Rikkakananhirssin voi torjua Axial-valmisteella viljan korrenkasvun aikaan

rikkakananhirssin korrenkasvu ja siemenet
Rikkakananhirssi tuottaa runsaasti siemeniä.

Kananhirssi on voimakkaasti itselleen tilaa valtaava ja maan typpivaroja tehokkaasti käyttävä heinämäinen rikkakasvi. Rikkakananhirssi on yksivuotinen siemenlevintäinen rikkakasvi ja se tuottaa runsaasti siemeniä, joiden avulla se leviää paikasta toiseen. Kananhirssi ei kestä pakkasta ollenkaan, joten talven yli se selviää ainoastaan siementensä avulla.

Suomeen se on tullut maahan tuotujen pienisiemenisten viljelykasvien siementavaran joukossa. Viljan siemenen mukana rikkakananhirssi tuskin leviää, sillä sen saa helposti pois lajittelemalla. Nurmikasvien siemenen mukana kananhirssi voi sen siemenen ominaisuuksien mukaan levitä. Suuressa nurmikasvien siementuottajamaassa Tanskassa kananhirssi ei kuitenkaan ole yleinen rikkakasvi siemenviljelyksillä, joten sikäläistä alkuperää oleva siemen ei rikkakasvia levitä. Havaintoja rikkakananhirssistä alkaa olla eri puolelta Suomea pelloilta ja puutarhoista, joten sitä pitää tarkkailla koko maassa.

Rikkakananhirssi vie kasvutilaa ja ravinteita viljelykasvilta

Rikkakananhirssin orasvaihe.
Rikkakananhirssin hyviä tuntomerkkejä orasvaiheessa ovat punainen tyvi ja ovaalin muotoinen (ei pyöreä) korren alaosa.

Viljan seassa kananhirssistä on haittaa samalla tavalla kuin hukkakaurasta, koska se vie kasvutilaa ja ravinteita viljelykasvilta. Rikkakananhirssin kasvurytmi poikkeaa muiden rikkakasvien elinrytmistä ja sen siemen tarvitsee lämpimän maan ennen kuin se itää. Tämä tapahtuu yleensä vasta kesäkuun loppupuolella, jolloin vilja aloittelee korrenkasvua.

Mikäli kananhirssiä ei käsin kitkemällä saa pidettyä kurissa, on kemiallinen torjunta ainoa tehokas keino sitä vastaan. Viljassa kananhirssin torjuntaruiskutus tulee tehdä vasta korrenkasvun aikaan, jotta kaikki kasvuun lähtevät kananhirssiyksilöt tulevat torjunnan ulottuville.

Axial on lehtivaikutteinen ja se tehoaa kananhirssiin erinomaisesti

Axial 50 EC sai poikkeusluvan kananhirssin, kuten myös hukkakauran ja pantaheinän torjuntaan kaudelle 2024 ja sitä voi käyttää ohralla, vehnällä, ruisvehnällä ja rukiilla. Axial on ainoa valmiste, jolla torjuntakäsittelyn voi tehdä tarpeeksi myöhään, eli viljan korrenkasvun aikaan. Axial on lehtivaikutteinen ja se tehoaa kananhirssiin erinomaisesti, kunhan ainetta osuu rikkakasviin. Ruiskutustekniikassa on siis otettava huomioon, että ainetta päätyy kasvuston alaosaan, missä juuri orastuneet kananhirssiyksilöt lymyävät.

Axialin käyttömäärä rikkakananhirssin ja pantaheinän torjunnassa on 0,9–1,2 l/ha ja hukkakauran 0,7–0,9 l/ha. Mitä kookkaampaa torjuttava rikkakasvi tai tiheämpää viljakasvusto on, sitä suurempaa käyttömäärää on käytettävä, jotta torjuntatulos olisi täydellinen. Vesimäärä 100-300 l/ha sen mukaan miten ruiskutustekniikka saa aineen perille torjuttaviin rikkakasveihin. Axialin voi ruiskuttaa tankkiseoksena monen muun kasvinsuojeluaineen ja lehtiravinteen kanssa. Ajankohtaiset ohjeet tankkiseoksiin löytyvät Hankkijan Kasvuohjelmaoppaasta, ja ne koskevat sekä hukkakauran että kananhirssin torjuntaa.

Axial tehokoe vehnällä.
Axial tehoaa hyvin rikkakananhirssiin. Västankvarn tehokoe vehnällä, Inkoo 2022. Kananhirssi orastui aikaisin, joten T1-vaiheen käsittelyt osuivat siihen. T2-vaiheessa vehnäkasvusto ilmeisesti suojasi kasvuston pohjalla olevaa rikkaheinää.
 
Liittyvät tuotteet