Öljykasvien pahkahomeen torjunta

Rypsin kasvinsuojelu
 

Pahkahome uhkaa rypsi- ja rapsisadon määrää ja laatua

Pahkahome oli viime kasvukaudella hyvin yleinen vitsaus öljykasveilla ja pahimmillaan se jopa puolitti sadon määrän. Sadon määrällisten tappioiden lisäksi se voi pahasti romahduttaa myös laadun: Taudin seurauksena rypsin ja rapsin siemenkoko jää pieneksi, öljypitoisuus laskee ja satoon tulee runsaasti pahkoja. Seurauksena on tuntuvat laatuvähennykset öljykasvitilityksessä.
 
Rypsin pahkahome
Pahkahomeista öljykasvikasvustoa

Pahasti pahkahomeinen kasvusto on puitaessa yleensä myös laossa. Varisemistappiot ovat suuret, kun kasvit ja lidut lahoavat pystyyn.

Pahkahome viihtyy tiheissä kasvustoissa, joissa maa on ollut kunnolla märkä ennen kukintaa. Ajoissa hyvin taimettuneet kasvustot ovat nyt vaaravyöhykkeessä. Myös myöhään taimettuneet kasvustot ovat alttiita pahkahomeelle, koska loppukesää kohti kosteus yleensä lisääntyy ja homeella on siten aikaa niissä muhia.

 
Amistar torjuu rypsin ja rapsin pahkahomeen. Paras hetki on ruiskuttaa se täyden kukinnan aikaan viimeistään, kun ensimmäiset terälehdet alkavat varista. Se pitää siis ruiskuttaa ennaltaehkäisevästi keltaisena kukkivaan kasvustoon ennen kuin taudinoireita näkee.

Amistarin käyttömäärä on 0,6-1,0 l/ha. Käyttömäärä valitaan kasvuston kunnon ja pahkahomeriskin mukaan.
 
Amistarin hyödyt öljykasveilla:
  • sato kasvaa
  • siemenen koko ja öljypitoisuus kasvavat
  • sato on puhtaampi
  • Amistar myös ryhdistää kasvustoa ja helpottaa puintia
 
Yara Suomen ja Agrimarketin Kasvuohjelmaneuvonta kasvukaudella päivittäin klo 8.00–18.00.
(Puhelun hinta 8,21 snt / puhelu + 11,9 snt / minuutti)

puh. 010 76 83110