Metsästyskoira jaksaa päivästä toiseen oikealla ravinnolla

Pitkän jahtipäivän jälkeen väsymys painaa sekä isäntää että koiraa. Se ei ole mikään ihme, sillä henkisen kuormituksen lisäksi metsästyskoiran energian tarve kasvaa jopa kaksin- tai kolminkertaiseksi fyysisen rasituksen määrästä riippuen. Nyrkkisääntönä voi pitää, että energian tarve lisääntyy 10 % jokaista koiran tekemää työtuntia kohden.

Tämän vuoksi on erittäin perusteltua, että metsästyskaudella siirrytään energiapitoisiin ruokiin. Hyviä esimerkkejä ovat muun muassa Jahti&Vahti Energia, Jahti&Vahti Extra Energia tai Puhti. Kevään lepokaudella ja kesän peruskuntokaudella tavallisesti jahtikoirallekin riittää normaaliaktiivisille aikuisille koirille tarkoitetut täysravinnot, kuten kuivamuonista vaikkapa Jahti&Vahti Kana ja Riisi tai kotimainen Dagsmarkin Savo.

Metsälle koira lähtee tyhjällä mahalla, mutta täysillä energiavarastoilla. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ruokinnan ja rasituksen alun välillä on oltava vähintään 6-8 tuntia. Koiran suorituskyky metsästyksen kaltaisissa kestävyyssuorituksissa ei heikkene, vaikka edellisestä ruokintakerrasta olisi kulunut lähemmäs vuorokausi.

Mikäli koira työskentelee kokopäiväisesti monen päivän ajan, sille voi antaa jahdin välissä pieniä 30-50 g annoksia useissa erissä pitkin päivää. Käytännössä annoksia annetaan 1-3 tunnin välein. Tässä tarkoituksessa parhaiten toimivat esimerkiksi Jahti&Vahti Liha-ateria, Forthglade-märkäruoat tai vaikka liha, joista koira saa myös nestettä. Ruuan voi myös sekoittaa veden joukkoon, jolloin nestetasapainon säilyttäminen helpottuu.

Nestehukka vie voimat

Kaksi ruoka-annosta vuorokaudessa on perusteltua erityisesti paljon energiaa tarvitsevilla isoilla koirilla. Energiapito
Kaksi ruoka-annosta vuorokaudessa on perusteltua erityisesti paljon energiaa tarvitsevilla isoilla koirilla. Energiapitoisesta ruuasta huolimatta kerran päivässä syötynä ruoka-annos saattaa kohota liian suureksi. Jos kuivaruoan kerta-annos nousee yli 650 grammaan, on ruoka hyvä jakaa useampaan osaan.

Vesi on koiran suorituskyvylle yhtä oleellinen asia kuin riittävä energian saanti. Jo lievä nestehukka heikentää suorituskykyä. Nestehukka hidastuttaa verenkiertoa ja se viivästyttää ravintoaineiden kuljetusta lihassoluihin. Tällöin myös koiran kyky jäähdyttää elimistöään heikentyy, jolloin ylikuumenemisen riski lisääntyy.

Nesteytys kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen suoritusta, päivää kahta aikaisemmin. Koiralle voi antaa vettä pari ylimääräistä juottokertaa päivässä. Mikäli mahdollista, koira juotetaan myös noin kolme tuntia ennen suoritusta. Keskikokoiselle koiralle puoli litraa vettä on sopiva annos kerralla annettavaksi. Suorituksen aikana koiralle annetaan juotavaa pieniä 1-2 desilitran annoksia.

Koiralle kannattaa tarjota vettä heti rasituksen jälkeen. Janontunne on silloin voimakkaampi kuin myöhemmin. Osa koirista pystyy juomaan riittävästi korvaamaan menetetyn nestemäärän yhdellä juomakerralla, mutta kaikki eivät juo kerralla riittävästi. Tämän vuoksi koiralle kannattaa palautumisvaiheessa tarjota vettä mahdollisimman usein reilun puolen litran kerta-annoksina. Hyvä keino on myös pitää vettä jatkuvasti tarjolla ja seurata, että koira juo sitä riittävästi.

Mikäli koira ei suostu juomaan pelkkää vettä tai palautusjuomaa, juomaa voi maustaa runsaasti proteiinia sisältävällä tuotteella. Tähän tarkoitukseen sopivat esimerkiksi koirien märkäruoat, kuten Forthglade-ateriat.

Palautusjuoma helpottaa uutta jahtipäivää

Kovasta rasituksesta seuraa nestevaje, energiavarastojen tyhjentyminen ja kehon väsyminen. Kun rasitus päättyy, alkaa palautumisvaihe, jota voidaan merkittävästi lyhentää oikein valitun ravinnon avulla.
Heti metsästyspäivän päätteeksi koiraa juotettaessa kannattaa veteen lisätä Jahti&Vahti Palautusjuomajauhetta. Tutkimusten mukaan maltodekstriiniä saaneet koirat palautuivat rasituksesta vuorokaudessa täydellisesti. Pelkkää vettä juoneet palautuivat vain 40-prosenttisesti samassa ajassa. Rasvaa ei kannata käyttää hiilihydraattilisän kanssa, sillä rasva haittaa hiilihydraattien imeytymistä.
Päivän pääruoka annetaan koiralle metsästyspäivän päätteeksi, mielellään pari tuntia rasituksen jälkeen. Tällöin suurin osa ruuansulatuksesta tapahtuu levossa. Koiraa ei saa liikuttaa rasittavasti ruokinnan jälkeen, sillä se vaikuttaa ruuansulatukseen. Mikäli koira on tottunut kahteen ruokintakertaan, voi rasituksen jälkeen antaa esimerkiksi kaksi kolmannesta tai jopa kolme neljännestä normaalista ruokamäärästä ja hyödyntää loput ruuasta esimerkiksi juottamisen yhteydessä suoritukseen valmistauduttaessa.

Teksti: Maija Päivärinta