Tavoitteena pitkä kilpailu-ura ilman vammoja - kokonaisvaltainen valmennus ja ruokinta tuovat tulosta

”Jokaiselle hevoselle räätälöidään yksilöllisen tarpeen mukainen kuntoutus- tai valmennusohjelma. Sen avulla hevosta pyritään vahvistamaan luonnollisin keinoin ja ennaltaehkäisemään ongelmia tai pääsemään mahdollisten ongelmien yli”, kertoo Kaisa Tupamäki-Kukkamo.

Kaisa Tupamäki-Kukkamo ja Vesa Kukkamo pyörittävät historiallisessa Veikan Kartanossa Mikkelissä hevosten kuntoutus- ja valmennuskeskusta, Stall Blombackea. Monipuolisilla wellness-palveluilla tuetaan toipilashevosten kuntoutumista sekä hyödynnetään nykyaikaisia menetelmiä urheiluhevosten tavoitteellisessa valmennuksessa.

”Toimintamme lähtökohtana on taata hevosille mahdollisimman pitkä kilpailu-ura ilman jatkuvia vammakierteitä tai hoitotoimenpiteitä. Hevosten hyvinvointi on kaiken tekemisemme perusta”, kertoo Kaisa.

Hevosten hoidossa käytössä on laadukkaan hieronnan lisäksi huipputeknologiaa; kylmäkompressiolaitteet, infrasauna, höyryhengityslaitteet sekä vesikävelytyskone.

”Apuvälineet tukevat kuntoutusprosessia, mutta perinteisiä valmennuskeinoja ei sovi unohtaa. Esimerkiksi pelkkä vesikävely ei sinänsä riitä kehittämään kuntoa, vaan monipuolista liikuntaa on lisättävä nousujohteisesti”, kertoo Kaisa.

Ruokinnan merkitystä ei voi korostaa liikaa

Kaisan mukaan ruokinnan merkitystä hevosten hyvinvoinnissa ei voi korostaa liikaa. Ruokinta suunnitellaan yksilöllisesti ja esimerkiksi hevosen veriarvot tarkistetaan, jotta kuntoutuksella saavutettaisiin paras mahdollinen tulos.

”Kaiken lähtökohtana ovat hyvät perusrehut, käytössä on laadukas analysoitu heinä, kaura sekä Racing -täysrehut ja -kivennäiset. Useille lihas- ja mahaongelmaisille matalatärkkelyksinen Racing Selected on toiminut erityisen hyvin”, Kaisa toteaa.

Perusrehuja täydennetään yksilöllisten tarpeiden mukaan erikoisrehuilla, joista erinomaisiksi urheiluhevosille ovat osoittautuneet mm.kotimainen EQPro Muscle Fit -aminohappovalmiste sekä stressiherkille hevosille EQPro Gastro Plus , joka tukee suoliston lisäksi myös mahan toimintaa.
Muscle Fit on selkeästi auttanut lihasmassan kehittymisessä. Yksilölliset tarpeet vaihtelevat ja on tärkeää löytää jokaiselle hevoselle sopiva ruokinta-ohjelma tilanteen mukaan”, valottaa Kaisa.

 

Jännevammat ja lihasongelmat tuovat hoitoon

”Tyypillisimpiä hoidettavia ja kuntoutettavia meillä ovat hankosidevammat sekä erilaiset lihas- ja raviongelmat. Hankosidevamman akuutissa vaiheessa pyritään aluksi poistamaan turvotusta ja rauhoittamaan vaurioaluetta mm. kylmäkompressiohoidolla, tämän jälkeen hevosta lähdetään liikuttamaan vesikävelytyksellä. Vesikävelytys auttaa liikuttamaan hevosta turvallisesti ja nopeuttaa toipumista. Hankosidevaivoissa turvotusta poistamalla ja aikaisella vesiliikutuksella on saatu nopeutettua toipumisaikaa parhaimmillaan lähes puolella. Seuraavassa vaiheessa siirrytään vesikävelyn lisäksi vastuskärrykävelyyn ja näin talviaikaan myös rekiajoa hyödynnetään kuntoutuksessa. Tämän jälkeen päästään hölkkätreeniin, jossa on tärkeää ajaa hyvällä ja tasaisella alustalla. Siitä hiljalleen siirrytään normitreeniin”, Kaisa kertoo.


Hankosidevamman hoidon tukena käytetään yksilöllisen rehustuksen lisäksi EQPro Joint Complete -valmistetta, joka sisältää myös MSM:a ja kollageenia tukemaan yleisesti kudosten uudistumista. Tällä hetkellä hankosidevamman jäljiltä lupaavasti kuntoutumassa ovat mm. Sirukasson, Eliot Ness ja So Montjoy.

”Näiden kaikkien kanssa tähtäin on palata keväällä kilparadalle, ellei yllättäviä takapakkeja tule”, Kaisa kertoo.