Köttnötet är ingen klimatfiende

Den nuvarande allmänna diskussionen om nötköttsproduktionen är sorglig att åhöra. Rött kött ses som en stor miljöbov, och den medvetna människans sista val. Samtidigt får den högklassiga och säkra inhemska produktionen inte den uppskattning den tillkommer. I tal och på nätspalter blandas fakta och olika klimatkalkyler glatt ihop. Alltför få vet och minns, att vi varje dag arbetar både för djurens och miljöns välmående.

Köttnötet

I stället för ensidig diskussion bör den inhemska köttproduktionens styrkor lyftas fram

Den inhemska nötköttsproduktionen skiljer sig på många sätt från till exempel produktionen i stora producentländer som USA och Brasilien. Hos oss grundar sig kalvuppfödningen långt på mjölkgårdarnas tjurkalvar, som på det här sättet får en ny livsuppgift i stället för att genast slaktas. Utfodringen baserar sig på ensilage som effektivt inlagrar kol under sin tillväxt. Vårt land är också väl lämpat för vallodling.

I många länder som fortfarande utvecklas förorsakar djur som betar på stora områden erosion och ökenbildning, medan våra inhemska djur trivs i kall lösdrift i lätt vinterkyla. Också djurens uppfödningstider har blivit kortare på våra gårdar och deras köttprocent har förbättrats, vilket minskar utsläppen per kilo kött. Detta är frågor som tyvärr ofta glöms bort i den ensidiga diskussionen. Fodrets inhemskhetsgrad är också högre än hos många andra djurgrupper, och nötkreatur får största delen av sitt protein från gårdarnas eget ensilage och spannmål. Allt detta låter ju bra, men finns det något vi ännu kan förbättra?

Viktigt att startuppfödningen lyckas

Viktiga nyckeltal med tanke på gårdens ekonomi är djurens dagstillväxter, antalet utfodringsdagar och foderutnyttjandeförhållandet. Samma nyckeltal gäller också för miljöeffektiviteten. Det är inte alltid lätt att uppföda kalvar avkastningsrikt, särskilt om kalvarna är av mjölkras. Med rätt foder kan du få utfodringen i ordning och uppnå toppresultat. Ett smakligt och produktivt uppfödningsfoder är till exempel vår nya produkt Primo Vasikka, som fått nöjda användare bland uppfödare på olika håll i landet. När djuret växer förbättras också dess foderutnyttjandeförhållande och miljöpåverkan minskar.

Hållbarhet är en egenskap som är särskilt viktig för dikor, men också för kalvar och större tjurar. Det är alltid ett bakslag för både ekonomin och miljön om man måste utmönstra djur. Det är följaktligen skäl att fästa uppmärksamhet vid behandlings- och dödlighetsprocenten på gården. I en kalvuppfödningsanläggning finns ett enormt sjukdomstryck, men till all tur finns det sätt att stödja kalvens motståndskraft. Hankkijas Progres® och Progut® stöder enligt undersökningar djurens immunförsvar och minskar behovet av att använda antibiotika. Kalvarna klarar sjukdomstrycket utan att bli sjuka och utan att tillväxten störs. Det bästa insats-avkastningsförhållandet på en köttnötsgård får man genom att satsa på tillväxten och hälsan, inte alltid med det allra billigaste fodret. Det lönar sig att ta kontroll över nuläget på den egna gården för att veta hur vi tillsammans kan börja förbättra det.

Samhället förändras och med det förändras vår verksamhetsmiljö. Vi är stolta över vår näring och visar det också, inte genom att gå in i motsättningar utan genom att öka kunskapen om det vi gör. Låt oss göra val som är kloka både med tanke på produktiviteten och omgivningen.