Öljystä eroon Linnamaan tilalla

Linnamaan tilalla vaihdettiin kolmen kuivurin järjestelmä Antin Stand Alone -kuivuriin, Ultima-ohjausjärjestelmällä. Samalla kertaa öljylämmitys vaihtui Antin biouuniin ja hakelämmitykseen.

Stand Alone -kuivurin alaosa eristettiin Antin verhouspaketilla, joka auttaa säästämään energiakustannuksissa.

Neljännen sukupolven maanviljelijä Harri Linnamaa pitää tilaa yhdessä vaimonsa Aneten kanssa Tiihalan kylällä Kangasalalla. Sukupolvenvaihdoksen jälkeen he ovat yhdessä kehittäneet tilaa määrätietoisesti eteenpäin. Nyt viljelyala on kasvanut jo 300 hehtaariin.

Viljelyalan kasvu toi mukanaan lisähaasteita kuivaukseen, vaikka tilalla oli käytössä kolme viljankuivuria; pakettikuivuri, vaunukuivuri ja vanha Antin kuivuri.

“Kolmen kuivaamon pyörittäminen oli aika työlästä. Satseja vaihdetaan ympäri vuorokauden. Eikä niitä pystynyt hallitsemaan etänä”, kertoo Harri Linnamaa vanhan kuivurijärjestelmän haasteista, ja jatkaa:

“Ja kaiken lisäksi kaikki kävivät öljyllä. Haluttiin tehostaa kuivaamista ja päästä öljystä eroon”

Harrilla on rakennuspuolen koulutus, joten hän loi itse suunnitelmat uudelle kuivurijärjestelmälle, täsmälleen tilan tarpeiden mukaisesti.

Sen jälkeen hän perehtyi eri järjestelmävaihtoehtoihin ja kilpailutti toimittajat. Kokonaisuus ja luotettavuus ratkaisi asian Antin hyväksi.

“Antin kuivuripäivillä sain lopullisen varmistuksen, että uusi järjestelmä tulee olemaan Antin Stand Alone -kuivuri sekä biouuni”, Harri muistelee ratkaisuaan.

Vaunukuivurin korvaajaksi Harri valitsi Antin Stand Alone -kuivurin Ultima-ohjauksella. Uudeksi uuniksi valikoitui Antin biouuni, jonka polttoaineena käytetään haketta. Ja uuden järjestelmän rakentajaa ei tarvinnut valita, sillä rakennusmiehenä Harri vastasi itse siitä yhdessä isänsä Matin kanssa.

Elämä helpottunut investoinnin myötä

Ultima-ohjausjärjestelmä mahdollistaa kuivurin valvonnan ja käyttämisen etänä.

Uusi kuivuri valmistui kesällä 2021. Nyt tilalla kuivataan viljaa pääsääntöisesti yhdellä kuivurilla. Vaunukuivuri myytiin pois ja vanha Antin kuivuri jäi vain viljavarastokäyttöön. Pakettikuivuri toimii viljavarastona ja ruuhka-apuna tarvittaessa.

“Ensimmäisenä syksynä uudella kuivurilla kuivattiin 37 erää ja vanhalla 14 erää. Syksy meni todella hyvin. Kaikki toimi moitteettomasti”, Harri kertoo käyttökokemuksestaan.

Suurin helpotus viljelijän arkeen tuli kuitenkin Ultima-ohjausjärjestelmästä.

“Esimerkiksi yöllä voi katsoa kännykästä mikä on tilanne, eikä tarvitse mennä paikan päälle. Lähiverkon alueella pystyy kännykällä tai tabletilla hallitsemaan ihan koko prosessia. Yöunet ovat nykyisin pidemmät. Puintipäivää voidaan pidentää, koska puitavan viljan kosteudella ei ole niin suurta merkitystä, kun energia on halvempaa ja kuivaus tehokasta”, Harri hehkuttaa.

Antin biouuni tuo selvää säästöä

Antin Biouuni mahdollistaa viljankuivaamisen pienellä energiakustannuksella, vaikka puintikosteus ei olisi optimaalinen.

Vanhoista öljylämmitteisistä uuneista siirryttiin biouuniin, jossa poltetaan haketta. Biouuni toimii alipainemenetelmällä, jolloin pölyä ei tule kuivaamorakennuksen sisälle.

“Kustannussäästö on huomattava uuden uunin ja hakkeen myötä. Energiaan ei kulu niin paljon rahaa, kun on biouuni hakkeella. Energian hinta on noin kolmasosa verrattuna öljyyn”, iloitsee Harri uudesta uunista.

Huomaat kyllä eron

“Kyllä eroa on. Kaikki on vähän väljemmin ja isommin mitoitettu, ilmapäädyt yms. Kyllä viljan saa paremmin ja edullisemmin kuivaksi. Olen tosi tyytyväinen hankintaani”, investointiinsa tyytyväinen Harri Linnamaa kehuskelee.

Linnamaan tilan tekniset tiedot

  • Viljelymaata 300 hehtaaria
  • Antti Stand Alone -kuivuri valmistui 2021 puinneille
  • Kuivuri 63MF4 + tasaajaruuvi
  • Tilavuus 720 hl
  • 1200 kw biouuni
  • Ultima-ohjauskeskus