Imettävän tamman ruokinta

Tamma ja varsa sisätiloissa auringon säde paistaa tallin lattiaan.

Imettävän tamman energian tarve on erittäin suuri ja sen ruokinta onkin hevosen ruokinnoista vaativinta. Tamma voi tuottaa imettäessään yli 20 kg maitoa vuorokaudessa, mikä tarkoittaa suurta energian, valkuaisen, kivennäisten sekä vitamiinien tarvetta, unohtamatta veden suurta merkitystä.

Suurimmillaan maidontuotanto ja näin ollen tamman ruokinnan tarve on varsan ollessa 2-3 kuukauden ikäinen, minkä jälkeen varsa alkaa syödä enemmän muuta ravintoa ja maidon kulutus laskee.

Heti varsan synnyttyä ei tammaa pidä ruokkia liian paljoa, tämä aiheuttaa helposti varsalle ripulia. Rehuannokset nostetaan pikkuhiljaa vaaditulle tasolle. Kivennäisrehuja tulee kuitenkin olla tammalle tarjolla heti synnytyksestä lähtien riittävästi, sillä maidon kivennäis- ja vitamiinipitoisuus on korkeimmillaan imetyksen alussa – tarve on kaksinkertainen imettämättömään tammaan nähden. Tässä vaiheessa on erityisen tärkeä varmistaa tamman saaman kivennäisen kalsiumin ja fosforin suhde. Myös suolakiven vapaa saanti on tammalle tärkeää, sillä maito sisältää melko runsaasti suolaa.

Tammoja ja varsoja ulkona aitauksessa

Vitamiineista tärkein on D-vitamiini, koska sitä tarvitaan pääkivennäisten imeytymiseen ja siirtymiseen verenkierrosta maitoon. Normaalisti onneksi tammat ja varsat asuvat laitumella ja saavat D –vitamiinia auringosta, mutta esimerkiksi aikaisin keväällä synnyttäneille tammoille lisävitamiinit ovat erittäin tärkeitä.

Valkuaisen tarve lisääntyy imettäessä erityisen paljon ja tamman laadukkaasta lisävalkuaisen saannista on pidettävä huolta. Jokainen maitolitra kuluttaa 45 g srv:ta, niinpä imettävän tamman valkuaisen tarve on normaaliin tilanteeseen verrattuna moninkertainen. Paras valkuaisen lähde on hyvä laidun. Aina kuitenkaan laidun ei tuota riittävästi ruohoa täyttääkseen tamman ravinnon tarpeen (60-70 kg ruohoa päivässä) ja silloin tammaa täytyy lisäruokkia.
Racing Protein on suunniteltu täyttämään tammojen vaativan valkuaistäydennyksen tarpeen ruokinnassa. Racing Proteinin teho perustuu korkean valkuaispitoisuuden lisäksi tarkoin harkittuun aminohappokoostumukseen. Racing Protein sisältää lysiiniä hevosen tarvetta vastaavasti. Proteinin käyttö varmistaa kantavan tamman sekä kasvavan varsan riittävän ja monipuolisen valkuaisen saannin.
Energiaa imettävä tamma tarvitsee 2.-3. imetyskuukaudella yhtä paljon kuin kovassa valmennuksessa oleva kilpahevonen. Käytettävien rehujen täytyy olla hyvin sulavia ja laadultaan korkealuokkaisia, varsa alkaa maistella näitä ruokia emänsä ruokakupista ja vähitellen se hyödyntää niitä kiinteäksi ravinnokseen. Racing Junior Pro on suunniteltu varsan ensimmäiseksi rehuksi. Erinomaisen sulavuutensa ja korkeiden valkuais- ja kivennäispitoisuuksiensa ansiosta syöttömäärät voidaan pitää varsoille sopivan maltillisina ja silti taataan riittävä ravinteiden saanti. Junior Prohon on lisätty D –vitamiinin lisäksi luuston kasvulle tärkeää K –vitamiinia. Junior Pro on tammoille hyvä rehu imetyksen aikana, ja varsa tottuu samalla siihen jo pikku hiljaa maidon rinnalla. Näin varsa voi jatkaa vieroituksen jälkeen tutulla rehulla, eikä lisästressiä tule ruokinnan muutoksesta jo muutenkin stressaavassa tilanteessa.

Tamman ruokintaa aletaan vähentää neljännen imetyskuukauden aikana, kun maidontuotantokin laskee varsan syödessä enemmän kiinteää ruokaa. Hyvissä ajoin ennen vieroitusta jätetään tammalta energiarehu lähes kokonaan pois, jotta maidontuotanto saadaan loppumaan ja vältytään vieroituksen jälkeiseltä utaretulehdukselta. Kivennäisten ja vitamiinien saanti täytyy turvata myös vieroituksen jälkeen ja niitä voidaan annostella jonkin aikaa normaalia suurempia määriä. Etenkin jos tamma on uudelleen kantava, on kivennäisten riittävästä saannista huolehdittava erityisen hyvin.
Tamman ei kuulu missään vaiheessa laihtua imetyksen aikana. Jos tamma näyttää pudottavan painoansa, on asiaan syytä heti puuttua ja lisättävä rehua. Muuten tamma vähentää maidontuotantoaan ja sen seurauksena varsan kehitys heikentyy.