Biologista nurmirehun säilöntää

Kiuruvedellä kauniissa maatalousmaisemissa sijaitsee maatalousyhtymä Laukkasten maatila. Tilaa pyöritetään kolmen osakkaan Juha-Matin, Jounin ja Annelin voimin, joista nuorin ja suurin osakas on Juha-Matti Laukkanen. Tilalla kasvatetaan lihanautoja useamman sadan eläimen loppukasvattamossa. Suuresta eläinmäärästä johtuen tilalla käytetään seosrehuruokintaa ja tilalla panostetaankin suuresti eläinten rehuihin. Korkealaatuisilla rehuilla he saavat varmistettua eläinten korkeat päiväkasvut ja tavoitteena esimerkiksi nurmisäilörehun osalta on tehdä Juha-Matin sanoin huippuluokkaista säilörehua.

 
Laukkasten maatilan vihreä nurmi lipputangolla pilvisenä kesäpäivänä


Tilalla viljelyn pääpaino on nurmisäilörehun tuotannossa, jonka lisäksi pelloilla kasvatetaan myös ohraa. Rehujen tuotantoon panostetaan suuresti viljelyn osalta eli viljelytekniset toimenpiteet pidetään kunnossa.

–Satotasot saadaan pidettyä korkealla oikealla lannoituksella sekä rikkakasvien tarpeellisella torjunnalla, Juha-Matti kertoo. Yksi tärkeimmistä säilörehun laatuun vaikuttavista tekijöistä on Juha-Matin mielestäkin oikea korjuuajankohta, jolla annetaan edellytykset huippulaatuiselle säilörehulle. Huippulaatuinen säilörehu vaatii kuitenkin tuekseen hyvien viljelytoimien lisäksi hyvän ja toimivan säilöntäaineen.

 

Appli-Pro® Ez -pienannostelija

 

Laukkaset ovat käyttäneet eri biologisia rehunsäilöntäaineita jo useamman vuoden ajan, joten heille on kertynyt niistä paljon erilaisia käyttökokemuksia. Tänä kesänä he käyttivät SILA-BAC®-säilöntäaineita ja kesän kokemusten perusteella ne on koettu toimiviksi. Juha-Matti kehuukin SILA-BAC®-säilöntäaineita:

–Säilöntäaineet olivat siitä hyviä, ettei niitä tarvinnut säilyttää pakkasessa ja ne sekoittuivat hyvin. Nurmi-säilörehulle tänä kesänä Laukkasilla oli käytössä SILA-BAC® Kombi Rapid React® 11G22 säilöntäaine, jota suositellaan käytettäväksi kuiva-ainepitoisuudeltaan 28–40 % nurmille.

 
Pioneer pienannostelija asennettuna pellolla aurinkoisena päivänä
Appli-Pro® Ez -pienannostelija on helppo ja nopea asentaa tilan pyöröpaalaimeen.


Uutuutena tilalla oli käytössä uusien säilöntäaineiden lisäksi Pioneerin Appli-Pro® Ez -pienannostelija. Uuden annostelijan käyttöönottaminen on Juha-Matin mielestä ollut helppoa ja sujunut ongelmitta. Laukkaset asensivat Ez-pienannostelijan pyöröpaalaimeen.

 

"Säilöntäaineet olivat siitä hyviä, ettei niitä tarvinnut säilyttää pakkasessa ja ne sekottuivat hyvin"

 

–Annostelijan asentaminen oli helppoa eikä siihen kulunut paljon aikaa, piti rakentaa vain pieni teline paalaimeen ja asentaa yksi suutinletku noukkimelle, Juha-Matti kertoo asennuskokemuksesta. Yksinkertaisen toimintaperiaatteen vuoksi Ez-annostelijan kanssa ei rehuntekoaikaan ilmennyt ongelmia ja päivittäinen käyttö sujui muutenkin hyvin. Juha-Matti käytti annostelijalla suositeltua 80 ml säilöntäaineliuosta per rehutonni, jolloin yhdellä 20 litran säiliöllisellä saatiin kerättyä noin 250 tonnia nurmea.

–Annostelija oli siitä hyvä, kun pystyi traktorissa pitämään 10 litran kanisterissa vettä. Koko päivän vesimäärä ja säilöntäaineet kulkivat helposti mukana, hän sanoo tyytyväisenä. Päivittäinen puhdistus Ez-annostelijassa on nopeaa sekä tehty helpoksi, johon myös Juha-Mattikin oli tyytyväinen.

Uusien säilöntäaineiden sekä uuden annostelijan käyttöönotto sujuikin kokonaisuutena hyvin mutkattomasti ja Juha-Matti tyytyväisenä kiteyttää SILA-BAC®-säilöntäaineiden sekä Pioneer-pienannostelijan käyttöä lyhyesti:

–Käyttö kaikin puolin todella helppoa, kunhan ajeli vaan.


Teksti ja kuvat: Veikka Kurtelius, Corteva Agriscience