Viljapassi korvasi entisen viljalähetteen

 
Viljapassi Hankkija (108 KB, pdf)
Spannmålspass (332 KB, pdf)
 
Viljapassi on yhtenäinen viljalähete/kuormakirja, joka on laadittu Vilja-alan yhteistyöryhmässä yhteistyössä viljakaupan, teollisuuden ja muiden viljasektorin toimijoiden kanssa. Viljapassia käytetään tietojen siirrossa, kun viljaerä myydään ja se toimitetaan tilalta vastaanottajan varastoon. Sitä voidaan käyttää myös öljy- ja palkokasvien toimituksissa, vaikka se ei lomakkeen nimestä käykään ilmi.

Viljapassi korvasi nykyisen viljalähetteen. Yhtenäinen lomake helpottaa sen käyttöä ja tehostaa tiedonkulkua viljaketjun eri portaissa sen ohella, että yhtenäisellä lomakkeella mahdolliset täyttövirheet vähenevät. Viljapassi otettiin käyttöön alkaen syksyn 2013 sadon toimituksissa. Lähes kaikki viljayritykset ottivat viljapassin käyttöön.

Lisätietoja: www.vyr.fi
 

Tiedot viljaerästä tuottajalta loppukäyttäjälle saakka

Viljapassi sisältää tietoja toimitettavasta vilja-, öljykasvi- tai valkuaiskasvierästä ja sen tuotannosta, varastoinnista ja kuljetuksesta. Samoja tietoja on kysytty myös nykyisin käytössä olevilla viljalähetteillä. Lomakkeella kysyttävät tiedot ovat määräytyneet sen perusteella mitä vaateita ketjulle tulee mm. viljaa käyttäviltä toimijoilta kotimaassa ja ulkomailla. Viljapassilla tiedonjyväset viljaerän matkasta ketjun eri osissa ja portaissa voidaan siirtää loppukäyttäjälle saakka.

Viljapassin voi täyttää ennen viljan noutoa

Voit täyttää viljapassin viljelijän tiedoilla ennen noutoa ja tulostaa siitä valmiiksi kuljettajan mukaan 3 kappaletta. Autoilija täydentää sitä tiedoillaan ja toimittaa vastaanottajalle kappaleet. Jos otetaan kopioita tai käytetään kuljettajalla olevaa valmiiksi painettua lomaketta alkuperäinen lomake jää aina viljan vastaanotto-pisteeseen.