Tule siemenviljelijäksi Hankkijalle – tehdään yhdessä laatusiementä!

Etsimme osaavien siemensopimusviljelijöiden joukkoon uusia viljelijöitä tuottamaan Hankkijan ensiluokkaista siementä. Siemenraakaerät kunnostetaan ja sertifioidaan Alastaron ja Hyvinkään siemenkeskuksissa. Sopimuksia tehdään kaikista viljoista, erityisesti monitahoisista ohrista, aikaisista kauroista sekä herneestä että härkäpavusta. Luomusiemensopimuksia tehdään vilja- ja palkokasveista sekä nurmisiemenistä.

Hankkija Oy viljelyttää ja markkinoi eri kasvien lajikkeita useilta kasvinjalostajilta. Yhteistyökumppaneita on sekä kotimaassa että ulkomailla. Tanskalainen Nordic Seed ja Hankkija kuuluvat samaan konserniin ja Nordic Seedin kautta Hankkijan lajikevalikoimaan saadaan kiinnostavia uutuuksia. Nordic Seedin lajikkeita myös testataan laajasti Suomessa. Siemenviljelijän lajikevalinnan tukena ovat Suomen virallisten lajikekokeiden tuottaman tiedon lisäksi Hankkijan omat Kasvuohjelmakokeet. Myös yhteistyökumppanitiloilla uusia lajikkeita testataan käytännön viljelyssä.

Kaksi tehokasta siemenkeskusta

Alastaron siemenkeskuksessa Varsinais-Suomessa kunnostetaan kevätviljan siemeniä sekä syysviljan- ja palkokasvien siemenet. Alastarolle on hyvät maantieyhteydet 9- ja 41-teitä pitkin. Kaikki luomuviljan ja -palkokasvien siemenet kunnostetaan Alastarolla. Hyvinkään siemenkeskuksessa Uudenmaan pohjoisosassa 3-tien välittömässä läheisyydessä käsitellään kevätviljojen siemeniä sekä kaikki nurmi- ja öljykasvien siemenet. Nurmisiementä sertifioidaan myös luomuna. Siemenkeskusten tehokkaat laitteet ja ammattitaitoinen henkilökunta varmistavat laadukkaan kunnostusprosessin ja Hankkijan siemenen ensiluokkaisen laadun.


Alastaron siemenkeskus

Hyvinkään siemenkeskus

Millaista on laadukas kylvösiemen

Siemenkauppalaki määrää, millaista kylvösiemenen tulee olla. Ruokavirasto valvoo sertifioidun siemenen laatua. Osalle siemenerän ominaisuuksista on määritetty kynnysarvot. Hankkijan siementuotannon sopimusehdoissa määritetyt raja-arvot esim. itävyydelle ja vieraiden lajien määrälle ovat lakiasetusta tiukemmat, jotta siemenen raaka-aine olisi ensiluokkaista. Lisäksi Hankkija on asettanut esim. viljan siemenraakaerille vähimmäisvaatimukset tuhannen siemenen painolle lajikkeittain sekä yleisesti kauralle DON-raja-arvon. Viljelijöiden laboratorioon toimittamista siemenkauraeristä analysoidaan aina DON-arvo. Isokokoinen, hyvin itävä ja terve siemen on elinvoimainen vaihtelevissakin olosuhteissa.

Siemenviljelijä on alansa ammattilainen

Siemenviljelijä on viljelykäytännöissään tarkka ja huolellinen. Hänen tulee tuntea peltojensa ominaisuudet, jotta siementuotantoon voidaan valita oikea lajike. Kaikilla kasveilla raakasiemenestä pyritään saamaan hyvin itävää, isosiemenistä, aitoudeltaan ensiluokkaista sekä tauti- ja rikkakasvivapaata. Tähän tulokseen pyrkiessään siemenviljelijä toimii ennakoiden esim. kasvinsuojelutoimien ja lisälannoituksen tarpeen määrittämisessä ja ajoittamisessa. Hän toimii pitkäjänteisesti viljelykiertoa ja muokkauksia suunnitellessaan, jotta esim. esikasvin läpikasvu siemeneriin voitaisiin ehkäistä ja siemenraakaeristä saada mahdollisimman puhtaita.

Suomalainen sertifioitu kylvösiemen on tuotettu lohkolla jolla hukkakauraa ei esiinny. Siemenviljelyä aloittaessa täytyy varmistaa tilan lohkojen hukkakauratilanne. Siemenviljelyä aloittaessa vain yksi lohko voi olla hukkakaurarekisterissä ja hukkakaurattomuudesta on pidettävä tarkasti huolta.

Kilpailukykyiset sopimusehdot

Siemensopimusviljelijöitä Hankkijalla on ympäri Suomea, sillä sopimusehtomme ja hintamme siementuotannossa ovat kilpailukykyiset. Muun muassa pidempien matkojen raakaerätoimituksiin viljalle ja palkokasveille maksetaan rahtietua. Hankkijan sopimusviljelijänä saat ison kansainvälisen yrityksen edut. Vaikka viljelisit kauempana siemenkeskuksistamme, rahtihyvitys huomioiden se kannattaa!

Kysy lisää siemensopimuksista asiantuntijoiltamme:

Iida Nummi
Alastaron Siemenkeskus
Vilja- ja palkokasvien siemensopimukset
P. 010 768 3463,
iida.nummi@hankkija.fi
Mervi Pyykkönen
Hyvinkään Siemenkeskus
Nurmi- ja öljykasvien siemensopimukset
P. 010 768 3436,
mervi.pyykkonen@hankkija.fi