Nurmipellolta laatuevästä

Nurmirehua viljeltäessä ei kannata viljellä rikkakasveja. Ne heikentävät rehun maittavuutta ja ovat ravintoarvoltaan nurmea heikompia.

Nurmen parasta rikkatorjuntaa on pitää nurmi täystiheänä. Talvi voi aiheuttaa aukkoja kasvustoon ja joskus rikkoja jää nurmeen jo perustamisvaiheessa. Silloin nurmen kemiallinen rikkatorjunta on tarpeen.

Peltomaa ei säily paljaana, vaan nurmessa esiintyvät aukkopaikat täyttyvät nopeasti. Rikkakasvit ovat maittavuudeltaan nurmea huonompia ja ne voivat olla myös haitallisia eläinten terveydelle. Esimerkiksi alati yleistyvä peltokanankaali aiheuttaa ärsytystä eläinten limakalvoille. Pientareilla toukokuun alussa kukoistava kirkkaankeltainen kasvusto on usein peltokanankaalia, joka on tyypillisesti kevään ensimmäinen kukkija.

Rikkakasvien oikea-aikainen torjunta on tärkeää parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi. Peltokanankaali tulee torjua hyvin aikaisin keväällä, heti huhtikuussa, kun pellot kantavat. Voikukka on parasta torjua ennen kukkavarren kasvua.

Paljon rikkakasveja sisältävän rehun sulavuus heikkenee ja D-arvo laskee. Runsas rikkakasvusto muuttaa rehun K-, Ca- ja Mg-suhdetta. Rehun maittavuus laskee.

Voikukan oikeaaikainen torjunta Primus XL:llä tehdään ruusukevaiheessa ennen kukkavarren kasvua.

Sekä eläimet että kasvit tarvitsevat hiveniä

Heikko hedelmällisyys, utaretulehdukset ja jalkasairaudet ovat merkittävimpiä poiston syitä lypsylehmillä. Alhaisella hivenaineiden saannilla on hedelmällisyyttä, vastustuskykyä ja sorkkaterveyttä heikentävä vaikutus.

Hivenaineista esim. sinkki ja mangaani vaikuttavat lehmien tiinehtyvyyteen. Sinkki on tärkeä normaaleille kiimakierroille, solujen jakautumiselle ja kohdun pintakudoksen kunnolle. Sinkkilisä on vähentänyt alkiokuolemien määrää.

Mangaani vaikuttaa suoraan sukupuolihormonien määrään. Esimerkiksi keltarauhasessa on korkea mangaanipitoisuus, joka on riippuvainen lehmän mangaanin saannista. Tutkimuksessa lehmien tiinehtyvyys parantui 25 prosenttia, kun mangaanin saantia nostettiin.

Nurmikasvit tarvitsevat mangaania ja sinkkiä valkuaisaineiden muodostamiseen. Ne vaikuttavat suoraan yhteyttämistehokkuuteen, juurten kasvuun ja esimerkiksi kasvin kestävyyteen kasvitauteja vastaan. YaraVita Amazinc 600 on säilörehunurmille räätälöity lehtilannoite. Se sisältää sinkkiä 350 g/l ja mangaania 250 g/l.

Rikkatorjunnan ja hivenkäsittelyn ajankohdat sopivat mainiosti yhteen. Laajatehoinen Primus XL voidaan ruiskuttaa tankkiseoksena sekä YaraVITA Amazincin, että YaraVITA Thiotrackin kanssa.