Ennaltaehkäise liukastumisista aiheutuneet haaverit tehokkailla liukkaudenestotuotteilla

Kiinteistöllä sijaitsevien pihojen ja teiden liukkaudenesto on kiinteistönomistajan vastuulla.

Vuoden liukkain vuodenaika on taas käsillä. Suomessa loukkaantuu vuosittain ulkona liukastumisen vuoksi noin 20 000 suomalaista jokaista talvikuukautta kohden.

Kunnollisten talvikenkien tai kenkiin kiinnitettävien liukuesteiden käytön yleistyminen vähentäisi loukkaantuneiden määrää. Vähintään yhtä tärkeää on pihojen ja teiden liukkaudenesto. Kaduilla ja muilla yleisillä kulkureiteillä lumet tulee luoda kulkureiteiltä, tiet hiekoittaa ja valaistus olla kunnossa, jotta kävely on helppoa ja turvallista.

Kyse ei ole vain suosituksesta - rakennuksen tai rakennelman omistajalla tai haltijalla taikka hänen edustajallansa on nimittäin lakisääteinen velvollisuus huolehtia liukkaudenestosta kiinteistöllä ja tontin kohdalla olevalla jalkakäytävällä, ellei kunta ole ottanut jalkakäytävän talvikunnossapitoa vastuulleen.

Liukastelua voidaan vähentää monilla liukkaudenestotuotteilla

Onneksi liukkaudenestoon on monia eri apuvälineitä. Hiekoitussepeli sekä Leca-hiekoitusmurske ovat helppoja levittää ja ne antavat hyvän pidon pihojen ja teiden pinnoille. Hiekoitussepeli on puhdasta, kuivattua luonnonhiekkaa, joka ei jäädy kovimmillakaan pakkasilla. Luonnonmukainen, erittäin kevyt ja riittoisa hiekoitusmurske voidaan lakaista kukkapenkkiin keväällä maanparannusaineeksi.

Hiekoituskärryn avulla hiekoituksen levittäminen sujuu tasaisesti ja ergonomisesti. Hiekoituskärryn käyttö on myös taloudellisesti järkevää, sillä hiekan kulutus vähenee huomattavasti tasaisen levityksen ansiosta.

Joskus on kätevämpää hiekoituksen sijaan sulattaa liukkautta aiheuttava jää kokonaan pois, esimerkiksi rappusilta tai kulkuväyliltä. Jään sulatus onnistuu tehokkaasti luontoystävällisellä suolalla, eli jäänsulatusaineella.