Oppisopimuksella työn ohessa uusi ammatti

Teksti: Hannu Kenttämies

Jaakko Anttila työskentelee Hankkijan korjaamolla Kempeleessä asentajana ja opiskelee työn ohessa ammattitutkintoa oppisopimuksella

Tyrnäväläinen Jaakko Anttila oli suorittanut ammattikoulun autopuolen ja armeijan. Hän oli ollut kesätöissä autoasentajana ja tehnyt maatilan töitä, kunnes päätti hakeutua Hankkijan korjaamolle asentajaksi. Jaakolle tarjottiin mahdollisuutta suorittaa maatalouskonealan ammattitutkinto oppisopimuksella työn ohessa. Tämä vaihtoehto kiinnosti Jaakkoa, koska hän halusi lisää tietoa koneiden tekniikasta, diagnosoinnista ja korjauksesta. Hän hakeutui Hankkijan ja Työtehoseuran yhdessä järjestämälle oppisopimuskurssille.  

Monipuolinen asentajan työ 

Jaakon päätyö Hankkijan korjaamolla on huoltaa ja korjata asiakkaiden traktoreita, maatalouskoneita ja urakointikoneita. Monet konetyypit ovat tulleet tutuiksi työssä, kuten kurottajat, työkoneet sekä golf- ja ympäristönhoitokoneet. Jaakko tykkää työssään siitä, että se on vaihtelevaa ja haastavaa. 

Oppisopimuskoulutuksesta uutta osaamista 

Oppisopimuskoulutus on vastannut Jaakon odotuksia. – Uutta tietotaitoa on kyllä hyvin saanut, sanoo Jaakko. – Painaa sata lasissa koko ajan, kyselee ja osallistuu aktiivisesti, kehuu kurssin kouluttaja, Otso Tavaila Jaakkoa. Oppisopimuskoulutuksen vaatimustaso voidaan pitää korkeana, koska kaikki kurssilaiset ovat jo alalla töissä ja monet ovat suorittaneet ammattikoulun jo aiemmin. Kurssi sisältää korkeatasoista koulutusta niin nykyaikaisista diagnostiikkatyökaluista, automaattiohjauksista kuin dieselmoottorin peruskorjaamisestakin. Yksi kurssin päätavoitteista on kehittää opiskelijoiden tiedonhakuosaamista ja vianhakutaitoja. Opiskeluihin liittyviä lähipäiviä kertyy kahden vuoden oppisopimuskurssin aikana noin 25–30 päivää ja lisäksi on muita omatoimisia opintoja suoritettavana. 

 

Oppisopimuskoulutuksessa:  
- Työskennellään Hankkijan korjaamolla 
- Opintosisältö räätälöidään opiskelijan lähtötason mukaan 
- Koulutuksen kokonaiskesto on noin 24kk 
- Lähipäiviä Rajamäellä on noin 25-30 pv / 24kk 
- Koulutuksen järjestäjänä toimii TTS Työtehoseura Rajamäellä 
- Suoritetaan maatalousalan ammattitutkinto erikoistuen maatalouskonehuoltoon.