Amazone pintalevittimen lohkoautomatiikka (TC-SC)

 



 

Säästä rahaa lohkoautomatiikan avulla!

Amazonen pintalevittimiin on saanut jo pitkään paikkatietoon perustuvan lohkoautomatiikan, eli ns. Secion Control -toiminnon. Vanhoissa ZA-M levittimissä lohkoautomatiikka oli mahdollista saada vain Hydro -mallin levittimiin.

Nykyään paikkatietoon perustuvan lohkoautomatiikan saa kaikkiin ISOBUS ZA-V ja ZA-TS koneisiin voimansiirrosta riippumatta! Amazone tarjoaa markkinoiden tarkimman lohkoautomatiikan TS -koneissa. Kuvio on mahdollista jakaa 128 lohkoon ja sen mallinnus perustuu levitysviuhkan todelliseen muotoon!.

Myös ZA-V Profis Control mallissa voidaan säätää levityskuviota manuaalisesti kuuteen lohkoon jaettuna.

Paikkatietoon perustuva lohkoautomatiikka vaatii ISOBUS näytöltä TC-SC lisenssin. Amazonen näytöissä tämä toiminto on nimeltään GPS-Switch. Amazonen ISOBUS käyttöliittymä on AEF -sertifioitu, ja siten voit huoletta käyttää sitä esimerkiksi suoraan traktorin yhteensopivan kyynärnojanäytön kautta. Mikäli haluat käyttää paraabelin mallista lohkoautomatiikkaa tai HeadlandControl - toimintoa. Tarvitset Amazonen Amatron 4 tai CCI näytön.

Lohkoautomatiikka mahdollistaa yleensä vähintään 5% säästön panoksissa. Säästö on suurempi, mitä enemmän pellolla kiilamaisia alueita. Lisäksi lohkoautomatiikka tuo monia muita mitattavia tai ei mitattavia etuja:

  • Kuljettajan kuormituksen väheneminen
  • Tarkkuus on aina sama, vaikka levitettäisiin yöllä, pölyisissä olosuhteissa tai suurilla ajonopeuksilla.
  • Vähemmän päällekkäisyyttä tai levittämättömiä kohtia
  • polttoaineen säästö
  • tasaisempi kasvusto ja pienempi ympäristökuormitus.

    Huomioi että lohkoautomatiikalla ei voi korvata tarkkaa reunalevitystoimintoa, vaan se on tarkoitettu käytettäväksi normaalin levityksen aikana!

    Lue alta tarkemmin Amazonen pintalevittimien lohkoautomatiikasta!

  •  

    Ei väliä onko kone TRONIC vai HYDRO

     
    Lohkoautomatiikka toimii sekä mekaanisella että hydraulisella voimansiirrolla
    Lohkoautomatiikka toimii sekä mekaanisella että hydraulisella voimansiirrolla
    Amazonessa on todellinen hydraulinen voimansiirto, ja molemmilla lautasilla on oma moottorinsa.
    Amazonessa on todellinen hydraulinen voimansiirto, ja molemmilla lautasilla on oma moottorinsa.
     

    Pintalevittimen lohkoautomatiikka?

    Pintalevittimen lohkoautomatiikka ei sovi suoraan sekoittaa esimerkiksi kasvinsuojeluruiskun lohkoautomatiikkaan. Kasvinsuojeluruiskussa on fyysinen puomi, mikä on jaettu lohkoihin tai suutinkohtaiseen toimintaan.

    Pintalevittimissä on levitysviuhka, mitä säädetään lohkoauomatiikan yhteydessä. Amazonen levittimissä levitetään kaksinkertaisella limityksellä. Tämä tarkoittaa sitä että suurillakin työleveyksillä koneen takana on kolmiomallinen levityskuvio. Työleveyden ollessa 36m, levitin levittää yhteensä 72m leveydellä.

