Rypsin tuholaisten torjunta

Rypsin tuholaisten torjunta
 
Kirpat ja rapsikuoriaiset pois öljykasveista

Kirppoja on paikoitellen runsaasti öljykasveissa ja ne vikuuttavat purennallaan pieniä taimia. Taimet voivat menettää kasvupisteensä jo ennen kuin ne ehtivät kunnolla pintaan, kun kirpat kaivautuvat maahan niitä vastaan. Suurempien taimien kasvua kirpat haittaavat syömällä niiden lehdet repaleisiksi, mikä kuumissa ja kuivissa oloissa johtaa lehtien tai koko kasvin kuivumiseen.

Peittausaine tehoaa kirppoihin taimen neljälehtiasteelle asti. Kirppa saa ainetta vain syömällä käsiteltyä kasvia. Jos kirppoja on paljon ja jokainen vuorollaan puraisee pientä tainta, voi se olla taimelle tuhoisaa. Kirppatilannetta pitää seurata ja tarpeen tullen ruiskuttaa.

Rapsikuoriaiset purevat mieluusti kukannuppuja, jolloin kasvi joutuu korvaamaan tuhoutuneet kukinnot kasvattamalla uusia versoja. Se vie kasvilta voimia ja epätasaistaa kasvustoa.

Rapsikuoriainen tulisi torjua mahdollisimman aikaisin, ennenkuin ne ehtivät puremaan ensimmäisiä nuppuja.

Kirpat ja rapsikuoriaiset torjuu:

Karate 2.5 WG ja Karate ZEON

Karatet voi ruiskuttaa tankkiseoksena Agil:in (ym. valikoivat juolavehnäaineet) kanssa.

Karkotusvaikutus toimii vain kasvin lehdillä, johon aine osuu ja kiinnittyy. Hyönteiset karttavat Karatella käsiteltyä kasvin pintaa. Käsittelyn jälkeen kasvavilla uusilla lehdillä ei ole suojaa, joten ruiskutus pitää uusia tuhohyönteisten esiintymisen mukaan. Maahan osuva aine sitoutuu maa-ainekseen, eikä sillä ole torjuntavaikutusta hyönteisiin.

Viimeinen ruiskutus on tehtävä juuri ennen kukintaa suuremmalla annoksella. Näin varmistetaan mahdollisimman pitkä karkotusvaikutus kasvustoon kukinnan alkamisen jälkeen pyrkiviä rapsikuoriaisia, rapsikärsäkkäitä ja litusääskiä vastaan. Viimeksi mainitut aiheuttavat varisemistappioita, kun lidut aukeavat.
Yara Suomen ja Agrimarketin Kasvuohjelmaneuvonta kasvukaudella päivittäin klo 8.00–18.00.
(Puhelun hinta 8,21 snt / puhelu + 11,9 snt / minuutti)

puh. 010 76 83110