Jäljestäminen koiran kanssa

Metsästys on monelle suomalaiselle tärkeä harrastus. Usean metsästäjän paras eräkaveri on oma koira, jonka kanssa metsissä vietetään paljon aikaa. Hyvää jäljestyskoiraa tarvitaan esimerkiksi haavakon jäljittämiseen. Jäljestäminen voi olla myös vain mukava harrastus emännälle/isännälle ja koiralle, sillä jäljestäminen harrastuksena ei ole kiinni koiran koosta tai rodusta. Jälkeä voi omaksi ilokseen ajaa niin lagotolla kuin saksanpaimenkoirallakin.
Jäljestyksen kouluttamisessa on monta eri tapaa. Siksi on hyvä tutustua esimerkiksi muutamaan eri metodiin ja katsoa sopiiko se itselle ja koiralle. Artikkeli kertoo miten verijäljen tekeminen ja sen kanssa harjoittelu onnistuu. Harjoitus sopii hyvin metsästyskäyttöön tähtääville koirille.

Mitä tarvitsen?

• Lupa maanomistajalta jäljen tekemiseen
• Valjaat koiralle
• Noin 15 m pitkä jäljestysliina
• Vaahtomuovin palanen (esim. pesusieni)
• Kuitunauhaa
• Metsästyskäyttöön tähtäävälle koiralle naudan tai hirvieläimen verta. (Harrastustoiminnassa riittää vaikka makkaran palat)
• 3 metriä pitkä naru
• Ehjä muovipussi
• Kaato (esim. hirven sorkka)

Jäljen tekeminen ja jäljestys

Aloita jäljen tekeminen merkkaamalla aloituspaikka. Potki maata rikki n. 30x30 cm alueelta. Tämä kuvastaa makuulla ollutta eläintä. Sido sieni naruun kiinni ja kastele se verellä kuopassa. Sen jälkeen vedetään jälki siten, että verinen vaahtomuovin palanen tulee aina viimeisenä. Merkitse jälki kuitunauhalla. Jäljen päähän jätetään kaato ja vaahtomuovin palanen suljetaan muovipussiin.

Ensimmäisten jälkien on hyvä olla lyhyitä (alle 100 metriä) ja suoria. Jäljen pitää antaa vanhentua vähintään kaksi tuntia ennen harjoitusta. Koiran kehittyessä ja oppiessa voit nostaa jäljen pituutta, ikää ja vaikeusastetta. Maltti on valttia ja koulutuksessa tulisi edetä pienin askelin.

Jäljestettäessä koiran annetaan työskennellä rauhassa. Tärkeää on jälkiuskollisuus ja –varmuus. Ihmisen tulee luottaa koiraan. Luottamus ihmisen ja koiran välille syntyy ahkerasta harjoittelusta ja yhdessä tekemisestä. Muista kehua maalissa!

Huomioon otettavia asioita

On ehdottoman tärkeää että maanomistajalta kysytään lupa jäljestämisen harjoitteluun, oli kyse sitten pellolla tai metsässä tehtävästä harjoituksesta.
Koiran on oltava fyysisesti hyvässä kunnossa, jotta se pystyy suoriutumaan tehtävästä. Ravinto on tärkeässä roolissa harjoittelun aikana. Liikkuessa koira kuluttaa paljon energiaa. Ruokavalion tulisi olla energiapitoinen, koostumukseltaan monipuolinen ja sen tulisi sulaa sekä imeytyä hyvin jotta koiralla riittää puhtia ja intoa työskentelyyn.

Noin kolme harjoitus kertaa kuukaudessa on riittävä tahti jäljestyksen harjoittamiseen. Jäljestyskoulutuksen voi aloittaa pennulle heti luovutusikäisenä muun peruskoulutuksen rinnalla.

Tärkeintä on kiva yhdessä tekeminen! Isännällä/emännällä ja koiralla tulee olla hauskaa ja yhteisiä onnistumisen tunteita.