    Tarkoituksena on siis levittää joka kohtaan kahteen kertaan. Ei enempää eikä vähempää. Lohkoauomatiikka pyrkii saavuttamaan maksimissaan 20% määrän vaihtelun kiiloissa ja päisteissä. Tämä onnistuu levitysviuhkan määrän ja kuvion muuttamista. Toiminta näkyy hyvin seuraavassa kuvassa.

     
     

    Kuvassa näkyy sinisellä pohjalla ylimmässä kuvassa koko levitysleveys. Alla näkyy myös ISOBUS käyttöliittymän näyttämä levityskuvio.
    Levitysviuhka ulottuu aina seuraavaan ajouraan asti. Kuvissa alaspäin mentäessä ajetaan oikealla puolella olevaan kiilaan, ja levityskuviota siirretään vasemmalle puolelle määrän samalla vähentyessä.
    Prosenttiarvoina näkyy saavutetaanko 100% levitysmäärä koko alueella, ja mikä sen vaihteluväli on.

     
    Kone ZA-V Profis Control ZA-V Tronic ZA-V Hydro ZA-TS Tronic ZA-TS Hydro
    Lohkoauomatiikan lohkojen max. lukumäärä 6 (manuaalinen) 8 16 16 128
    Käytössä oleva teknologia:
    Määränsäätö X X X X X
    Lautasten pyörimisnopeuden säätö X X
    Pudotuskohdan säätö X X
     

    Käytössä oleva teknologia parantaa tarkkuutta

    Lohkoautomatiikan kevein malli on ZA-V Tronic, missä lohkoautomatiikka hoidetaan siis määrää säätämällä. Määränsäädöllä saavutetaan hyvä tarkkuus, kun huomioidaan pintalevittimen toimintaperiaate.

    Hydro malleissa tarkkuutta voidaan parantaa säätämällä molempien lautasten pyörimisnopeutta erikseen. Lautasten pyörimisnopeus vaikuttaa suoraan rakeiden lentomatkaan.

    TS -levityskoneissa tarkkuus viedään äärimmilleen kun voidaan säätää myös lannoitteen pudotuskohtaa lautasella. Pudotuskohta vaikuttaa suoraan lannoitteen lentosuuntaan.

    TS -Koneissa lohkoauomatiikan tarkkuus paranee myös siten, että simuloitava kuvio karttanäytöllä perustuu levityskuvion todelliseen muotoon, eikä suoraan palkkiin. Näin saavutetaan entistä parempi tarkkuus varsinkin päisteissä. Kaareva lohkoauomatiikka on mahdollista Amatron 4 ja CCI näytöillä.

     
    Normaali lohkoautomatiikka
    Normaali lohkoautomatiikka
    Parabolinen kytkentä TS -levittimessä.
    Parabolinen kytkentä TS -levittimessä.
     

    Päisteautomatiikka

    Lannoitteen pintalevityksessä päisteestä lähtö on yleensä haastavaa, kun kuljettajan pitää arvioida etäisyys milloin levitys pitää käynnistää.

    Lohkoautomatiikka avaa ja sulkee luistit päisteessä automaattisesti oikealla etäisyydessä. Pelkästään tällä toiminnolla helpotetaan käyttäjää ja tarkennetaan levitystä merkittävästi.

    Kolmiomallinen levityskuvio

    Kaksinkertaisessa limityksessä molemmat lautaset heittävät aina seuraavaan ajouraan saakka tavaraa. Esimerkiksi siis 20m työleveydellä levitysviuhkan fyysinen leveys on 40m, mutta työleveytenä puhutaan 20 metristä.
    Kolmiomallinen levityskuvio on erittäin kestävä ulkoisia vaikutuksia vastaan. Kolmiomallisessa levityskuviossa levitettävä määrä pienenee kuvion reunoja kohti, mistä on hyötyä erityisesti lohkoauomatiikan yhteydessä vähentämään päällekkäisyyttä.

    Valitse sopiva teknologia tarpeesi mukaan.
    Valitse sopiva teknologia tarpeesi mukaan.