Utfodrar du kon - eller matar du dess våmmikrober?
Den nästan 200 liter stora våmmen är en unik helhet. Våmmen är inte bara ett organ, utan ett fungerande och mycket levande system. Hundra miljarder våmmikrober, såsom bakterier, arkeoner och svampar, lever där i symbios med kon. Idisslarna är tack vare våmmen de enda djur som kan tillgodogöra sig växternas väggmaterial som föda.

Mikroberna ger energi- och protein
I våmmen bryter mikroberna ned fibrer och stärkelse - fodrets kolhydrater. Mikroberna använder sig av energin för sina egna livsfunktioner och som fermenteringsprodukter frigör de eteriska fettsyror till våmmen. Kom använder dessa fettsyror som sin energikälla. Ättik- och smörsyra ökar i synnerhet produktionen av mjölkfett, propionsyra används för uppbyggnad av glukos.
Våmmen är kons proteinlager Största delen av det protein som kon behöver är mikrobprotein, dvs. döda och levande mikrober som förs vidare från våmmen samt ytvävnad från matsmältningskanalen. Mikroberna nedbryts i tunntarmen till aminosyror, som kon använder för sina livsfunktioner och för mjölkproduktion. Kon är alltså ett verkligt proffs på cirkulär ekonomi. En del av stärkelsen och proteinet som kon utfodras med förs också förbi våmmen till tunntarmen. De näringsämnen som absorberas av blodomloppet i tunntarmen kommer direkt till kons användning.
Våmmen är kons motor
Våmmens funktion kan jämföras med motorn i en bil. Stärkelse och socker som nedbryts snabbt ökar våmmens ”varvtal”, dvs. effektiverar mikrobernas aktivitet. Fodrets fiberhalt, och framför allt den osmältbara iNDF-fibern, gör för sin del att våmfermenteringen saktar in. Målet skulle vara en god mikrobaktivitet i våmmen, men en motor som går på för höga varv orsakar ofta våmförsurning. I våra utfodringsplaner kan du hitta en ”varvtalsmätare” för våmmen, det vill säga IFE-värdet som anger våmjäsningens intensitet.
Problem med våmjäsningen och mikrobaktiviteten syns snabbt i mjölktanken. En våm som fungerar dåligt kan inte spjälka grovfoder på vanligt sätt, och intaget av torrsubstans minskar. Försämrat foderintag ökar risken för andra problem såsom ketos eller löpmagsvred. Det kan också uppstå förlamningar på grund av mineralbrist. Våmmikroberna producerar dessutom vitaminer ur B-gruppen, vilket gör att det lönar sig att tillföra extra B-vitamin vid våmproblem.
Satsa på våmmen
Våmmens hälsa är alltså livsviktig för kon. Man kan bibehålla den naturliga våmaktiviteten genom att ge kon tillräckligt med fiber, balansera upp pH-värdet och ge Progut som aktiverar våmfermenteringen. Omsorg om våmmens kondition är en insats för både mjölkproduktionen och kons välmående.