Underlätta kornas sommarliv

Sommarvärmen gör att gräset växer, men för korna kan sommaren vara besvärlig. I ladugården och på betet är det för varmt, och fukt ökar kornas värmestress.

För kon känns värmen kvävande när temperaturen är lagom för oss människor. Högproducerande kor lider mest eftersom de producerar mycket värme. För en ko som producerar 45 kg mjölk/dag passar en fem grader svalare temperatur än för en ko som producerar 35 kg/dag.

I en varm omgivning minskar kornas foderintag och mjölkproduktionen lider. I Finland är mejerimjölkens halter lägre under maj-september än på vintern, svårast är det vanligen i juli. Produktionen av mjölkkilogram sjunker så småningom när sommaren fortskrider, och börjar stiga på nytt först på senhösten.

Varför minskar foderintaget och mjölkens halter?

kor på bete

Varför minskar mjölkproduktionen vid varmt väder? I varmt väder minskar korna framför allt intaget av ensilage och blandfoder. På det sätter försöker de svalka sin kropp, eftersom spjälkningen av fiber i kroppen producerar särskilt mycket värme. Mjölkens fetthalt går ner när intaget av fiber minskar. Mjölkfettets viktigaste byggstenar, ättiksyra och smörsyra, uppstår i våmmen då fiber spjälks. Produktionen av halter av grovfoder kan effektiveras på sommaren genom att vi effektiverar ventilationen och vädringen i ladugården.

Produktionen av mjölkfett på sommaren kan försämras också av att våmmen försuras. Om kon minskar intaget av grovfoder, minskar idisslingen och salivproduktionen minskar, varvid våmmen börjar försuras. Då börjar spjälkningen av fiber i våmmen ske långsammare och foderintaget lider. Vid värmeböljor kan mjölkens fetthalt på några dagar minska med flera tiondedelar. Pötsipuskuri (våmstimulans) som balanserar upp våmmen är en god hjälp för att stöda intaget av blandfoder eller ensilage och spjälka fibern. Pötsipuskuri är en kombination av tre effektiva buffertämnen, som buffrar våmmens pH effektivt.

Acetona®-energifodren är också ett lönsamt tillskott till sommartidens utfodring. Produkternas unika sammansättning höjer kraftigt kons blodsocker på ett tryggt sätt utan att försura våmmen. När blodsockret hålls normalt hålls också kons foderintag gott.

Varmgång i fodret kan också bidra till att försämra intaget av ensilage och blandfoder. När fodret blir varmt försämras smaken och näringsvärdet minskar permanent. Ensilageintaget kan förbättras genom att blandfodret tillverkas i små satser och ofta, genom att putsa foderbordet regelbundet och genom att tillsätta ensileringsmedel, t.ex. AIV Ässä, till blandningen.

Tillräckligt med vatten och mineraler

Vattenförbrukningen ökar när det är varmt. Fri tillgång till rent vatten är särskilt viktigt under den varma årstiden. Det ökar kornas foderintag och produktion.

Tillräcklig tillgång till mineralämnen och salter stöder ett gott foderintag och god produktion och hälsa. På sommaren kan det minskade foderintaget utan att man märker det leda till brister i mineralintaget. Det är bra att höja blandningens mineralfoderhalt en aning för att trygga tillförseln av spårämnen och vitaminer. Vilorock Salt eller Vilorock Multi -saltsten ska gärna hållas fritt tillgängliga, eftersom saltbehovet ökar då korna svettas.

Utrymme, svalka och vila

På sommaren är det särskilt viktigt att det inte är för trångt i ladugården. Om det är för mycket kor i ladugården alstras det mera värme. Trängsel försvårar både foderintag och vila. Utrymmet vid foderbordet borde vara 70 centimeter per ko, det ska alltid finnas foder inom räckhåll för korna och tillräckligt många båsplatser. Tillräckligt utrymme för foderintag, mjölkning och vila ökar produktionen och välmåendet särskilt för förstakalvare och kor som nyss kalvat.

Också de dräktiga sinkorna behöver skuggiga, svala och rymliga utrymmen. För dem har värmestress en långvarig verkan på kalvningstidens immunitet, ätförmåga, kommande mjölkproduktion och följande dräktighet.

God ventilation hjälper korna att äta och producera utan störningar. Vid varmt väder räcker det inte med att bara hålla fönstren öppna eller ha en helt öppen draperivägg, utan luften där korna befinner sig måste vara i rörelse. Genom att kyla ner liggområdet med fläktar kan man öka djurens vilotid med upp till 3-4 timmar per dygn. Om korna blir och stå för att känna sig svalare förbrukar de energi och anstränger sina ben i onödan.

God ventilation främjar ätförmågan, mjölkproduktionen och mjölkens halter. Den stöder också immuniteten och fruktsamheten och våmmens, juvrets och benens hälsa.