Lyckad råvaruanskaffning resultat av öppet och omfattande samarbete

Hankkijas  foderkvarn

Det räcker inte att känna råvaruleverantörerna och marknaden, eftersom en betydande del av vårt arbete inom Hankkijas råvaruanskaffning går ut på att föra dialog med andra proffs på foderproduktion. I första hand betjänar vi alltid våra foderkunder. Vi strävar efter att lyssna på proffs på foderprodukton och av det vi hör sammanställa en konsekvent och realistisk anskaffningsplan, som både betjänar våra foderfabriker och produktutvecklingens och kundernas behov. Detta samarbete utgör grunden för våra förstklassiga foderprodukter.

Anskaffningen av foderråvaror utgår alltid från behovet

Anskaffningen av foderråvaror har en viktig roll för att skapa mervärde för våra foderkunder och i större skala för hela livsmedelskedjan när det gäller att skydda produktsäkerheten. Basen för en lyckad anskaffning är ett öppet samarbete mellan interna och externa kontaktgrupper. Den täta kommunikationen mellan våra yrkespersoner inom produktutveckling, försäljning, foderproduktion, kvalitetskontroll och logistik skapar förutsättningar för rätt tajmade, kostnadseffektiva anskaffningslösningar som uppfyller kundernas behov. Våra viktigaste partner bland de externa kontaktgrupperna är råvaruleverantörerna, samarbetspartnerna inom logistk och leverantörerna av laboratorietjänster, inte att förglömma myndighetssamarbetet.

Anskaffningen av foderråvaror utgår alltid från behovet. Av de hundratals råvarualternativ som står till buds sammanställer vi tillsammans med vår produktutveckling en helhet, med vilken vi kan tillgodose foderkundernas många olika behov. Vid kommunikationen om dessa behov fungerar vår försäljningsorganisation som kundernas budbärare, och deras budskap lyssnar givetvis också råvaruanskaffningen noga på.

Efter besluten om anskaffning flyttas fokuset till att ordna med en förstklassig logistik, så att råvarorna kan levereras till våra foderfabriker utan att produktsäkerheten äventyras. Våra logistikpartner följer foderlagstiftningens krav och vi har med flera av företagen tillsammans kommit överens om en kvalitetskontroll som är ännu noggrannare än den lagstadgade. Det samma gäller vårt egenkontrollprogram för råvaruanskaffningen, där vi analyserar råvaruprov för salmonella, mögeltoxiner, tungmetaller och andra risker, betydligt strängare än lagstiftningens minimikrav. Största delen av analyserna görs av vår egen yrkeskunniga personal i vårt foder- och spannmålslaboratorium i Åbo, och dessutom anlitar vi utomstående laboratorier för kvalitetskontrollen. Spannmålslaboratorierna i Salo och Kouvola betjänar våra spannmålskunder. Allt detta garanterar dig som vår foderkund att du kan lita på att våra produkter är funktionella för ditt jordbruksföretag och trygga för dina djur.

Inhemsk spannmål hörnstenen i verksamheten

Inhemsk spannmål

Hörnstenen bland våra foderråvaror är förstås inhemsk spannmål. En central uppgift för Hankkijas spannmålshandel är att garantera en tillräcklig mängd förstklassig spannmål för vår foderproduktion, åter med beaktande av produktsäkerheten och konkurrenskraften. Vi går också konstant och aktivt in för att stöda de inhemska jordbrukarna i att utveckla sina odlingsmetoder, och som senaste framsteg har vi i samarbete med daska Agreena lanserat ett program för regenerativ odling som fokuserar på kolinlagring, med vilket jordbrukaren får ekonomisk ersättning för odlig som minskar miljöbelastningen. Samarbetet erbjuder också Hankkija möjligheter att minska sitt eget klimatavtryck i framtiden.

Vår största råvaruinsats efter inhemsk spannmål är biflöden från livsmedelsindustrin. Vi är erkända föregångare inom kretsloppsekonomi och har möjlighet att utnyttja stora mängder av olika biflöden i vår foderproduktion, där biflöden från socker-, kvarn- och biobränsleindustrin är helt vardagliga råvaror. Hankkija har tack vare vårt starka kunnande inom produktutveckling också ett gott rykte när det gäller att testa nya biflöden i foder. Vi tar också gärna emot nya samarbetsprojekt av livsmedelsföretag i industriell skala.

Koncernen ger råvaruanskaffningen volymfördelar

Som tillskott till de inhemska råvarorna är vi tvungna att importera en del av våra råvaror. Största delen kommer från Östersjöområdet, en mindre del från europeiska länder längre bort och en del också från Asien, där produktionen av vissa råvaror, bland annat vitaminer, koncentrerats. Vår internationella anskaffning stöds av Danish Agro-koncernens anskaffningsbolag, som getts fullmakt att godkänna råvaruleverantörerna, auditera, och, för att ge kraft åt prissättningen, delvis också föra prisförhandlingar med leverantörerna. Genom gemensamma prisförhandlingar och koncentrera volymerna för kocernens foderföretag garanteras också Hankkija en konkurrenskraftigare kostnadsnivå på den internationella råvarumarknaden.

Förutom att koncernsamarbetet ger prissättningsstyrka ger det också stöd i krissituationer, som till exempel då Ukrainakriget bröt ut i februari 2022. Mitt i krisen förtätades koncernsamarbetet ytterligare, och vi lyckades med snabb tidtabell ersätta de ryska råvaror vi använt med råvaror från annat håll. I den situationen gav det expanderande anskaffningsnätverk vi hade via koncernen resiliens och funktionssäkerhet åt vårt företag. Så är det säkert också i fortsättningen, när råvarumarknaderna förefaller vara klart instabilare än förut.

Verksamheten i en turbulent omvärld ställer nya krav också på råvaruanskaffningen, och betydelsen av att aktivt följa marknaden betonas. Vi uppmuntrar också er kunder att följa marknaden proaktivt. På Hankkijas webbplats hittar ni bl.a. tjänsten Råvarumarknaden, där ni kan följa med marknadsutvecklingen på börsnoterade råvaror. Vår anskaffningsavdelning rapporterar regelbundet om marknadens utvecklling åt våra specialister, så att också våra foderkunder får tillgång till den senaste informationen. Vi ger också försäljningen tillgång till framtidens prisutsikter och ger härigenom våra kunder möjlighet att säkra foderkostnaden för framtiden.

2023 var ett utmanande skördeår

Fjolårets inhemska spannmålsskörd led först av svår torka, varefter den långa regnperioden i augusti försenade skörden och ytterligare ökade utmaningarna. På andra håll i Europa var växtperioden också svår, och den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina fortsätter att kasta sin skugga över hela Europas jordbruksmarknad. Trots detta fortsätter vi att göra allt som är möjligt för vår råvaruanskaffning, för att också denna skördeperiod tillverka högklassiga, fungerande och konkurrenskraftiga foderprodukter, med vilka både produktionsresultaten och djurens välmående garanteras.