CLAAS hybriditeknologiaa – jo neljännes vuosisadan aikana, aina askeleen edellä

Tänä päivän LEXION'in uusimmat sukupolvet asettavat virstanpylväitä mitä moottoritehoon, puintehoon ja automaattiseen koneen optimointiin tulee, lippulaivan LEXION 8900 mallin mukaan.

Patentoitu APS-hybridijärjestelmä, APS-puintikoneiston ja ROTO PLUS -jälkierottelun yhdistelmä, oli uutuus Agritechnica 1995 näyttelyssä. Siitä lähtien se on asettanut suurteholeikkuupuimureille standardeja, mitä tulee suorituskykyyn ja viljan laatuun sekä soveltuvuuteen erilaisille viljelykasveille. MEGA kohlinpuimurin APS puintikoneistoon verrattuna puintikelan halkaisijaa suurennettiin 450 mm:stä 600 mm:iin ja puintikoneiston leveyttä 1580 mm:stä 1 700 mm:iin. Hellävaraiseen jyvien jälkierotteluun käytettiin kahta, tasaisesti pyörivää aksiaaliroottoria. Ensimmäisten LEXION 480 sarjan puimureiden viljan puintiteho oli yli 35 tonnia/h ja vuonna 1996 käyttöön otettujen pitempien roottorien ansiosta puintiteho nousi yli 40 tonniin/h. Suunnannäyttäjänä toimi myös silppuriin liitetty heilurilevitin, joka levitti oljet koko leikkuuleveydelle sekä uudenaikainen VISTA CAB ohjaamo, varustettuna CEBIS näytöllä.

1998 LEXION 480 esiteltiin ensimmäisenä suurtehopuimurina, etuakselin TERRA TRAC telavarustuksella. Tela-alusta kehitettiin pellon pinnan suojaamiseksi leikkuupöytien leveyden ja painon yhä kasvaessa. Kuljetusleveys jäi alle 3,5 metriin. Vuonna 2011 oli tela-alustalla mahdollisuus ajaa maantiellä jopa 40 km/h - ennätys siihen aikaan!

Jo vuonna 2002 valmistui 10000. LEXION – 480 puimuri, TERRA TRAC varustuksella. Vain 3 vuotta myöhemmin 600 sarjan LEXION ylitti 60 vehnätonnin puintitehon tunnissa. Uusi tehotaso varmistettiin virallisella Guinnes'in ennätystuloksella vuonna 2008: 532 tonnia vehnää 8 tunnissa on ennätys, jota kukaan ei yhdellä puimurilla ollut siihen mennessä saavuttanut. Vuonna 2011 LEXION 770 TERRA TRAC rikkoi tämän ennätyksen ja pui Englannissa 8 tunnin aikana uskomattomat 675 tonnia vehnää.

Uusien kokoluokkien käyttöönotto

Vuonna 2019 CLAAS esitteli, uuden LEXION mallisarjan myötä, uudelleen kehitetyn sukupolven menestyksekkäästä suurtehopuimurista, jossa on enemmän moottoritehoa, puintitehoa, älykkyyttä ja yhä parempi käyttömukavuus – sekä suurin markkinoilla oleva 18000 l:n viljasäiliö* vaikuttavalla, jopa 180 l/sekunti, tyhjennysnopeudella. Uusi LEXION, ja sen alla kaksi Vuoden koneeksi 2020 mainittua mallisarjaa, varustettuna APS SYNFLOW HYBRID puinti- ja erottelujärjestelmällä sekä uudenaikaisimmilla MAN ja Mercedes-Benz moottoreilla, asettavat uusia virstanpylväitä, mitä polttoainetalouteen tulee. Tärkeä tekijä tässä on CEMOS AUTOMATIC koneen optimointijärjestelmä, joka jatkuvasti optimoi alkuerottelun, seulaston, loppuerottelun ja moottorin kuormituksen.
LEXION 8900 huippumalli, 790 hv:n moottoritehollaan, on niin tehokas, ettei sitä voi kuormittaa tarpeeksi markkina-alueilla, kuten Pohjois-Amerikassa, jossa sadot ja olkimäärät ovat suhteellisen pieniä, eikä sitä sen takia myydä siellä. Kesän 2020 aikana tämä Harsewinkel'in lippulaiva, LEXION 8900 TERRA TRAC, pui Englannissa normaaliolosuhteissa ajoittain selvästi yli 100 tonnia vehnää tunnissa ja keskimäärin yli 94 tonnia tunnissa, satotappion ollessa alle yhden prosentin. Hybriditeknologian edut saatiin selvästi esille: Puintitehokäyrä loiveni myöhäisempien ilta- ja yötuntien aikana jyvien ja olkien kosteuden lisääntyessä. Tämä on juuri sitä, mitä viljelijät ja urakoitsijat arvostavat sen lisäksi, että LEXION APS SYNFLOW HYBRID soveltuu monien eri viljakasvien puintiin. „Monista hyvistä ominaisuuksista johtuen CLAAS aikoo tulevaisuudessa käyttää APS SYNFLOW HYBRID järjestelmää suuremman teholuokan puimureissa“, selittää Jan-Hendrik Mohr, joka vastaa viljankorjuun liiketoiminnasta CLAAS konsernijohdossa. "Näin CLAAS'in kuningasluokka on paremmin varustettu monipuolisia, maailmanlaajuisia vaatimuksia varten, kuin mikään muu puimuri. Paras todiste tästä on tyytyväiset ja uskolliset asiakkaat kautta maailman. Kustannusten ja ajankäytön paineet sekä mukavuustason vaatimukset lisääntyvät jatkuvasti, joten nämä seikat on otettava huomioon CLAAS puimureita edelleen kehitettäessä."

Viime vuosina CLAAS on ottanut hybridipuintitekniikan käyttöön myös keskiteholuokan puimureissa. Vuodesta 2009 alkaen on myös TUCANO HYBRID, APS-puintijärjestelmällä ja yksittäisroottorilla, on kuulunut tuotevalikoimaan. Nuorimmaisena, CLAAS hybridijoukkueeseen kuuluvana jäsenenä, on vuodesta 2019 alkaen ollut Kiinassa valmistettu DOMINATOR 370 hybridipuimuri.
Lisäksi: Nykyinen jyvämaissin puintiennätys tehtiin marraskuun alussa USA'ssa CLAAS LEXION 8600 TERRA TRAC puimurilla. LEXION tuoteasiantuntijan Wes Wortmann'in ohjaamana, luokan 8, hybridipuimuri pui 8 tunnissa uskomattomat 2041 tonnia maissia, eli keskimäärin 250 tonnia tunnissa. Sen myötä LEXION 8600 löi edellisen LEXION 760 TT'llä tehdyn ennätyksen runsaalla 84 prosentilla!

Kuitenkin: CLAAS ei ole koskaan jäänyt lepäämään ennätysten varaan - kehitys jatkuu...

Tarkalleen 25 vuotta sitten - 12. marraskuuta 1995 - CLAAS esitteli Agritechnica näyttelyssä puintiteholtaan tehokkaimman puimurin maailmassa: LEXION 480 mallin, trendejä asettavalla APS ja ROTO PLUS irtipuinnin ja erottelun hybriditekniikalla.