Kylvötiheys koetukselle – tiheysvyöhykkeiden vertailu ja modernien kylvölannoittimien ominaisuudet käyttöön

Hankkijan Älykkään maatilan demotiloilla on käynnissä kylvötiheystestejä kasvukaudella 2023. Lue alta tehdyt toimenpiteet demolohkoilla Hintsan tilalla Raisiossa sekä Norrin tilalla Forssassa. Päivitämme testien tulokset kasvukauden päätteeksi satokarttojen kera.


FORSSAN DEMOLOHKO

Hankkija on tehnyt yhteistyötä Timo Norrin kanssa jo usean vuoden ajan. Hänen lohkollaan on testattu erilaisia Älykkään maatilan ratkaisuja. Tilalla on ollut jo useiden vuosian ajan käytössä moderneja täsmäviljelytekniikoita, kuten satokartoitus ja ISOBUS-työkoneita. Kasvukaudella 2023 demolohkolla viljellään Proxy-kauraa, kolmella eri lannoitusvyöhykkeellä ja kahdella eri kylvötiheydellä.

VILJELYKASVI: KAURA - PROXY

Lohkolle valikoitui lajikkeeksi Proxy-kaura. Proxy on vakuuttanut aiempina vuosina sekä koeruuduilla että pelloilla. Virallisten lajikekokeiden perusteella Proxy on kaurojen kärkeä sekä sadollisesti että laadullisesti. Myös korren ominaisuudet ovat kaurojen parhaimmistoa ja se kestää voimakkaammankin panoskäytön. Proxy on myöhäinen kaura, joka sopii erinomaisesti myllykauraksi.

 • Vahva yhdistelmä satoa ja laatua
 • Korkeasatoinen, iso jyväkoko ja hehtolitrapaino
 • Ohutkuorinen lajike, korkea ydinsato

 • LANNOITUSVYÖHYKKEET:

  Forssan demolohkolla otettiin käyttöön lannoitusvyöhykkeet kasvukaudella 2022, jolloin lohko jaettiin kolmeen osaan aiempien vuosien kokemusten ja satokarttojen perusteella.

  Samat lannoitusvyöhykkeet jatkavat vuonna 2023:

 • Vyöhyke 1. on varma sadontuottaja ja sen lannoitusta on alennettu: N 46 kg/ha
 • Vyöhyke 2. on ollut sadontuotannollisesta heikointa aluetta ja sen lannoitustasoa on nostettu: N 20 kg/ha
 • Vyöhyke 3. on keskimääräinen sadontuotoltaan: N 35 kg/ha

  Lisäksi koko lohkolle on levitetty tasalevityksenä sianlietettä: 25 m3/ha

 • KYLVÖTIHEYSKAISTAT:

  Lohkolla testataan kahta eri kylvötiheyttä: 500 kpl/m2 ja kaistoina 400 kpl/m2. Kylvössä käytettiin Väderstad Rapid 600C -kylvölannoitinta, jolloin rivinväli on 125 mm. Lisäksi käytössä oli Väderstadin SeedEye -siemenlaskuri, ja terminaaliin oli ladattu levityskartta, jolloin kylvetty siemenmäärä (kpl/m2) säätyy automaattisesti.

   
  Lannoitus- ja kylvötiheysvyöhykkeet
  Kuva 1. Forssan demolohkon lannoitus- ja kylvötiheysvyöhykkeet. Lohkolla testataan kahta eri kylvötiheyttä: 500 kpl/m2 ja kaistoina 400 kpl/m2.

  HINTSAN TILA

  Hintsan tila Raisiossa on ollut viljelyssä vuosisatojen ajan. Tilan isäntä Erkki Haavisto on kehittänyt tilan toimintaa pitkäjänteisesti unohtamatta teknologian mahdollisuuksia, ja mm. automaattiohjaus on ollut käytössä jo kymmenen vuotta. Viime vuosina on investoitu mm. satokartoituksen omaavaan puimuriin sekä ISOBUS-työkoneisiin. Kasvukaudella 2023 yhdellä tilan demolohkoista viljellään 2-tahoista Skyway-ohraa vaihtelevalla siemenmäärällä.

   
  Kylvövyöhykkeet kesäkuussa
  Kuva 2. Kylvövyöhykkeet erottuivat dronekuvassa 2.6.

  VILJELYKASVI: OHRA - SKYWAY

  Lohkolle valikoitui lajikkeeksi Skyway-ohra. Skyway on erittäin hyvän sadontuottokyvyn omaava 2-tahoinen ohralajike, mittarilajike Planetia 5 % satoisampi. Jyvälaadultaan Skywayn jyvä on isokokoinen ja pienten jyvien osuus on pieni. Lajitteluaste on lajikkeiston korkeimpia. Skyway on pitkäkortinen lajike, mutta korsi on kuitenkin vahva. Korkean sadontuottokyvyn myötä korrensäätö on kuitenkin suositeltavaa. Taudinkestoltaan Skyway on hyvä, erityisesti härmää ja rengaslaikkua vastaan.

 • Iso jyväinen ja korkea lajitteluaste
 • Pitkä kortinen, vahva lajike haasteellisissa olosuhteissa

 • KYLVÖTIHEYSKAISTAT:

  Lohkolla testataan neljää eri tiheysvyöhykettä: 550 kpl/m2, 360 kpl/m2, 450 kpl/m2 sekä 500 kpl/m2. Kylvössä käytettiin Väderstad Spirit 600C FIX -kylvölannoitinta, jolloin rivinväli on 125 mm. Tässäkin koneessa käytössä oli Väderstadin SeedEye -siemenlaskuri, ja kylvötiheyttä (kpl/m2) säädettiin työkoneen hallintapaneelista.

   
  Kylvötiheyskaistat
  Kuva 3. Hintsan tilan kylvötiheyskaistat
   

  Päivitämme testien tulokset kasvukauden päätteeksi.