Väderstadin perustaja Rune Stark 100 vuotta tänään

Vuonna 1962 Rune Stark perusti, yhdessä vaimonsa Siwin kanssa, Runes mekaniska vekstad -nimisen yrityksen. Rune siirtyi ajasta ikuisuuteen 2008. mutta hänen muistonsa elää vahvasti vielä nykypäivänäkin, ja 4. maaliskuuta 2021 vietetään Runen 100 -vuotispäivää.

Kaikki alkoi kotona pienellä maatilalla Väderstadissa 1962. Useiden katovuosien jälkeen tilanne oli hankala ja Runen ja Siwin maatila oli ainakin kertaalleen myytävänä. Pariskunta rupesi etsimään muita tulonlähteitä perheen taloutta vahvistamaan, Siw oli mm. yrittänyt kanojen, ankkojen hanhien ja kalkkunoiden kasvatusta, mutta huomasi ainoastaan kalkkunoiden tuovan lisätuloja. Kalkkunoihin käytettävä työmäärä oli kuitenkin suhteettoman suuri verrattuna niistä saatavaan taloudelliseen hyötyyn.

Rune Starkilla oli idea ladan valmistamisesta, joka sopisi paremmin yhä yleistyville traktoreille, niiden dieselmoottoreiden vahvistuessa vahvistumistaan. Lata oli tuohon aikaan yksinkertainen puuvalmisteinen työlaite, joka koostui kahdesta hevosen perässä vedettävästä tukista, tarkoituksena tasata kynnöstä. Traktorin yleistyessä valmistettiin edelleen enemmän tai vähemmän samanlaisia puurakenteita, vain leveyden kasvaessa.

Runen visio oli tällaisen työlaitteen valmistamisesta paljon paremmin teräksestä, mikä oli suuri parannus tuon ajan primitiivisiin puutyölaitteisiin verrattuna. ”Tehkää niin vahva, että kestää” oli yksi Runen klassisista lausahduksista, vahva laatuajattelu, joka on edelleenkin voimissaan Väderstadilla.

Rune oppi hitsaamaan auttavasti muutaman illan aikana naapurinsa ja ystävänsä luona. Ystävällisten ihmisten avulla pieni, 20 m² puusepänverstas muutettiin yksinkertaiseksi verstaaksi, ja Mjölbyläisen romuliikkeen hän sai käsiinsä materiaalia koneidensa raaka-aineeksi.

Sekä Siw että Rune sahasivat ison osan ensimmäisen ladan teräksestä rautasahalla. Ensimmäisten koeajojen aikaan keväällä 1962, tuli naapuri pellonlaitaan ja kysyi: ”Tuo näyttää hyvältä, Rune, luulempa tarvitsevani samanlaisen itsekin”. Se oli ensimmäinen tilaus. Lähes samanaikaisesti Runen lanko Hästholmenista tilasi toisen ladan. Näin ollen pieni yritystoiminta lähti liikkeelle ja perusta oli luotu yritykselle, joka tänä päivänä tunnettaan nimellä Väderstad AB, jolla on 1550 työntekijää 40 maassa ja jonka liikevaihto 2020 oli 3,4 miljardia kruunua.

Runella oli alusta alkaen vahva visio ja todella vahva usko pienen yrityksen kasvamiseen sekä siihen, että auttaisimme osaltamme maailman väestön ruokkimisessa. Hänellä oli vahva usko siihen, että yhtiön toiminnalla silloin, niin kuin tänä päivänäkin, oli korkeampi tarkoitus.

Rune jatkoi maanviljelyä loppuelämänsä ajan ja oli aina viljelijän puolella. Me Väderstadilla olemme olemassa viljelijöitä varten ja heidän arkeaan helpottaaksemme.

Me kaikki kaipaamme Runea, hän on ollut poissa vuodesta 2008 asti, mutta hänen muistonsa elää vahvasti sekä Väderstadissa että koneissamme. Tänään omistamme hänelle ylimääräisen ajatuksen, ja ylistämme hänen innovatiivisuuttaan, joka päivittäin helpottaa maanviljelijöiden päivittäistä työskentelyä ympäri maailman, sekä auttaa ruokkimaan maailman alati kasvavaa väestöä.