Klövarna i skick med mineraler - och muggar på köpet!

Alla mjölkgårdar har ett gemensamt tydligt mål: hög livstida avkastning. Klövhälsa är en nyckelfaktor som gör det möjligt att uppnå målet. Trots det förekommer det klövproblem av olika grad i varje mjölkbesättning i Finland. Var är problemets grundorsak, och är det dags att göra något år det?

Sorkkaterveys

Värmestress under sommaren kan synas som klövproblem på hösten

Klövämne förnyas långsamt, på ca 4-6 månader. När man bedömer nuläget gällande besättningens klövproblem måste man se långt tillbaka i tiden. Till exempel kan frekventa klövproblem på hösten ofta förklaras med värmestress under sommaren. Djur som lider av värmestress står mera på stället, äter sämre och risken för våmförsurning ökar. Det är faktorer som bidrar till att det uppstår klövproblem efter flera månader. När vädret äntligen blir svalare vill en ko med ömma klövar inte längre röra på sig, och foderintaget försämras igen. Till sist försämras mjölkproduktionen, fruktsamheten och motståndskraften. Det har uppstått en ond cirkel av olika problem, och i värsta fall tvingas man utmönstra kon i förtid.

Sin- och övergångsperioden en kritisk tid för klövarna

Också sin- och övergångsperioden är utmanande för klövhälsan. Under sinperioden känner man inte nödvändigtvis till kornas faktiska foderintag och mineralintag, varvid intaget av mineraler kan bli för litet, Då får klövämnet inte tillräckligt mycket byggstenar för att förnyas, och klöven blir känsligare för olika skador. Också olika inflammationstillstånd i kroppen kan skada klövens uppbyggnad och öka förekomsten av klövproblem under produktionsperioden.

Kraftig avmagring hos den nyss kalvade kon och snabba förändringar av utfodringen är som gjorda för att skada klövens uppbyggnad och försämra klövhälsan i början av produktionsperioden. Avmagringen förtunnar klövens fettbädd, vilket gör att klöven tappar sin stötdämpande förmåga. Snabba förändringar av utfodringen ökar för sin del risken för sur våm och klövfeber och för lös avföring. Lös gödsel gör att gödselgångarna förblir fuktiga, så att kornas klöver inte kommer åt att torka på naturlig väg utan hela tiden är fuktiga och känsliga för utveckling av klövproblem. Till följd av sur våm och lös gödsel blir också en mindre del av mineral- och spårämnena kvar i kroppen att utnyttjas av djuren för till exempel uppbyggnad av nytt klövämne, normala kroppsfunktioner och mjölkproduktion.

Klöven gillar spårämnen och biotin

Globalt har man redan länge forskat om framför allt spårämnenas betydelse för klövhälsan. Man har kommit fram till att zink, koppar och mangan samt selen är de viktigaste spårämnena för klövarna. Dessutom har man i undersökningar observerat att biotin har positiva effekter på mjölkkornas klövhälsa.

I undersökningar har man observerat, att klövar hos haltande kor innehåller mindre koppar och zink än klövarna hos friska kor (Sadeghi-Nasab m.fl. 2013). Hältan kan bero på att klövens utsida, dvs. hornklöven blivit mjuk och skadats, eftersom zink och koppar i synnerhet påverkar uppkomsten av hornämne, som gör klöven hård och slitstark. Också klövens elasticitet kan försämras på grund av brist på zink och koppar. Manganbrist kan för sin del försvaga senor, brosk och leder, varvid klövens uppbyggnad och ställning kan snedvridas.

Hälta kan också bero på bristningar i lamellranden. Bristningar i lamellranden är ofta traumabaserade, så förhållandena i ladugården har stor betydelse. Genom utfodringen kan man ändå påverka förekomsten av bristning i lamellranden (vita randen). I undersökningar har biotin konstaterats minska förekomsten av lamellrandsbristningar särskilt under början av mjölkningsperioden och hos mjölkkor som kalvar flera gånger, då korna fått 20 g biotin per dag (Pötzsch m.fl. 2003). Dessutom påverkar tillräcklig tillgång till koppar vita randens hållbarhet positivt.

