Luomusiementuotannossa menestyy määrätietoisella asenteella ja huolellisella viljelyllä

Auvo Heikkilä viljelee luomusiementä Turun Paattisilla. Lähialueen peltoalasta noin 30 prosenttia on luonnonmukaisessa tuotannossa. Luomutilat muodostavat paikallisen yhteisön, jossa vaihdetaan tietoja ja kokemuksia hyväksi koetuista viljelymenetelmistä.

 

Teksti ja kuva: Taina Salminen, Hankkija Oy

Heikkilän tila on ollut luonnonmukaisessa tuotannossa vuodesta 1998 lähtien. Luomuun siirtymisen jälkeen tilalla viljellään edelleen siemenviljaa.
– Luomuun siirtyvän tilan kannattaa jatkaa siementuotantoa. Epäonnistumisista ei kannata lannistua. Kokeileminen ei riitä, vaan tekemisen pitää olla määrätietoista. Onnistumiseen tarvitaan useamman vuoden kokemus eri viljelykäytännöistä. Parhaat viljelymenetelmät syntyvät menetelmien yhdistelmistä ja pitkäjänteisestä toimivien ratkaisujen hakemisesta, Heikkilä kertoo omista kokemuksistaan.
Nyt siementuotannossa on syysvehnää ja kauraa.

Anna ja Auvo Heikkilä tarkastavat BotnicaBOR-syysvehnäkasvustoa.

– Jos tila on siementuotannossa, niin viljalajien määrä viljelykierrossa kannattaa pitää alhaisena lajipuhtauden säilyttämiseksi, sanoo Heikkilä. Rikkakasvien torjuntaa pidetään hankalana asiana. Heikkilän tilalla rikkakasvien torjuntaan on useita keinoja: myöhästetty kylvö, suurempi kylvömäärä, kasvuston peittävyys, kasvinvuorotus, kerääjäkasvit sekä rikkaäestys.
– Käytettäessä suurempaa kylvösiemenmäärää kasvusto estää tehokkaammin rikkoja kasvamasta ja jälkiversonta pienenee, Auvo mainitsee. Kestorikkakasveja kuten valvattia, ohdaketta ja juolavehnää torjutaan viljelykierrolla tai puolikesannoinnilla.
Luomussa kasvukauden aikaiset korjaustoimenpiteet on hyvä suunnitella etukäteen samoin rikkojen torjunta ja viljelykierto. Luonnonmukaiseen viljelyyn siirtyminen ei välttämättä vaadi koneinvestointeja, vaikka yleisesti toisin ajatellaan. Vieraslajien määrää voidaan vähentää puimurin, kuivurin ja kuljetuskaluston huolellisella puhdistamisella ennen lajikkeen vaihtoa. Lisäksi kasvukauden aikana on tärkeää tehdä tarkastus siemenviljelylohkoilla.
Lajikevalinnassa kasvuston peittävyyden lisäksi kiinnitetään huomiota satoisuuteen, taudin kestävyyteen, siemenen painoon (tsp) ja korren pituuteen.

 

Heikkilän luomutila

  • Viljelykierto: 1–2-vuotinen nurmi, – speltti/syysvehnä – kaura – hernevehnä-seosvilja – kaura.
  • Siemenviljalohkoilla syyskyntö.
  • Keväällä tasausäestys, tilanteen mukaan lannan levitys, myöhästetty kylvö, jossa kylvömäärä + 10 %, kerääjäkasvi alla tai rikkaäestys.