Demeca biokaasulaitos

Demecan biokaasulaitos tuottaa energiaa ja euroja
Demeca Oy

Demecan biokaasulaitos tuottaa energiaa ja euroja

Varmista energiatehokas sekä luotettava biokaasun tuotanto Demecan Kiintomädätys®- biokaasulaitoksen avulla. Biokaasulaitoksen energiatuotantoa seuraat helposti päivittäin. Vaivaton Demeca huoltosopimus varmistaa biokaasulaitoksen toiminnan ilman erillistä huoltotilausta. Biokaasulaitos sisältää etähallintajärjestelmän, jonka avulla huoltotiimi korjaa vikatilanteet etäyhteyden avulla.
 
  • CHP-laitos 50-200 kW
  • Prosessitilavuus 600-2800 m3
  • Lapasekoitin (+potkurisekoitin)
  • Energiatehokas biokaasulaitos
  • Patentoitu biofiltteri
  • Biokaasukattila 225-380 kW
 
Näin biokaasulaitos toimii
Demeca Oy

Näin biokaasulaitos toimii

Biokaasun tuotanto tapahtuu näkyvimmän osan eli reaktorin kaasukuvun alla, hapettomassa tilassa ja kontrolloidussa lämpötilassa. Biokaasun tuotanto on jatkuva prosessi, jonka saavat aikaan bakteerit, jotka mädättävät syötettä. Mädätyksen tuloksena syntyy biokaasua, joka on pääosin metaania ja hiilidioksidia sekä pieniä määriä muita kaasuja, kuten rikkiyhdisteitä. Reaktorin patentoitu biosuodatin poistaa tehokkaasti pahanhajuiset ja jatkojalostusta haittaavat rikkiyhdisteet. Tilalla hajut vähenevät, sillä lietelanta pumpataan suoraan biokaasulaitokseen. Reaktoritekniikalla ja reaktorin operoinnilla vaikutetaan saatavan kaasun määrään.

1. Kuivasyötteen esikäsittely

gFeed-syöttöyksikkö sekoittaa kuivia syötteitä ja siirtää ne homogenisointiin, missä ne sekoittuvat lietteeseen. Syöttölaitteella laitoksen prosessiin voidaan syöttää mm. ylivuotista rehua. Esikäsittely kasvattaa syötteen ominaispinta-alaa, mikä tehostaa kaasunsaantoa lähes kaksinkertaiseksi.

2. Lietteen esikäsittely

Demeca Kaira -pumppu yhdessä paineenkorotuspumpun kanssa syöttää lietteen navetasta laitokseen. Kaira-pumppu homogenisoi lietettä ja näin tehostaa kaasun tuotantoa laitoksen laitostilassa olevan lämmönvaihtimen kautta.

3. Mädätysprosessi

Homogenisoitu syöte pumpataan bioreaktoriin, missä hapettomassa tilassa syntyy biokaasua. Kaasu on pääosin metaania ja hiilidioksidia. Kaasu nousee kaasukupuun patentoidun biofiltterin läpi. Biofiltterillä suodatettu biokaasu kuivataan maakylmää käyttäen ja puhalletaan aktiivihiilen läpi. Näin varmistetaan hyötykäyttöön johdettavan kaasun puhtaus. Mädätyksen jälkeen lietteen lannoitevaikutus on parempi (fosfori /typpi) ja hajuhaitat hyvin vähäiset.

4. Biokaasun hyötykäyttö

Polttomoottori käyttää kaasua polttoaineena ja pyörittää sähkögeneraattoria. Sähkön lisäksi generaattorista otetaan hukkalämpö ja pakokaasujen lämpö hyötykäyttöön. Lisälämpöä voidaan tuottaa kaasupolttimella erillisessä lämpökattilassa. Päästöinä syntyy vain vesihöyryä ja hiilidioksidia. Oman käytön lisäksi tuotettua sähköä on mahdollista myydä valtakunnan verkkoon. Kaasua voidaan myös jalostaa edelleen ajoneuvopolttoaineeksi erillisessä Demeca gFuel-yksikössä.

E. Sähkötila ja ohjauskeskus

Sähkötila ja ohjauskeskus sijaitsevat gPower kontin keskiosassa. Kaikki laitoksen pääkytkennät ja laitteiden ohjaus on keskitetty yhteen tilaan, missä ne ovat helposti huollettavissa ja saatavilla. Laitos on kytketty etäkäyttöjärjestelmään ja on hallittavissa ja ohjattavissa mistä tahansa.

 

Kiintomädätys®-teknologia

Kiintomädätys®-teknologian ansiosta biokaasulaitos voi käyttää syötteenä sekä märkiä että kuiviajakeita. Biokaasulaitoksen pääkomponentti on tuotantoeläiten lietelanta sekä voit syöttää biokaasulaitokseen esimerkiksi ylivuotiset nurmirehut, jotka on usein hankala hävittää. Lisäksi voit hyödyntää ulkopuolelta tulevat syötteet, kuten esimerkiksi elintarviketeollisuuden jätebiomassat. Raakaliete murskataan tasaiseksi ja nestemäiseksi Demeca Kaira-lietepumpulla ja pumpataan navetasta lämmönvaihtimen kautta reaktoriin. Reaktorissa raakaliete ja kuivat syötteet muuttuvat mädätysjäännökseksi, jota kutsutaan myös nimellä ”rejekti”.

gFeed - Kuivasyötteen esikäsittely

Kuivat jakeet esikäsitellään laitoksen gFeed-yksikössä murskaamalla ja homogenisoimalla nestejakeiden kanssa, jonka jälkeen homogenisoitu, hyvin bioprosessissa hajoava massa pumpataan reaktoriin mädätykseen. Gfeed-yksikkö käsittelee kuivan syötteen, jolloin kasviosien ominaispinta-ala kasvaa mahdollistaen tehokkaan bakteeritoiminnan. Kiintomädätysprosessissa kuivajakeiden syöttämisellä voidaan kaasuntuottoa nostaa merkittävästi. Kuivasyötteiden syötössä on hyvä pyrkiä tasaiseen syötevirtaan, joten niiden osalta kaasun saantoon voidaan vaikuttaa varastointitavoilla maatilalla.

Kaira-lietepumppu - lietteen esikäsittely

Demecan ratkaisussa lietelanta pumpataan biokaasulaitokselle suoraan navetan pumppukaivolta, jolloin lietelanta on niin tuoretta kuin mahdollista. Kaira-lietepumppu yhdessä paineenkorotuspumpun kanssa syöttää lietteen navetasta laitokseen gPower kontissa olevan lämmönvaihtimen kautta. Kaira-lietepumppu homogenisoi lietettä ja näin tehostaa kaasun tuotantoa.

gPower - Sähkön ja lämmön tuotanto

Polttomoottori käyttää kaasua polttoaineena ja pyörittää sähkögeneraattoria. Sähkön lisäksi moottorista otetaan hukkalämpö ja pakokaasujen lämpö hyötykäyttöön. Lisälämpöä voidaan tuottaa kaasupolttimella erillisessä lämpökattilassa. Päästöinä syntyy vain vesihöyryä ja hiilidioksidia. Oman käytön lisäksi tuotettua sähköä on mahdollista myydä valtakunnan verkkoon. Kaikki laitoksen pääkytkennät ja laitteiden ohjaus on keskitetty yhteen tilaan, missä ne ovat helposti huollettavissa ja saatavilla. Laitos on kytketty etäkäyttöjärjestelmään ja on hallittavissa ja ohjattavissa mistä tahansa.