Norcar – pienkuormain moneen käyttöön

Teksti: Tuomas Anttila, Hankkija Oy

Kotimaiset Norcar-pienkuormaimet siirtyivät Hankkijan yksinmyyntiin maaliskuussa. Norcarilla tehdään konkreettisia panostuksia lopputuotteen laatuun. Myös tuotantomääriä kehitetään nyt kovaa vauhtia.

Norcar a7750 on valikoiman suurin malli. Koneessa on 50-hevosvoimainen moottori, 70l/min (240bar) työhydrauliikka, 28 km/h maksiminopeus, 3,31 m nostokorkeus ja 1760 kg kaatokuorma suorana.
Norcar a7750 on valikoiman suurin malli. Koneessa on 50-hevosvoimainen moottori, 70l/min (240bar) työhydrauliikka, 28 km/h maksiminopeus, 3,31 m nostokorkeus ja 1760 kg kaatokuorma suorana.

KUN HANKKIJALLE LÄHDETTIIN

HAKEMAAN uutta pienkuormainedustusta, oli kriteereinä mahdollisimman laadukas tuote, monipuoliset varustelumahdollisuudet ja kattava työlaitevalikoima. Etsimämme löytyi Uusikaarlepyyssä valmistetuista Norcar-pienkuormaimista. Norcarin historia ulottuu vuoteen 1979. Pienkuormaimia tehtaalla on valmistettu vuodesta 1998, alun perin Agromatik-tuotenimellä. Tämän rinnalla tuotantoon on aikojen saatossa kuulunut teollisuusautomaatiota, turkistarhojen koneita ja kuormatraktoreita. Vuonna 2015 perustettu, edelleen perheyhtiöpohjainen Oy Norcar Ab on kuitenkin keskittynyt yksinomaan pienkuormaimiin ja niiden työlaitteisiin. Tärkeimmät markkina- alueet löytyvät tällä hetkellä Pohjoismaista, muualta Euroopasta sekä Israelista.

KATTAVAA VARUSTELUA JA TINKIMÄTÖNTÄ LAATUA

Norcarin valikoimaan kuuluu yhdeksän kuormainmallia. Kaatokuormat vaihtelevat 750-1760 kg välillä ja nostokorkeudet ulottuvat aina 3,3 metriin saakka. Malliston uusin tulokas on litiumakuista voimansa saava a60E1. Akkukuormaimen ohjeellinen käyttöaika vaihtelevassa työssä on noin 8 tuntia. Kaikkien kuormainmallien perusrakenne on sama. Kuljettaja istuu takarungossa, minkä ansiosta kone kääntyy erittäin pienessä tilassa ja ajaminen sekä eteen- että taaksepäin tuntuu luontevalta. Runkonivel pääsee kallistumaan, joten kaikki pyörät säilyttävät pitonsa epätasaisessakin maastossa (keskinivellukko saatavilla kaikkiin malleihin). Kaikissa A-sarjan kuormaimissa on vakiona koneen keskilinjaan sijoitettu
teleskooppipuomi. Se tarjoaa suuren nostokorkeuden sekä erinomaisen näkyvyyden työlaitteelle ja sovitelevylle. Ajojärjestelmän voi valita kolmesta vaihtoehdosta. Niistä edistyneintä, Automotivea, ajetaan samaan tapaan kuin pyöräkuormainta tai automaattivaihteista autoa, ja sähköinen suunnanvaihtaja löytyy Joystickista. Lisävarustevalikoima on muutenkin erittäin kattava, sisältäen mm. ohjaamot ilmastoinnilla tai ilman, tieliikennevarustuksen, monipuoliset hydrauliikan liitännät, työvalot, jousitetun Grammerin istuimen sekä hydraulisen työlaitekiinnityksen.

