Nytt från andra sidan pölen - om kreatursuppfödning i Wisconsin
Wisconsin är en av USA:s största delstater vad gäller mjölkproduktion. Här finns ca 1 260 000 mjölkkor, och medelproduktionen år 2024 var ca 11500 kg. Det finns ca 5200 mjölkgårdar medan antalet år 2015 ännu var nära 10 000.
I oktober deltog jag tillsammans med 15 brittiska kolleger i en studieresa som anordnades av vår spårämnesleverantör Zinpro. Vi besökte sex kreatursgårdar med mellan ett- och sjutusen kor, en kalvuppfödningsanläggning och en getgård.
På mjölkgårdarna varierade kornas dagsproduktion, trots efterverkningar av tidigare värmestress, mellan 38 och 46 kg. Ännu i början av oktober var det nästan 30 grader varmt. Utfodringen på alla gårdar baserar sig på majsensilage i kombination med ensilage av blålucern. Resenärerna, som vant sig vid tanken på vallensilagets överlägsenhet, överraskades av att mjölkens halter, trots majsensilage och hög dagsavkastning, låg på en för oss mycket normal nivå. En av de intressantaste foderobservationerna var bomull, som i silon mest liknade en hög med bomullstofsar.
Största delen av mejerierna förbjuder användning av tillväxthormon (BST), när det gäller hormoner finns ännu stora skillnader jämfört med europeisk mjölkproduktion. Det är till exempel tillåtet att använda animaliska proteinkällor, t.ex. blodpulver, som också användes på alla gårdar. Det är också fortfarande tillåtet att använda monensin i foder. Monensin är ett antibiotika som modifierar våmmens mikrobflora så att det bildas mera propionsyra i våmmen än andra fermenteringsprodukter. På det sättet vill man förebygga ketos, öka mjölkproduktionen och förbättra foderutnyttjandet.
Genomgående för alla gårdar var företagarnas ekonomimedvetenhet - vad man än frågade om gällande fodrens produktionskostnader, dräktighet eller produktionsdagar hade de ett färdigt svar på dess inverkan på gårdens produktionsresultat. Mjölkpriset hade gått ner klart från förårets nivå och var nu ca 17 USD/vwt eller ca 33 cent/liter. Med bara mjölk går man alltså just nu inte på vinst, men den hårda efterfrågan på nötkött som pågått en längre tid har hölj priserna på sålda djur till en ”skälig nivå” - de kalvar som föds avhämtas ofta från gården inom 24 timmar från födseln och priset är lätt 700-1100 €/st.


Många av gårdarna hade redan inskaffat stor del av produktionsinsatserna för nästa år. Vid styrningen av produktionen har man därför rätt klara data om produktionsinsatsernas pris till grund för beslutsfattandet. Så trots att all praxis om kreatursskötseln ”over there”, bl.a. gällande djurtäthet och vaccinprogram, inte är eftersträvansvärda här hemma, fick vi en hel del att ta med oss hem. Det var också intressant att se hur noga insatt man var i olika produktions- och tillväxtskeden, som skilda processer. Som alltid vidgas vyerna av att resa, och bäst är det ju att komma hem med nya idéer för både eget och andras bruk.
Korrespondent: Anna Lehtinen
Utvecklingschef, nötkreatursfoder och export
Bilder: Ian Lindsay