Vixeran – Biologinen kasville typpeä sitova bakteeri

Vixeran on valmiste, jonka avulla viljelykasvien typpilannoituksen voi tehdä uudella tavalla. Palkokasveilla on juurinystyräbakteerit, joiden avulla ne saavat ilmakehästä peräisin olevaa typpeä käyttöönsä. Vixeran toimii vastaavalla tavalla muuten, paitsi että sen sisältämä bakteeri elää vapaana kasvien pinnalla ja sisällä. Vixeranin sisältämä bakteeri sitoo typpeä ilmasta ja typpi päätyy kasvin käyttöön.

Vixeran koostuu bakteerista ja sen kannasta Azotobacter salinestris CECT 9690. Bakteeri elää kasvin kanssa symbioosissa, missä se sitoo ilmakehän typpeä kasvin ulottuville ja kasvilta se saa sokereita ym. yhdisteitä omaan käyttöönsä. Bakteeri toimii kasvin pinnalla ja sisällä sekä maanpäällisissä että maanalaisissa osissa. Levityksen jälkeen bakteeri alkaa lisääntymään kasvissa ja se leviää kasvin kaikkiin osiin eli kolonisoi ne.

Vixeran, biologinen kasville typpeä sitova bakteeri
Azotobacter salinestris CECT 9690 -bakteeri.

Yleisesti luonnossa esiintyvästä bakteerista eristetty kanta on erityisen tehokas typensitoja

Vixeran on biologinen kasville typpeä sitova bakteeri

Azotobacter salinestris on yleinen luonnossa esiintyvä bakteeri. Siitä on eristetty kanta CECT 9690, joka on erityisen tehokas typensitoja. Kanta on alun perin löydetty tomaatin juurista. Koska luonnon oloissa kasvien pinnalla on lukusia mikrobeja, joutuu Azotobacter-bakteeri kilpailemaan niiden kanssa. Mikrobien maailmassa CECT-kanta ei välttämättä ole paras kilpailija, joten se tarvitsee ihmisen apua alkuun pääsemiseksi. Ihmisen avulla bakteeri ehtii valtaamaan itselleen elintilaa ennen muita mikrobeja.

Azotobacter salinestris -bakteeri on EU:n ruokaturvavirasto EFSAn arvioinnin mukaan ns. turvallinen eliö. Se on samassa kategoriassa kuin esim. Lactobacillus-bakteerit, joita käytetään maitotuotteiden valmistukseen. Bakteeri ei vaikuta säilörehun käyttöominaisuuksiin. Sillä ei myöskään ole rajoituksia koskien käyttöä, joka kohdistuu syötäviin kasvinosiin.

Vixeranin teho on tieteellisesti todistettu

efsa, CAAE_logot

Vixeran on EU:ssa ns. CE-hyväksytty valmiste, eli sen teho on tieteellisesti todistettu. Hyväksynnän perusteella valmistetta saa markkinoida ja käyttää hyväksyttyyn käyttötarkoitukseen ilman paikallista hyväksyntää tms. menettelyä.

Vixeran valmistetaan teollisesti

Vixeran valmistetaan teollisesti fermentoimalla ja prosessoimalla samalla tavalla kuin monet muut esim. elintarviketeollisuudessa käytettävät hiiva- ja bakteerivalmisteet. Vixeranin bakteerikanta pidetään puhtaana erityisellä lisäysviljelyksellä ja tuotanto tapahtuu steriileissä olosuhteissa. Vixeran on hienorakeisessa muodossa, mikä on paras tapa bakteerin säilymisen ja käytön kannalta. Vixeran luokitellaan EU:ssa biostimulantiksi eli kasvunedistäjäksi.

Alkaessaan lisääntymään ja leviämään kasvissa bakteeri muodostaa kasvin maanpäällisen verson ja juurien pintaan biofilmin, joka auttaa sitä leviämään. Bakteeri sitoo ilmakehän typpeä (N2) nitrogenaasi-entsyymikompleksin avulla. Se luovuttaa typen kasville ammonium-muodossa (NH3), mikä on kasvin kannalta normaali tapa ottaa typpeä.

Olosuhteiden muuttuessa bakteerin kannalta huonoiksi (esim. kylmyys, kuivuus), muodostaa se kystia, eli lepoasteita. Olosuhteiden palautuessa suotuisiksi bakteeri herää ja jatkaa toimintaansa. Kasvin typentarve riippuu myös olosuhteista, sillä epäedullisissa oloissa kasvikaan ei kehity ja tarvitse typpeä. Bakteeri toimii lämpötilan ollessa yli 4 °C ja optimilämpötila sille on 10-20 °C. Juuristoalueella bakteeri toimii parhaiten pH-alueella 5.5-9. Bakteeri toipuu epäedullisista olosuhteista muutamassa päivässä ja jatkaa typensidontaa normaalisti. Pakkanen ei bakteeria tuhoa.

Vixeranin sisältämän bakteerin toiminta.
Vixeranin sisältämä bakteeri luovuttaa kasville käyttökelpoisen typen ammonium-muodossa.
Vixeranin bakteeri on toimintakykyinen erilaisissa olosuhteissa

Vixeranin bakteeri on toimintakykyinen erilaisissa olosuhteissa, koska sillä on kaksi erilaista nitrogenaasi-entsyymiä. Niistä toinen on tehokas typensitoja normaaleissa olosuhteissa ja toinen kykenee siihen jo alhaisissa lämpötiloissa.

Vixeran
Satoa ilmasta – Ilmasta satoa
Biologinen kasville typpeä sitova bakteeri

Liittyvät tuotteet