Koneiden käyttöikään on panostettu sekä tehtaan laaduntarkkailulla että rakenteellisilla ratkaisuilla. Yksi Norcarin erikoisuuksista on sen takarunko, joka on 15 mm teräslevystä hitsattu, lähes koko koneen takaosan kokoinen järkäle, jonka sisällä on polttoaine- ja öljysäiliöt. Myös telepuomi on kompakteista ulkomitoistaan huolimatta erittäin järeä tämän kokoluokan koneeseen, eikä siihen kohdistu turhia vääntöjä, kun se on sijoitettu koneen keskilinjaan. Konepeitto on paksua peltiä, ja aukeaa huoltoa varten saranoilla koneen taakse, paljastaen kaikki huoltokohteet yhdellä kertaa. Jokaisen tehtaalta valmistuneen koneen laatu myös varmistetaan ennen toimitusta. Koneen toimintoja koekäytetään testipenkissä yhteensä 2-3 tuntia, jotta jokainen kone toimisi taatusti tehokkaasti ja luotettavasti alusta lähtien.

KANNATTAVUUS PIILEE MONIKÄYTTÖISYYDESSÄ

Pienkuormain ei pysty kilpailemaan pyöräkuormaimen tai kurottajan kanssa raa’assa lastaustehossa. Toisaalta pienkuormain saattaa yllättää tehokkuudellaan esimerkiksi kuormalavojen järjestelyssä tai pihan siivoamisessa, missä koneen ketteryys ja sukkeluus ovat sen ehdottomia etuja. Todellinen vastine rahalle tulee kuitenkin koneen monikäyttöisyydestä. Samalla koneella pystytään saumattomasti tekemään etukuormaintraktorin töitä ja koneellistamaan sellaiset työt, joita muutoin pystyisi tekemään vain kottikärryillä, lapiolla tai muutoin käsipelillä. Esimerkiksi linkussakin yli tonnin nostavilla a70-sarjan Norcareilla hoituu yhtälailla kylvökoneen täyttö tai säilörehupaalien siirtely, kuin nurmikonleikkuu tai lumenauraus kapeimmiltakin kulkuväyliltä. Monikäyttöisyyttä tukee erilaiset työlaitteet, ja niitä Norcarin valikoimasta löytyykin yli 60 erilaista. Perinteisempien työlaitteiden kuten erilaisten kauhojen, trukkipiikkien ja paalipihtien lisäksi joukosta löytyy mm. kivitalikko, kaivuulaitteita, maakaira, 3-kippiperävaunu, aidanalusleikkuri, maneesilana ja täysi valikoima kiinteistönhoidon tarvikkeita.

EDESSÄ TUOTANNON TUPLAUS

Kysyntä Norcarin pienkuormaimille on kovassa kasvussa, minkä vuoksi tehtaalla panostetaan nyt tuotantokapasiteetin kasvattamiseen. Uusikaarlepyyn tehdasrakennuksen toinen puoli on aiemmin ollut teollisuusautomaatiota valmistavan Norcar-BSB:n käytössä. Nyt tilat on vapautettu pienkuormainten valmistukseen, ja tehtaan muutostyöt ovat käynnissä. Syksyyn mennessä tehtaan uusi tuotantolinja on käytössä. Investointien myötä tuotantomäärät kasvavat lähes 50 % jo kuluvan vuoden aikana. Ensi vuoden aikana tehtaalla pitäisi valmistua tuplasti koneita viime vuoden
tuotantoon verrattuna. Investointien myötä syntyy lisää työpaikkoja kotimaahan, ja Norcar pystyy varmistamaan, että pienkuormaimia on tarjolla kaikille niitä haluaville.

 

OY NORCAR AB

• Uusikaarlepyyssä sijaitseva pienkuormainten ja työlaitteiden valmistaja.
• Valmistanut pienkuormaimia vuodesta 1998.
• Liikevaihto oli 14,5 milj. € vuonna 2022 ja yritys työllisti 45 henkilöä.
• Tavoitteena tuplata vuoden 2022 tuotanto ja liikevaihto vuoden 2024 aikana.