Klövens hållbarhet försämras också av olika inflammationer. När de inflammationernas transmittentämnen med blodomloppet sprids också till klövens vävnader, kan vävnaderna skadas. Selen är välkänd antioxidant som verkar tillsammans med E-vitamin. Också zink, koppar och mangan påverkar för sin del den normala funktionen hos kroppens immunsystem och härigenom också klövarnas hållbarhet.

Hankkijas specialitet Zinpro® ProPath® -spårämnen

För att man med hjälp av utfodringen ska kunna maximera nyttan för klövhälsan, kan man inte stirra enbart på den totala mängden spårämnen i foderstaten. Den mängd spårämnen djuret får med fodret berättar nämligen inte i sig hur stor del av ämnena som är tillgängliga för djuret.

Hankkija inledde i januari 2025 en spårämnesrevolution genom att införa en ny typ av spårämnen på marknaden, nämligen Zinpro® ProPath® Med ProPath-spårämnena uppnåddes fantastiska klövresultat i utfodringstest som utfördes i Finland. Under den ettåriga testperioden minskade förekomsten av klövskador hela 48 %. Effekterna baserar sig på de unika bindningarna i ProPath-spårämnena och på två olika aminosyror, nämligen glutaminsyra och lysin. Tack vare dem kommer en allt större del av de utfodrade spårämnena till djurens godo jämfört med oorganiska eller traditionella organiska spårämneskällor.

Hankkijas förnyade foder Lypsykivennäinen Sorkka+ och Umpikivennäinen sorkka+ innehåller en verksam dos biotin samt ProPath-zink som absorberas effektivt. Sorkka + -mineralerna är därför nu ännu effektivare för hållbara klövar. Dessutom baseras effekten hos de nya Kultakivennäis-mineralerna på dessa revolutionerande ProPath-spårämnen. ProPath-spårämnen kan också fås till de gårdsvis planerade Sopiva-mineralerna.

När kon rör sig och äter normalt hålls hormonaktiviteten i balans och kon blir bra dräktig, och har goda förutsättningar för en hög livstida avkastning. Låt oss alltså hålla klövarna i skick och mjölkproduktionen god, nu och i morgon.

Beställ mineralerna nu så får du Hundbacka smultron-muggar på köpet

Beställ minst 1200 kg Namino-, Helmi- eller mjölmineraler för nötkreatur priser under kampanjen 14.7 -30.9.2023 så får du på köpet 2 st Hundbacka smultronmuggar, designade för Hankkija av Mauri Kunnas.

Kampanjen gäller endast nya mineralbeställningar som gjorts under kampanjtiden. Gåvan kan inte bytas till någon annan förmån eller rabatt. Muggarna skickas per post till de kunder som uppfyller kampanjvillkoren under oktober månad.

Hankkija Koiramäki-muki 2025 Ahomansikka

Källor:

Pötzsch, C. J., Collis, V. J., Blowey, R. W., Packington, A. J., & Green, L. E. (2003). The impact of parity and duration of biotin supplementation on white line disease lameness in dairy cattle. Journal of Dairy Science, 86(8), 2577-2582.

Sadeghi-nasab, A., Zolhavarieh, S.M., Aliarabi, H., Dadmehr, B., Bahari, A., Zamani, P., Baradaran-seyed, Z., Sharifi, H., Bakhtiari, Z. & Abolghazi, F., 2013. Assessment of the serum zinc, copper, β-carotene and vitamin A and hoof zinc and copper status in different locomotion scores of dairy cattle. Iranian Journal of Veterinary Research, 14(4), pp.277–282.

Mineraler för mjölkkor