Tehokkuutta haravapöyhimellä

Skogin tilalla Pedersöressä Pietarsaaren kupeessa kolmatta kesää käytössä ollut Fransgårdin TI-6000-haravapöyhin on osoittanut käytännölliseksi valinnaksi.
Sillä saadaan karhotettua ja pöyhittyä korjattava heinä tehokkaasti.

 
Skogin tilalla Pedersöressä on käytössä tanskalainen Fransgårdin TI-6000-haravapöyhin. Niklas Skogin mukaan hankinnassa painoivat sen karhotus- ja pöyhintämahdollisuus, tehokkuus ja suuri työleveys sekä edullinen hinta erillisenä hankittaviin karhottimeen ja pöyhimeen verrattuna.

Teksti ja kuvat: Arto Takalampi

Linda Löfbacka-Skogin ja Niklas Skogin lypsykarjatilan parsinavetassa on noin 35 lehmää, joita laidunnetaan kesäisin. Peltoala on kokonaan nurmella, jolta rehu korjataan tilan omalla koneketjulla.
Nurmi niitetään kahdella niittomurskaimella, karhotetaan haravapöyhimellä, paalataan pyöröpaalaimella ja kääritään siihen kytketyllä käärintäkoneella.
Karhotuksessa tilalla on käytössä tanskalaisen Fransgårdin haravapöyhin TI-6000, joka on helposti ja nopeasti muutettavissa pikakiinnikkein ja hydraulisesti myös pöyhimeksi. Tilalla tehdään kuivaheinää hiehojen ja umpilehmien rehuksi.
– Tämä tuplaominaisuus oli tärkein peruste haravapöyhimen hankinnassa. Kun sen työleveyden saa kasvatettua hydraulisesti jopa yli 6-metriseksi, se on kokoonsa nähden tehokas, Niklas Skog perustelee hankintaa.
– Se on myös edullinen, sillä erillisinä karhotin ja pöyhin olisivat tulleet maksamaan monin kerroin enemmän.

Ensisijaisesti karhotin

Haravapöyhin on muutettavissa karhottimesta pöyhinasentoon muutamassa minuutissa pikakiinnitteisten piikkien ja hydraulisen kallistuksen ansiosta.

Ensisijaisesti kone on karhotin, jota käytetään säilörehun ja kuivaheinän sekä sopimuspelloilla kuivikeolkien karhotukseen. Skog arvostaakin koneessa sitä, että valittavissa on tarpeen mukaan jopa neljä eri karhotusvaihtoehtoa. Tavallisesti niiton jäljiltä yhdistetään kaksi karhoa, mikä nopeuttaa paalaamista.
Myös pöyhimenä koneen merkitys on tärkeä, koska se korvaa tilan vanhat ja kapeat pöyhimet, joilla sai vedettyä kerralla vain yhden karhon. Ainoana miinuksena Skog pitää, että pöyhinominaisuudet ovat jääneet hieman karhottimen varjoon.
– Normaalilla ajonopeudella pöyhin ei heitä heinää yhtä tasaiseksi matoksi kuin erilliset pöyhimet vaan se jää hieman karhomaiseksi, hän sanoo.
Kone on nostolaitesovitteinen, mutta kääntyvän vetolaitteen ansiosta se asettuu työskentelyasennossa automaattisesti hinattavaksi eikä sitä tarvitse nostaa päisteissä. Nostettaessa kone lukittuu kuljetusasentoon ja sen saa kavennettua traktorin levyiseksi.
Työkonemyyjä Ove Strand Hankkijalta on huomannut, että tällaiset kahta karhoa yhdistävät yhdistelmäkoneet ovat yleistyneet viime vuosina. Kone on varsin edullinen ja yksinkertainen, mutta silti tehokas.