Yhteisomistuksella tehoa ja tarkkuutta pintalevitykseen!

Teksti: Olli Korhonen, Hankkija Oy

Pintalevitin on yksi maatalouskoneista, joka on helppo hankkia useamman tilan yhteiseksi. Tilojen tarpeet voivat ajoittua eri sesonkeihin. Viljatilallinen antaa täydennyslannoituksen, erilaisilla karjatiloilla on erilaiset vaatimuksetrehulle ja lannoituksen ajankohdille.

PORUKALLA YKKÖSEKSI!
Lannoitteenlevityksen tehoon vaikuttavat monet asia. Näitä ovat esimerkiksi:
• Pellon koko ja niiden etäisyys tilakeskuksesta
• Työntekijöiden määrä
• Lannoitteenlevittimen teho
->työnopeus
• Työleveys
• Säiliön tilavuus ja hyötykuorma
• Tilan logistiikka
– Täytetäänkö pellolla vai tilalla?
– Suursäkit, siirtoajoneuvo, pyöräkuormaaja/kurottaja

Yhteisomisteisella pintalevittimellä voidaan tehostaa lähes kaikkia yllämainittuja muuttujia. Amazonen TS-mallisto tarjoaa markkinoiden parasta tehoa ja tarkkuutta. Koneisto läpäisee jopa 10,8 kiloa sekunnissa. Suuret työnopeudet isommillakin työleveyksillä ovat siten mahdollisia. TS-levittimen maksimi työleveys on 54 metriä. Käytännön rajan asettaa monesti pellon koko. Sähköisten säätöjen ansiosta työleveyden vaihto suoraan ohjaamosta on kuitenkin helppoa. Äärimmäisen tehokkuuden ansiosta päällekkäiset sesongitkaan eivät pilaa oikea-aikaista lannoitusta. Usein lannoitus tehdään omatoimisesti suoraan tilakeskuksesta käsin. Yhteisomisteisella levittimellä yksi osakas voi suorittaa varsinaisen levitystyön samalla, kun toinen osakas kuljettaa lannoitteita pellon reunaan ja avustaa lastauksessa.
Suuri ja sopivan leveä säiliö voidaan täyttää kuormaajan kauhalla. Levittimen vaa’an ansiosta ns. säkkien laskeminen ei ole tarpeen. Levityskoneen ollessa pellolla säkkejä voidaan rikkoa valmiiksi esimerkiksi tyhjään laakasiiloon. Amazonen ZA-V ja ZA-TS -koneet saadaan järeän Ultra-rungon ansiosta maksimissaan 4200 litran säiliöllä. Mikäli kaivataan hurjempia teholukemia tai erilaisia lannoitteita, niin Amazonen Hydro -mallin levittimet voidaan asentaa myös etunostolaitteeseen!

 

KÄYTÄNNÖN TEHOA!

Käytännön esimerkkejä Amazonen levitystehosta:
Venäjällä Prodimexin tilalla lannoitus hoidetaan nykyään yhdellä Amazone ZA-TS Ultra Profis Hydrolla. Tilalla levitettiin yhdellä kaudella perinteisellä ZA-M -koneella ja uudella TS-koneella. Taulukosta nähdään eri koneiden ja erilaisten täyttövaihtoehtojen erot. Uudella levittimellä saavutettiin 45 prosenttia parempi tehokkuus. Tehostamalla täyttö pellon reunaan saavutettiin vielä 24 prosenttia parempi teho. Vastaavia teholukemia on myös esimerkiksi Tanskasta ja Saksasta.

RATKAISEEKO HINTA?

Määrällisesti myydyimmän mallin, ZA-X 1402:n ohjehinta on 3 500 euroa.
Uutta teknologiaa edustava ZA-V Profis Controlin kampanjahinta on 9 700 euroa.
Kampanjamallissa on vakiona suurempi säiliö, suurempi työleveys, 200 hz mittaava
vaaka, sähköinen limiter-reunalevitys, säiliön peite yms.
Mikäli haluaa TS-levittimen tehon ja parhaan mahdollisen lohkoautomatiikan tarkkuuden jopa 128 lohkolla, ZA-TS Super Profis Hydron kampanjahinta on 16 000 euroa.
Uuden koneen hankintahintaa kannattaa jakaa osakkaille! Vaakakoneessa tai
Isobus-koneessa on myös huomattavasti parempi jälleenmyyntiarvo kuin perinteisemmässä pintalevittimessä. Paremmin varustellun koneen teknologia ei ainoastaan helpota käyttäjän arkea, vaan tarjoaa myös selkeää säästöä.
Pelkästään lohkoautomatiikka vähentää turhaa päällekkäisyyttä.
Päällekkäisyyden vähentäminen pienentää lannoituskuluja, sekä tarjoaa tasaisemman
sadon pellosta. Vilja tuleentuu tasaisesti eikä mene lakoon. Paikkakohtaisella levityksellä voidaan ottaa pellon paras potentiaali käyttöön ja keskittää lannoitus sinne
missä sitä tarvitaan. Isobus-koneiden avulla voi hyödyntää myös Hankkijan Kasvuohjelman täsmäviljelypaketteja!
Ensi kerralla, kun suunnitelmissa on hankkia lannoitteenlevitin, niin pohtikaa, voisiko investoinnin tehdä porukalla! Amazonen valikoimasta löytyy tuotteet erilaisiin tarpeisiin!