Puintiteho tuplaantui

Teksti ja kuvat: MARKKU PULKKINEN

Jari Nikula ja Johanna Jantunen ovat tyytyväisiä koneyhteistyöhön Hankkijan Isto Parikan kanssa. Eikä Kasi-koirakaan pahasti konemyyjää hauku. Uuden Claas Trionin käyttöönotto sujui ongelmitta.

Metsä-Paavolan tilalla Akaassa ei tarvinnut tänä syksynä kantaa isompaa huolta sadonkorjuusäistä, sillä uusi Claas Trion tuplasi puintitehon. Taloon tuli myös kaksi uutta Claas-traktoria.

MAATALOUSYRITTÄJÄT JOHANNA JANTUNEN JA JARI NIKULA istahtavat iltapäiväkahville aurinkoiselle terassille. Kuivuri humisee taustalla. Seuraavalle päivälle on luvassa sadetta, mutta se ei yrittäjiä hermostuta. Syy kiireettömiin iltapäiväkahveihin näkyy juuri puidun ohrapellon laidalla. – Puimme nyt ensimmäistä syksyä Claas Trionilla. Se on tämän talon 11. Claas-puimuri. Ensimmäisen osti 1960-luvulla isoisäni, Jantunen kertoo ja kaivaa valokuva-albumista todisteen. Luottoa Claasiin on löytynyt vuosikymmenten ajan, vaikka myyjäliike on välillä vaihtunut. Viimeisimmän Claas-puimurin myi konemyyjä Isto Parikka Tampereen Hankkijalta.

Johanna Jantunen esittele Trionin miellyttävää hyttiä. Parhaita puolia ovat hyvä näkyvyys, tilavuus, hiljaisuus ja automaattinen ilmastointi.

Jantunen ja Nikula pyörittävät kahta kasvinviljelytilaa, joista toinen sijaitsee Hämeenlinnan Rengossa ja toinen Toijalan kainalossa. Puitavaa alaa on kaikkiaan 150 hehtaaria.
– Tilojen välinen etäisyys on yksi syy, miksi tarvitsimme tehokkaamman puimurin. Pyöritän veljeni kanssa kuljetusliikettä, eikä ajohommista voi olla pois pitkiä aikoja, Nikula perustelee.

NELJÄ HEHTAARIA TUNNISSA Uuden puimurin merkistä ja mallista ei tullut pariskunnalle kiistaa. Sopivan mallin valinnassa auttoi Tampereen Hankkijalla 1,5 vuotta sitten järjestetty puimureiden esittelypäivä, jossa Hankkijan asiantuntija Olli Korhonen esitteli perusteellisesti uusien mallien ominaisuuksia.

Yrittäjät päätyivät valinnassaan keskikokoiseen Trion B 520 -malliin, johon tuli 6,8 metriä leveä Cerio-leikkuupöytä. Aikaisemmassa, neljä vuotta palvelleessa Claas Averossa oli 4,9 metrin työleveys. Tehokkaan puintikoneiston ansiosta työ on nyt kaksi kertaa nopeampaa kuin edellisellä puimurilla.
– Tähän mennessä työsaavutus on ollut 3,8 hehtaaria tunnissa. Olen siihen tyytyväinen, vaikka vähän on ollut vielä opettelua koneen säädöissä. Polttoaineen kulutus on merkittävästi pienempi kuin aikaisemmassa puimurissa. Polttoöljyä on kulunut 15 litraa hehtaarilla, Nikula kertoo.
– Uudella puimurilla ehdimme puida kahteen kuivuriin vaihtosatseja sadepäivän varalle. Kärrykuskikaan ei pääse nyt pitkästymään, sillä viljaa saa ajaa nyt vauhdilla kuivurille, Jantunen nauraa.

Puimurin lisävarusteiksi yrittäjät valitsivat ruumenten levittimen, sähköisesti käännettävän tyhjennystorven pään sekä normaalia leveämmät ja korkeammat renkaat.Kevytmuokkauksessa on tärkeää, että ruumenet leviävät laajalle alueelle, eivätkä jää raitoina peltoon haittaamaan seuraavan vuoden kasvua. Leveämmillä renkailla vähennetään maan tiivistymistä, Nikula perustelee.

”KUIN SOHVALLA ISTUISI” Uuden puimurin hyttiä yrittäjät kehuvat hiljaiseksi ja tilavaksi.
– On kuin sohvalla istuisi. Leveään hyttiin saa kengätkin siististi penkin viereen. Automaatti-ilmastointi pitää lämpötilan miellyttävänä. Hytti on todellinen ilon aihe, Nikula summaa. Nikula nimeää hyväksi puoleksi myös sen, että puimurilla voi ajaa 30 kilometrin tuntivauhtia, jolloin siirto tilalta toiselle kestää alle kaksi tuntia. Päivän kestänyt käyttöönottokoulutus järjestettiin Turussa. Koneen myynyt Parikka oli lisäksi mukana puintien aloituksessa. Isto Parikka kertoo, että Claas-puimureiden mallisto on uudistettu kokonaan viimeisen kahden vuoden aikana.
– Trion 520 -puimurit ovat tällä hetkellä suosituin kokoluokka. Pienempää kokoluokkaa edustavat Evion-mallit ja isompaa Lexionit. Jokaiselle tilalle löytyy valikoimasta varmasti sopiva puimuri tilan tarpeisiin räätälöitynä. Uusi kone ehtii ensi kesän puinneille, jos tilauksen tekee vuoden loppuun mennessä, Parikka lupaa. Metsä-Paavolan tilan töiden sujuvuutta on varmistettu myös hankkimalla tänä vuonna kaksi uutta Claas-traktoria: Arion 530 ja Axion 810.
– 145-hevosvoimainen Arion on varustettu helposti kiinnitettävällä etukuormaajalla ja se toimii tilan yleistraktorina. Peltotyöt tehdään pääasiassa 215-hevosvoimaisella Axionilla. Molempien traktoreiden hallintalaitteet ovat selkeät ja niihin on lyhyemmänkin kuljettajan helppo ylettyä, Jantunen kertoo.

CLAAS-PUIMURIT HANKKIJALTA

Lexion 7400–8900
• APS Synflow Hybrid -puintikoneiston leveys 1420–1700 mm
• Kaksi erottelurumpua
• Leikkuupöydän maksimileveys 13,8 metriä
• Viljasäiliön tilavuus 10 000–18 000 litraa
• Enimmäisteho 408–790 hv

Lexion 5300–6900
• APS Synflow -puintikoneiston leveys 1420–1700 mm
• Kohlinten lukumäärä 5–6
• Leikkuupöydän maksimileveys 12,3 metriä
• Viljasäiliön tilavuus 9 000–13 500 litraa
• Enimmäisteho 313–507 hv

Trion 520–750
• APS Puintikoneiston leveys 1420–1700 mm
• Kohlinten lukumäärä 5–6, 700-sarjan hybridimalleissa on kohlinten sijaan erottelurumpu, 750 mallissa kaksi rumpua
• Leikkuupöydän maksimileveys 12,3 metriä
• Viljasäiliön tilavuus 8 000–12 000 litraa
• Enimmäisteho 258–435 hv

Evion 410–450
• Puintikelan leveys 1420 mm
• Kohlinten lukumäärä 5
• Leikkuupöydän maksimileveys 6,8 metriä
• Viljasäiliön tilavuus 5 600–8 000 litraa
• Enimmäisteho 204–258 hv

Metsä-Paavolan tilan konetyöt hoituvat tehokkaasti tänä vuonna hankitulla Claas-laivueella.