Tiineen tamman ruokinta

Kantavan tamman ruokinnassa on tärkeää alusta asti käyttää ensiluokkaisia rehuja. Pienetkin määrät homeisia tai muuten pilaantuneita rehuja voivat johtaa luomiseen tai vakavia seurauksia aiheuttaviin ruoansulatushäiriöihin. Märän kasvukauden aikana viljoissa esiintyy usein silmään näkymättömiä hometoksiineja, mitkä aiheuttavat ongelmia niin sikiöillä kuin tamman hedelmällisyydessä.
Tamman ruokintaan kuuluu hyvälaatuisen heinän lisäksi laadukkaat, hyvin imeytyvät kivennäiset ja mineraalit sekä vitamiinit. Myös hyvälaatuinen valkuainen kuuluu ruokintaan jo alusta lähtien, energialisä on tammakohtaista.

Viimeisten tiineyskuukausien aikana annostusmääriä täytyy nostaa. Lopputiineyden aikana sikiö kasvaa yli 60 % syntymäpainostaan ja varmistaaksemme luuston kestävyyden tulee tamman ruokinnalla varmistaa riittävät rakennuspalikat varsan kehitykselle. Kivennäisten lisäksi erityisesti D- ja E-vitamiinien saannista on huolehdittava, nämä liittyvät luuston ja lihasten kehitykseen. Esimerkiksi E-vitamiinin puutos syntyneellä varsalla aiheuttaa lihasten toimintahäiriön myötä vaikeuksia seisomaan pääsyssä.

Aivan tiineyden lopussa, noin kaksi viikkoa ennen laskettua varsomisaikaa, kannattaa jättää tamman ruokinnasta pois kaikki vaikeammin sulavat rehut ja lisätä heinän ja Greenlinen määrää. Toki laidunruoho on tammalle tässä vaiheessa kaikkein parasta, jos ajankohta sen sallii ja tamma on siihen varovaisesti totutettu. Varsomisen tapahduttua tamman ruokinta nostetaan vähitellen imettävän tamman ravinnontarvetta vastaavalle tasolle, tämäkin täytyy muistaa tehdä varovasti annoksia nostaen.Turvallisinta on ruokkia tammaa koko sisäruokintakauden samoille rehuilla ja ainoastaan nostaa niiden määriä loppua kohden, suuria ruokinnan muutoksia kannattaa välttää. Tamman ruokintaan tarkoitettu Racing Protein varmistaa laadukkaan valkuaisen sekä tasapainoiset kivennäiset, mineraalit ja vitamiinit.

Huonon kasvukauden jälkeen heinän laatu ei välttämättä ole paras mahdollinen, eikä se tarjoa siitä normaalisti saatavia tarvelukuja. Sekä heinän määrää, että etenkin laatua, voidaan korvata esimerkiksi Racing Greenline -sinimailasella, mistä tamma saa hyvälaatuisen kuidun lisäksi valkuaista. Lisäksi sinimailanen puskuroi mahahappoja, mikä edesauttaa tamman ruoansulatuskanavan terveyttä. Jo kilo Greenlinea päivässä auttaa korjaamaan heikompilaatuisen heinän puutteita.

Huomionarvoista on myös käytettävän viljan laatu, viljassa esiintyy helposti silmällä näkymättömiä hometoksiineja, jotka aiheuttavat erilaisia ongelmia erityisesti lisääntymistoiminnoissa, tiinehtyvyysongelmista aina varsan terveysongelmiin. Käytettävistä viljoista tulisi tutkia hometoksiiniarvot. Racing -rehujen raaka-aineet tutkitaan hometoksiinien ja muiden epäpuhtauksien varalta, ja ainoastaan puhtaat erät hyväksytään käyttöön. Näin Racing-rehujen käyttö tekee ruokinnan turvalliseksi ja helpoksi myös siitoseläinten kanssa.