Tutustu viljelysopimuksen kaupankäyntivaihtoehtoihin

Turbulentti viljamarkkina on tullut jäädäkseen ja viljan hinnan nousut sekä laskut ovat arkipäivää. Viljan myyntejä hajauttamalla viljelijä voi hallita hintariskejä. Hintariskin hallinta on noussut elintärkeäksi osaksi viljakauppaa. Viljan myyjän kannalta tarvitaan uusia viljan myyntitapoja, joilla myyntejä voidaan hajauttaa eri tavoin pitkin satokautta. Vain näin toimimalla on mahdollista olla keskimäärin liikkeellä oikeaan aikaan. Maan monipuolisimmat viljakaupan sopimustyökalut sekä ajankohtaisen markkinatiedon löydät Hankkijalta.

Osto päivän hintaa (perinteisin tapa)
Sovitaan viljakauppa ostopäivän hintaan. Toimitus tapahtuu kuukauden sisällä ostosta. Viljaerän käyttötarkoitus on määritetty. Erän markkinoinnista on selvät ratkaisut tehty yhdessä omamyyjän ja viljahenkilöstön kanssa.

Termiini
Termiinikauppa on viljakauppa tulevaisuuden toimitukseen, mutta viljaerän hinta sovitaan ostohetkellä. Viljaerän toimitussovitaan kotimaisen teollisuuden ja vientimarkkinoiden tarpeen mukaan yli kuukauden päähän ostopäivästä. Erän käyttötarkoitus on määritetty, jos sato on jo puitu ja tulevalla sadolla se määritetään sadonkorjuun jälkeen. Kaupan ehdot on dokumentoitu ja mm. minimilaatu on sovittu tarkasti.

Basis/Preemio-sopimus
Muuten normaali termiinisopimus. Kaupassa sovitaan viljaerän määrästä ja vähimmäis- sekä peruslaadusta sekä laatuhinnoittelusta kuten normaalissakin termiinisopimuksessa. Ainoastaan hinnan muodostumisesta sovitaan toisin. Vehnän, ohran tai kauran hinta kytketään Matif Euronext-pörssin futuurisopimuksen hintaan. Sopimuksessa sovitaan hintaero eli basis ja viljelijä voi hinnoitella sopimuksen haluamanaan ajankohtana ennen toimitusta. Basis/Preemio-sopimuksia voidaan tehdä minimissään 25 tn erissä ja hinnoittelun voi tehdä arkisin pörssin aukioloaikana eli Suomen aikaa iltapäivän aikana. Sopimus tulee hinnoitella ennen toimitusta.