AIV Ässä – seosrehun viileä seuralainen

Seosrehun lämmetessä sen ravintoarvo heikkenee

Seosrehun lämpeneminen johtuu pilaajamikrobien lisääntymisestä rehussa. Lämpenemisen aikana rehusta häviää parhaita ravintoaineita, ja jäljelle jäävän rehun sulavuus laskee. Lämmönnousuun tarvittava energia on pois rehun energiasisällöstä.

Pientä seosrehun lämpötilan nousua ei välttämättä aluksi huomaa muut kuin lehmä. Syönti laskee, lehmät lajittelevat rehua, ja tähteitä jää ruokintapöydälle. Viimeistään tässä kohden on syytä ryhtyä toimenpiteisiin, jotta tappiot tuotannossa jäisivät pieniksi.

Trioliet, ruokintapöytä

Torju hiivoja ja aerobisia bakteereja

Hiivat ja aerobiset bakteerit ovat aktiivisia seosrehun lämpenemisessä. Niiden määrät eri rehukomponenteissa vaihtelevat valtavasti, ja seosrehun lämpeneminen heijastelee tyypillisesti erityisesti hiivojen määrää säilörehussa. Lämpenemisen riskiä voivat lisätä myös muut käytetyt tuorekomponentit, kuten esimerkiksi mäski, jossa hiivoja voi olla paljon. Toisinaan riskitekijä on esimerkiksi kuitulisänä käytetty heinä tai olki, jos niiden säilöntälaatu on huono.

Lämpenemisongelman kanssa ei kannata jäädä odottelemaan kylmempiä kelejä. Seosrehun lämpötilaa on hyvä seurata mittarin kanssa, ja jo pienikin lämpötilan nousu ympäristön lämpötilaa korkeammaksi indikoi lämpenemisongelmaa. Silloin toimenpiteisiin kannattaa ryhtyä heti.

Tehokas ratkaisu seosrehun lämpenemiseen: AIV Ässä Na

AIV Ässä Na on monipuolinen säilöntäaine, joka estää tehokkaasti seosrehun lämpenemistä. Lisää AIV Ässä Na -säilöntäainetta seosrehuun sekoitusvaiheessa pysäyttämään lämpenemisongelma. AIV Ässä Na on optimoitu yhdistelmä erilaisia orgaanisia happoja ja niiden suoloja. Sisältämänsä propionihapon ja kaliumsorbaatin ansiosta AIV Ässä Na on erityisen tehokas hiivoja vastaan. Muurahaishappo puolestaan tehoaa hyvin bakteereihin. Tuotteen erinomainen teho on todettu Lukessa tehdyissä kokeissa erilaisilla seosrehuilla. Seosrehun stabiilisuus parantui kokeissa 10–20 tuntia, kun käyttömäärä oli 2–3 litraa/tonni.

AIV Ässä Na voi parantaa rehun stabiilisuutta jopa 20 tuntia.