för valletableringen.
YaraBela kvävegödsel kan väljas för gödsling av vallskiften med kaliumnivån god-hög särskilt om också värdena för bördighetsfosfor visar grönt. YaraBela Svavelsalpeter passar dessutom utmärkt för kompletteringsgödsling till kreatursgödsel då fosforn och kaliumet kommer från kreatursgödseln.
Mervi Seppänen
YaraSuomi