Uppopumpun ostajan vinkkilista

Ihminen seisoo saappaat jalassa likaisessa vedessä, jota on melkein saappaanvarteen asti.

Uppopumpulla voidaan siirtää helposti vettä paikasta toiseen, esimerkiksi sillä voi pumpata tulvavesiä tai tyhjentää uima-allasta. Monikäyttöistä laitetta valittaessa tulee kuitenkin ottaa huomioon käyttötarkoitus. Uima-altaan tai muun puhtaan veden säiliön tyhjentämiseen ei vaadita uppopumpulta kovinkaan paljon. Veden nostokorkeus voi olla melko matala, vain noin 2 metriä ja vesi on puhdasta. Tällöin ei uppopumppu joudu kovinkaan suurelle rasitukselle ja voidaan valita teholtaan hieman pienempi pumppu. Jos kuitenkin tarvitaan pumppua likaisen veden pumppaamiseen, nousevat pumpun vaatimukset huomattavasti. Osa pumpuista nostaa veden korkeammalle ja vie samalla jopa kivet ja roskat mennessään.

Ennen ostopäätöstä tulee aina tarkistaa miten ylös vettä voidaan nostaa ja miten suuria partikkeleita pumpun läpi voidaan pumpata. Muista valita uppopumppu niin, että sen teho riittää varmasti. Esimerkiksi puhtaan veden pumpulla 220W teholla päästään 6 metrin nostokorkeudella maksimissaan 115l/min tuottoon. Tehokkaalla 1000W likaisen veden pumpulla saadaan maksimissaan 415l/min tuotto jopa 11metrin korkeudelle. Muista, että veden tuotto on suoraan riippuvainen nostokorkeudesta, käytettävän letkun koosta ja siirtomatkasta.

Kun on valittu oikea uppopumppu oikeaan tarkoitukseen, tulee sen käytössä ottaa huomioon muutama seikka. Pumpulle tulee valita riittävän tukeva ja laadukas poistoletku, joka kestää hyvin esimerkiksi kivet ja muut roskat. Uppopumppu tulee käytön jälkeen huuhdella, jotta sen elinikä pitenee. Lisäksi on huomioitava ulkolämpötila, sillä jos pumppu pääsee jäätymään sen osat voivat haljeta. Monet pumput kestävät myös hetkellisesti kuivakäyntiä, mutta osa pumpuista voi kuivakäynnillä ylikuumentua ja rikkoutua. Yleensä pumpuissa on tämän estämiseksi kellukytkin eli uimuri, joka sammuttaa laitteen veden pinnan laskiessa riittävän matalaksi.

Lisätietoa uppopumppujen ominaisuuksista löydät tuotekohtaisesti verkkosivuiltamme. Kysythän lisäapua oikean pumpun valintaan tarvittaessa myös myyjiltämme.