Sääasemasta apua viljelyyn

Samuel Jussila hankki FieldSense-sääaseman omalle tilalleen kasvukaudella 2021. Miksi hän päätti hankkia aseman ja millaiset olivat hänen kokemuksensa viime kasvukaudelta?

- Olen aina halunnut olla kiinni viimeisimmässä viljelyyn liittyvässä tiedossa ja tekniikassa. Sääasemia tilalla on ollut useita, mutta ne ovat kaikki edustaneet ns. markettiluokkaa. Tieto ei ole tallentunut mihinkään, mittaustarkkuus on ollut vaihtelevaa ja laitteet ovat hajoilleet muutaman vuoden välein. Hoitaessani aikoinaan kasvinsuojeluruiskutuksia toisille isännille sain erään viljelyyn panostavan toimeksiantajani toimesta pääsyn hänen sääasemaansa netin kautta. Parinkymmenen kilometrin päässä olleille urakointipelloille ei näin tarvinnut mennä tarpeettomasti kääntymään. Tästä on aikaa noin 15 vuotta. Silloin teknologia oli kallista ja tieto luettavissa ainoastaan Excel-taulukkona. Nykyiset sovellukset tarjoavat mittaustiedon lisäksi myös paljon muuta.

Mustavalkoinen sääasema FieldSense ja Samuel Jussila ulkona.
Samuel Jussilalla oli jo pitkään ajatuksissa hankkia tilalleen sää­asema ja kasvukaudella 2021 pellolle asennettiin FieldSensen sääasema.

Ajatus kunnollisen sääaseman hankkimisesta muhi mielessä

FieldSensessä on hyvä toiminta-ajatus, jossa ei myydä pelkästään kylmää rautaa vaan enemmän sen ympärille kerättyä palvelua. Kiireisessä arjessa haluan saada käytettäväkseni toimivan paketin helposti ja yksinkertaisesti. Eräs viljelijätuttuni myös kehui kyseistä laitteistoa. Tieto siitä, että laitteisto on kuin leasing-sopimuksella ja rikkoutuneet tai vanhentuneet komponentit vaihdetaan aina tarvittaessa ilman erillistä korvausta uusiin, vaikutti fiksulta.

 

”FieldSense sääaseman hankintapäätös tehtiin hyvien referenssien ja toimivalta kuulostavan konseptin pohjalta.”

 
FieldSense sääaseman mobiilinäkymä. Pohjoismaiden kartta säämerkinnöillä.
Uusi ominaisuus sääverkko antaa laajemman yleiskuvan säätilasta.

Sääaseman saavuttua asentaminen oli helppoa ja mutkatonta. Laitteisto oli hetkessä toimintavalmis ja alkoi tuottaa tietoa puhelimen sovellukseen.

Hankintapäätös tuli tehtyä harmittavan myöhään, eikä säädataa saatu kerättyä aivan kylvöjen alusta asti. Palveluun olisi voinut syöttää peltolohkot, kylvöpäivät ja kasvilajit, saada niille lämpösummat ja todennäköiset puintipäivät jne. Palvelu tekee lisäksi erilaisia tauti- ja tuholaismallinnuksia saadun säätiedon pohjalta. Tämän hyödyntäminen on edessä ensi vuonna.

 


Perinteistä vesimittaria pidin sääaseman rinnalla varmistuakseni sademittarin paikkansa pitävyydestä. Luotto löytyi pian ja perinteinen mittari jäi nopeasti käyttämättä. Kokemukseni mukaan silmällä perinteistä muovista sademittaria tulee helposti tulkittua puoli millilitraa pieleen, sääasema ei jätä samalla tavalla tulkinnalle varaa.

 

Sääasemasta apua viljelypäätöksiin

Maatilalla etenkin kasvinsuojelutöissä sääaseman antama tieto on hyödyllistä. Kasvinsuojeluaineilla on kaikilla omat ihanteelliset käyttöolosuhteensa. Sopiva lämpötila, tuuli ja ilmankosteus ovat aktiivisesti todettavissa ruiskutustraktorin ohjaamosta käsin ja ruiskutukset osataan päättää ja puomit vetää suppuun oikeaan aikaan. Esimerkiksi valikoivilla juolavehnä- ja erikoiskasviaineilla sääolosuhteet vaikuttavat usein torjuntatehoon käytettyä ainemäärää enemmän. Torjuntaa ei tule tehtyä sattuman varassa ja aineista saadaan paras mahdollinen hyöty. Kaukana tilakeskuksesta sijaitsevien peltolohkojen kohdalla alueellisen tiedon tärkeys korostuu.

 
Kasvukauden alku pellolla aurinkoisessa säässä, lähikuva.

Kesällä avautui uusi palvelu, kun FieldSense-asiakkaat pääsivät käsiksi myös toisten omistamien sääasemien dataan. Olen hyödyntänyt tätä palvelua siten, että tietäessäni mistä ilmansuunnasta mahdollinen sade on tulossa, olen tarkkaillut tulosuunnan asemien tietoa sateista. Näin olen voinut ennakoida saderintaman tuloa ja lopettaa riskialttiit työtehtävät hyvissä ajoin ennen sadetta.

Toisten sääasemia omistavien kanssa olen voinut vaihtaa kokemuksia ja säädataa. Kommentit, kuten ”helppohan siellä on hymyillä, kun vettä ei ole tullut samalla tavalla kuin meillä” tai ”täällä ei ole satanut koko kesänä, teillä on taatusti tullut tasaisesti kuin sadettimesta” tai ”tänään ei sada yhtään niin paljon kuin eilen”, on voitu kuopata. Säädatan voi aikarajata kalenterinäkymästä ja lähettää kuvakaappauksena mustaa valkoisella. Nyt voin vain todeta, että turha väitellä, lyödään faktat tiskiin.

Teksti: Samuel Jussila ja Teemu Helkala

Liittyvät tuotteet