Robotmjölkning i fokus: Nya insikter från AMS-kursturnén

Automation - särskilt mjölkningssystem med robot, AMS - förändrar mjölkgårdens vardag. Med automation eftersträvar man bättre effektivitet i produktionen och bättre djurvälmående. Enligt FAO (Food and Agricilture Organization) kan de minska gårdarnas behov av arbetskraft med upp till 800-1000 timmar per år. Automation i sig gör ändå inte produktionen på en AMS-gård till ett lyckoland - för att få framgång krävs att gårdens leds som en helhet, det krävs optimal utfodring och att beslutet fattas på basis av data.

Anna Lehtinen, utvecklingschef för Hankkijas nöt- och exportfoder, tog med sig Hankkijas kunnande om utfodringskontroll på robotgårdar till Vilomix Baltics och Baltic Agros AMS-utbildningsturné i Lettland. På turnén möttes branschens spetsexperter och lettiska mjölkproducenter kring utbildning och med livliga diskussioner.

Teman för turnén var: Nycklar för framgång i robotgårdarnas mjölkproduktion och gårdarnas ledning. Utbildningsturnén väckte stort intresse bland de lettiska mjölkproducenterna. Evenemangen erbjöd ett inspirerande forum för mjölkproducenter, veterinärer och andra branschexperter där de kunde dela med sig av sina erfarenheter om fungerande utfodringspraxisar, som stöder produktionens effektivitet och kornas fruktsamhet på AMS-gårdar.

Finskt AMS-kunnande intresserar

Varför är det finländska AMS-kunnandet så efterfrågat utomlands? Finland var ett av de första länderna som började utnyttja automation i mjölkproduktionen. Av all mjölk som produceras i Finland kommer över 60 procent från robotgårdar, så vi ligger ännu i framkant när det gäller att utnyttja teknologi.

Vår specialist Anna Lehtinen höll under turnén en ingående presentation av den utfodringspraxis som Hankkija rekommenderar och om de resultat som uppnåtts på AMS-gårdarna. Hennes inlägg innehöll jordnära tips om hur utfodringen bemästras och konkreta exempel på lyckade koncept. Deltagarna var särskilt intresserade av Annas inlägg om glukogen utfodring i början av mjölkningsperioden och om robotgårdarnas viktigaste nyckeltal.

Varför är det extra viktigt att behärska negativa energibalanser på AMS-gårdar?

Ett av turnéns centrala teman gällde den negativa energibalansen i början av mjölkningsperioden, som krafrigt kan minska mjölkkornas mjölkproduktion, fruktsamhet och hållbarhet. Nysskalvade kor är särskilt känsliga för problem orsakade av negativ energibalans.

Anna presenterade de effektiva Acetona-energifodren, som är planerade för att stöda kornas ämnesomsättning just i mjölkningsperiodens mest kritiska skede. Många lettiska mjölkgårdar hade använt Acetona-energifoder redan länge, och deras positiva respons var en värdefull del av diskussionen.

Andra expertinlägg

Under turnén åhördes också föredrag av andra experter:
Dr. Andrejs Elksniņš, lettisk veterinär, delade med sig av sitt kunnande om fruktsamhet och hur den bemästras på gårdsnivå, och dess betydelse för mjölkproduktionen och hela besättningens hälsa.

Antra Gražule, kundkonsulent på Vilomix Baltic, presenterade olika framgångsfaktorer för AMS-gårder med exempel från lettländska gårdar.
Baltic Agros experter Sandra Brake, Nora Berzina och Aivita Moroza betonade ensilagets kvalitet, vikten av att bemästra skördekedjan och betydelsen av rätt utsäde i djurproduktionen.

Att dela med sig av kunskap för hela mjölkproduktionskedjan framåt

Turnén bevisade än en gång hur viktigt det är att dela med sig av sin kunskap och lära sig av andra experter och producenter. Samarbete och öppen diskussion hjälper oss att lösa problem, fatta bättre beslut och utveckla gårdarnas verksamhet. Antalet AMS-gårdar ökar just nu snabbt i Lettland, och evenemang som det här har en nyckelställning med tanke på att bygga upp framtiden. Skulle det också i Finland vara bra att se tillbaka på robotmjölkningens nyckelfaktorer vid gemensamma evenemang för branschexperter och mjölkproducenter?

Hankkijas utfodringsspecialister står till buds med den bästa utfodringskunskapen för din robotgård, från oss och världen. Våra högklassiga foder, bland annat Acetona-energifodren, ger kornas utfodring bestående effektivitet, bevisad i utfodringstest.

Visste du att Hankkijas foder används mycket världen runt?

Hankkija har en aktiv exportavdelning för foder: Hankkija Finnish Feed Innovations. I de baltiska länderna har man en lång tradition av att använda Hankkijas foderkoncept, bl.a. Acetona® -energifoder används av ett stort antal mjölkgårdar i Estland, Lettland och Litauen.

Hankkija Finnish Feed Innovations utför ett globalt högt värderat arbete bland annat för att föra ut foderinnovationer från Hankkijas produktutveckling (bl.a. Progut®, ProHumi®, ResiPro® Foam) till världens stora internationella fodertillverkare. Det gör att tusen och åter tusen husdjursgårdar i hela världen får möjlighet att ta del av den vetenskapligt undersökta och dokumenterade nyttan av våra innovationer.