Ota koko kasvukausi talteen FieldSense-sääaseman avulla

Kevätaurinko sulattaa lumia vauhdilla ja on vähitellen aika valmistautua tuleviin kevätkylvöihin. Sääasema tarjoaa tukea viljelytoimenpiteiden ajoittamisen avuksi koko kasvukauden varrelle, myös kylvöaikaan. Hankkimalla sääaseman ennen kasvukauden alkua, saat koko kasvukauden säädatan talteen ja pääset helposti tarkastelemaan kasvukauden olosuhteiden vaikutusta ja ajoittumista suhteessa saavutettuihin tasotasoihin.

Kylvö optimaaliseen aikaan

Itämisen ja orastumisen onnistuminen ovat ensimmäisiä kriittisiä vaiheita peltokasvien tuotannossa, sillä ne vaikuttavat suoraan tulevaan kasvustoon ja satopotentiaaliin. Onnistunut kasvuunlähtö luo pohjan tulevalle sadolle. Pohjoisilla viljelyalueilla, kuten Suomessa, kasvukauden täysimääräinen hyödyntäminen on tärkeää täyttä satopotentiaalia tavoiteltaessa, minkä vuoksi kylvöajankohtaan kannattaa kiinnittää huomiota. Ajoittamalla kylvö optimaaliseen lämpötilaan kasvu ja kehitys etenevät tehokkaasti alusta alkaen. Sääasema mittaa maan lämpötilan ja indikoi sen vuoksi erittäin hyvin optimaalista kylvölämpötilaa pelloiltasi. Voit seurata maan lämpötilan kehittymistä sääaseman historiatietojen kautta, ja näet ajankohtaisen tilanteen suoraan sovelluksen etusivulta.

Lämpötilan kehittyminen keväällä 2021 (29.3.–30.6.)
FieldSense sovellus

Sovelluksessa on kylvöajankohdan määrittämisen tueksi kylvösää-analyysi, joka arvioi optimaaliset kylvöolosuhteet eri kasveille pelloilta mitattuun säädataan perustuen. Analyysi tarkastelee lämpötilaa eri kasvien optimilämpötiloihin pohjautuen ja seuraa lämpötilan vakautta; maan lämpötilan tulisi pysyä vakaana vähintään 2 päivää ennen kylvöä. Voit hyödyntää kylvösää-analyysiä esimerkiksi eri lohkojen kylvöjärjestyksen määrittelyssä. Löydät kylvösääennusteen sovelluksesta avaamalla sääasemasi 'Analyysi' -kohdan.

Sääaseman valmistelu uuteen kasvukauteen

Valmistele sääasemasi tulevaan kasvukauteen puhdistamalla anturit ja mittarit. Etenkin sademäärän mittaussuppilo on hyvä tarkistaa sinne mahdollisesti kerääntyneiden roskien vuoksi. Puhdista sademittari poistamalla sadesuppilo ja varmista ettei sademäärän mittalusikassa ole roskia. Sademittarin puhtaus kannattaa tarkistaa muutaman kerran kasvukauden aikana.

Yhteyden muodostaminen digitaalisiin sääasemiin

Marraskuusta 2021 lähtien on ollut mahdollista muodostaa yhteys oman sääasemasi lisäksi myös muihin sääasemiin, joiden tietoja voit tarkastella kuten oman sääasemasi tietoja. Saat käyttöösi viisi digitaalista asemaa jokaista omaa sääasemaasi kohti, jotka voit valita vapaasti kartalta. Voit esimerkiksi valita tarkasteluusi naapurisi sääaseman, tai kauempana olevia asemia, joiden kautta voit esimerkiksi tarkastella lähestyviä saderintamia. Huomaathan, että kartalla näkyy vain aktiiviset sääasemat, joten alkukeväästä kaikki asemat eivät vielä näy kartalla. Sääasemien verkosto myös kasvaa jatkuvasti, joten kannattaa tarkastaa säännöllisesti digitaalisten asemien verkostoa. Voit vaihtaa tarkastelussa olevia sääasemia halutessasi.