CLAAS XERION 12.650 TERRA TRAC on vuoden traktori 2024

Teksti: CLAS-GÖRAN WESTERLUND, Hankkija Oy

CLAAS on ollut XERIONIN avulla 25 vuoden ajan teknologinen johtaja raskaiden traktoreiden tuotannossa.

Vetovoima, mukavuus, liitettävyys ja kestävyys – juuri nämä vahvat argumentit vakuuttivat kansainvälisen Vuoden traktori -tuomariston siitä, että CLAASin uusi kesällä 2023 lanseerattu XERION 12.650 TERRA TRAC voitti kolme muuta kilpailijaa.

CLAAS on ollut XERIONIN avulla 25 vuoden ajan teknologinen johtaja raskaiden traktoreiden tuotannossa. Kesällä 2023 lanseerattiin uusi XERION 12 -sarja, jonka moottoriteho on jopa 653 hv. Alhaisen moottorin kierros-lukukonsepti 2.0, maksimivääntömomentti jopa 3 100 Nm, portaaton CMATIC-vaihteisto, jonka maksiminopeus on 40 km/h, hydrauliikkajärjestelmä, jossa on jopa 537 l/min virtausnopeus, hiljattain kehitetyt kolmionmuotoiset TERRA TRAC -telat, verraton näkyvyys nelipistejousitetusta ohjaamosta, enemmän tilaa kuin missään premium- traktorissa kuuluvat koneen ominaisuuksiin, samoin kuin erittäin suuri kantavuus ja tarkka ohjaus kahdella ohjaavalla akselilla.
50:50-painojakauman ansiosta huippuluokan XERION 12 -sarjan XERION 12.650 TERRA TRAC on ehdoton asiantuntija raskaissa vetotöissä kaikilla nopeusalueilla – muokkauskoneiden, kylvökoneiden ja perävaunujen edessä.
– Huolimatta valtavasta tehostaan ja massiivisista mitoistaan, XERION on erittäin helppo käsitellä portaattoman CMATIC-vaihteiston uusimman sukupolven ansiosta neljällä mekaanisella alueella ja oppimiseen perustuvan CEMOS-järjestelmän ja tiedonsyötön avustamana voimansiirron, pidon ja lisäpainojen optimoimiseksi – selkeillä eduilla suorituskyvyn ja polttoaineenkulutuksen suhteen, tuomaristo sanoo.

HUIPPUPALKINTO 25-VUOTISJUHLAVUONNA

– Vetotehokkuus on aina kuulunut vahvasti traktoreidemme DNA:han, sanoo Dr. Martin von Heuningen-Huene, CLAAS-konsernin teknologiajohtaja ja traktori ja työkone divisioonan johtaja.
– XERION 12 -sarjassa olemme yhdistäneet ja kehittäneet edelleen tunnettuja etuja, joita XERION-käyttäjät arvostavat kaikkialla maailmassa ja kehittänyt TERRA TRACin 25 vuoden kehitys- ja valmistuskokemuksen vahvaksi ja vakuuttavaksi kokonaiskonseptiksi. On suuri menestys koko kehitystiimille, että Helmut Claasin ansiosta syntynyt XERION on voittanut TOTY-palkinnon ensimmäistä kertaa 25 vuoden aikana.
XERION 12 -sarjaan kuuluu kaksi mallia: 12.590 ja 12.650. Sekä TERRA TRAC- että pyörillä varustetut TRAC-versiot valmistetaan CLAASin tehtaalla Harsewinkelissä. Mercedes-Benzin kuusisylinterinen 15,6-litrainen moottori on hyväksytty käytettäväksi HVO-Dieselillä ja kaikki uudet koneet täytetään myös tehtaalla jäte- ja tähderaaka-aineista valmistetulla uusiutuvalla polttoaineella.
CEMOS mahdollistaa uusimpien digitaalisten viljelytoimintojen lisäksi automaattisen ohjauksen, lohkojen hallinnan, muuttuvan nopeuden, automaattisen dokumentoinnin sekä koneen ja prosessin suorituskyvyn optimoinnin. Vuoden 2024 lopusta lähtien XERION 12 -sarjan koneet ovat uuden CLAAS connectin ansiosta edelleen verkottuneet, ja siten kehitys jatkuu kohti automaatiota ja työprosessin autonomiaa.