Lyckas med VIC-kornas utfodring
Övergångsperioden börjar tre veckor före kalvningen och fortsätter i 3–8 veckor efter kalvningen. Under den här perioden genomgår kon många fysiologiska och utfodringsmässiga förändringar, som ökar risken för olika problem såsom kalvningsförlamning och ketos. Under övergångsperioden är korna därför ladugårdens VIC-kor, dvs. Very Important Cows, och kräver särskild omsorg och stöd.

Sinperioden
Sinkornas utfodring baserar sig på lämpligt grovfoder och sinmineral som kompletteras med små givor spannmål och rybs eller Umpi-Krossi-tillskottsfoder. Det ska finnas tillräckligt med grovfoder tillgängligt för att ätförmågan ske hållas god och djuren inte blir för feta eller magrar okontrollerat. En fet ko är mer känslig för ketos efter kalvningen, eftersom uttagningen av förrådsfett till energi sker okontrollerat och djuret inte förmår äta tillräckligt i förhållande till den stigande mjölkproduktionen. Sinkorna ska inte heller få magras eller underutfodras. Underutfodring av sinkorna kan leda till att det utvecklas ett kroniskt inflammationstillstånd och latent ketos. För att undvika kalvningsförlamning lönar det sig också att satsa på mineralutfodringen. Om risken för kalvningsförlamning är förhöjd väljer man ett anjoniskt sinmineral, t.ex. Umpikivennäinen Anion eller Umpi-Namino Anion. Den bästa förebyggande effekten fås med Acetona Dry, som tillsätts till foderstaten 2-3 veckor före kalvningen.
Tre veckor före kalvningen höjs kons energi- och proteintillförsel, eftersom ätförmågan försämras först när den växande kalven börjar ta upp mer utrymme i kroppen. Senast i detta skede tillsätts också litet spannmål eller Umpi-Krossi till foderstaten med tanke på de mikrober som bryter ner stärkelse.
Nu kalvar kon
När kon kalvar ska den vara i god kondition. Inflammationer och eventuell kalciumbrist som utvecklats under sintiden för bort energi och försvagar sammandragningarna så att kalvningen drar ut på tiden och risken för livmoderinflammation ökar. Om den kalvande kon visar tecken på kalciumbrist (svaga sammandragningar, undertemperatur) ger man kon en stor dos kalcium. För detta passar Hankkijas nya ProVIC GetUp-lösning.
ProVIC GetUp har utvecklats för att förebygga och vårda kalvningsförlamning. Lösningen innehåller kalciumklorid och kalciumpropionat som höjer blodets kalciunhalt effektivt. Kalciumklorid verkar snabbt och effektivt medan kalciumpropanat verkar långsammare och mer långverkande. Produkten innehåller också propylenglykol och poliol, som höjer blodsockret effektivt utan att försura våmmen. Kon ges en portionsflaska genast när kalvningen börjar och en flaska tull 12 timmar senare.
Kon svettas rikligt i samband med kalvningen. Med svetten förlorar den vätska och salter. Det är bra att erbjuda kon en elektrolythaltig varm dryck snart efter kalvningen. Hankkijas nya ProVIC WakeUp-pulver passar för ändamålet. Den varma drycken fyller också våmmen effektivt, så att tomrummet efter den sammandragna livmodern minskar.
ProVIC WakeUp piggar upp den nyss kalvade kon och hjälper våmmen att komma igång. Glukosen som pulvret innehåller sätter effektivt igång våmmikrobernas ämnesomsättning och mineral- och spårämnena stöder en balanserad våmfunktion och tillgången till mineraler och spårämnen. Produkten innehåller också Hankkijas foderinnovation ProGut® ProVIC WakeUp blandas i varmt vatten och ges åt kon snart efter kalvningen.
Mjölkstigningen
Efter kalvningen kan kon inte äta tillräckligt och får energibrist. För att korrigera situationen börjar kon använda sina fettförråd som energikälla varvid mängden fria fettsyror och ketoämnen i blodomloppet ökar. Samtidigt ökar riskerna för exempelvis fettlever och ketos. För att minska risken lönar det sig att ge nyss kalvade kor Acetona® energifoder. Acetona-energifodren innehåller propylenglykol och poliol, som höjer blodsockernivån och kontrollerar halterna av ketoämnen och fria fettsyror i blodomloppet.
Förutom utfodring är det bra att se över stallmiljön och gårdens praxis vid skötseln av kor i övergångsperioden. När pusselbitarna är på plats kan man klara den utmanande perioden på ett lyckat sätt och med friska kor. Tillsammans hittar vi lösningar som stöder korna under övergångsperioden på din gård.