Parempi yleiskuva säästä Cordulus Farm -sääverkon avulla

Cordulus Farm -sääverkko yhdistää kaikki aktiiviset Cordulus Farm -sääasemat ja näyttää niiden kollektiiviset tiedot yhdellä yleiskatsauksella. Sovelluksen avulla viljelijä saa laajan yleiskuvan säästä ja sääolosuhteiden kehittymisestä, kun verkon tiedot päivitetään 10 minuutin välein.

Cordulus Farm -sääverkko
Cordulus Farm -sääverkosto kasvaa koko ajan.

Viljelijä ja neuvoja Samuel Jussila hankki Cordulus Farm -sääaseman omalle tilalleen

Samuel Jussila ja Cordulus Farm -sääasema
Samuel Jussila asensi Cordulus Sääaseman pellolleen kasvukaudella 2021.

– Olen aina halunnut olla kaikessa viljelyyn liittyvässä kiinni viimeisimmässä tiedossa ja tekniikassa. Myös sääasemia tilalla on ollut useita, mutta ne ovat kaikki edustaneet ns. markettiluokkaa. Tieto ei ole tallentunut mihinkään, mittaustarkkuus on ollut vaihtelevaa ja laitteet ovat hajoilleet aina muutaman vuoden välein. Ajatus kunnollisen sääaseman hankkimisesta olikin muhinut mielessäni jo näistä ajoista. Vahvemmin ajatus oli kehittynyt viime vuosina, tekniikan yleistyttyä, kehityttyä, halvettua ja tullessa helpommin tavallisen viljelijän saavutettavaksi.

Sääasemaa Jussila on pystynyt hyödyntämään varsinkin kasvinsuojelutöitä tehdessä

– Maatilalla etenkin kasvinsuojelutöissä sääaseman tieto on mielestäni hyödyllistä. Kasvinsuojeluaineilla on kaikilla omat ihanteelliset käyttöolosuhteet. Sopiva lämpötila, tuuli ja ilmankosteus on aktiivisesti todettavissa ruiskutustraktorin ohjaamosta käsin ja ruiskutukset osataan päättää ja puomit vetää suppuun oikeaan aikaan. Esimerkiksi valikoivilla juolavehnä- ja erikoiskasviaineilla sääolosuhteet vaikuttavat usein torjuntatehoon käytettyä ainemäärää enemmän. Nämä aineet ovat usein myös varsin arvokkaita. Torjuntaa ei tule näin tehtyä sattuman varassa ja aineista saadaan paras mahdollinen hyöty. Kaukana tilakeskuksesta sijaitsevien etäpeltojen kohdalla alueellisen tiedon tärkeys vielä korostuu.

Suomessa verkosto kasvaa koko ajan mutta mikä on tilanne Tanskassa, jossa Cordulus Farm -sääasemat ovat olleet markkinoilla jo useamman vuoden ja millaista palautetta sääverkon käytöstä on siellä saatu?

Tanskassa sääverkostoon kuuluu yli 1000 sääasemaa. Se tarkoittaa yhtä sääasemaa kohti 23 neliökilometriä viljelysmaata. Tämä erittäin tiheä sääasemaverkosto tarkoittaa, että viljelijällä on jatkuvasti pääsy reaaliaikaiseen yleiskatsaukseen sääolosuhteista. Tämä tieto on erittäin arvokasta, koska sääolosuhteita, kuten sateen ja pilvien suuntaa on helppo seurata, joka auttaa suunnittelemaan tehtäviä peltotöitä.

Myös sääverkko-ominaisuuden avautumisen Suomeen Jussila otti ilolla vastaan

– Itse olen hyödyntänyt tätä sääverkkopalvelua siten, että tietäessäni mistä ilmansuunnasta mahdollinen sade on tulossa, olen tarkkaillut tulosuunnan asemien tietoa mahdollisista sateista. Näin on voinut ennakoida missä kohtaa saderintama on tulossa ja lopettaa riskialttiit työtehtävät hyvissä ajoin ennen tätä.

Voinko ruiskuttaa?

Tanskalainen viljelijä Frank Nissen tekee ruiskutusurakointia viljelijöille laajalla alueella:
– Käytämme Cordulusta joka päivä. Auttaa paljon, kun voimme nähdä sääolosuhteet paikoissa, johon olemme menossa ruiskuttamaan. Tuuli- ja sademittaukset ovat erityisen arvokkaita.

Frank Nissen välttää turhaa ajamista pellolle vain havaitakseen, että sääolosuhteet ovat liian huonot työhön. Ja tämän kasvukauden sää on osoittanut, että sääolosuhteet ovat yhä hankalampia ja paikallisempia kuin koskaan. – Jos sataa tai tuulee liikaa, emme yksinkertaisesti voi tehdä työtämme. Ja juuri nyt voimme nähdä, että sateet tulevat hyvin paikallisesti. Joten katson aina sääverkkoa. Jos sää on huono, voin säästää turhaa ajoa ja priorisoida työni muualle.

Pidä silmällä eroja ilmastossa

Cordulus Farm -sovellus
Tuuliolosuhteet vaihtelevat paikallisesti.

Pohjois-Jyllannissa, Tanskassa, Christian Sommerlund hallinnoi JSJ-Agro yritystä ja heidän 3 000 peltohehtaaria. Heillä ovat asentaneet 4 FieldSense-sääasemaa strategisesti tärkeisiin kohteisiin, erityisesti pelloille, jossa heille on tärkeitä kasveja kasvamassa kuten perunoita. He käyttävät Sääverkkoa pitääkseen itsensä ajan tasalla kaukana sijaitsevilta pelloilta, joita omat sääasemat eivät kata.
– Tarkastelemme pääasiassa sadetta ja tuulta. Työskentelemme suurella alueella, ja sääasemamme eivät kata kaikkea, joten on mukavaa nähdä tilanne alueilla, joissa meillä ei ole omia asemia. Tämän yleiskatsauksen avulla pystymme siirtämään omat asemamme sinne, mistä haluamme tarkat mittaustiedot.

JSJ-Agron pellot ulottuvat alueille, joissa ilmasto vaihtelee suuresti, ja ne käsittävät erilaisia sääolosuhteita.

– Tarpeen mukaan seuraamme maaperän lämpötilaa. Saimme hyvää oppia, kun yöpakkaset osuivat joihinkin peltoihimme viime syksynä. Huomasimme, että rannikolla olevien peltojen maaperän lämpötila vaihteli paljon verrattuna sisämaassa sijaitseviin peltoihimme.

Tiheämpi verkko Cordulus Farm -sääaseman käyttäjille

Cordulus Farm -sääasemat sijoitetaan pääsääntöisesti viljelijöiden pelloille, ja verkostoon tulee yhä enemmän asemia, mikä tekee siitä tiheämmän ja kattavamman. Näin ollen sääaseman sijoittaminen omalle pellollesi ei ainoastaan auta sinua vastaanottamaan hyper-paikallisia säätietoja, vaan saat lisäksi Sääverkon kautta entistä tarkemman yleiskuvan säästä muiden Cordulus-käyttäjien kanssa.

Tule mukaan kehittämään Suomeen kattavaa Cordulus Farm -sääverkostoa hankkimalla Cordulus Farm -sääasema omalle tilallesi!

Kysy lisää Cordulus Farm -sääasemasta ja sen ominaisuuksista omalta Hankkijan asiantuntijamyyjältä!

Liittyvät tuotteet