Asiakastarpeista tuotekehityksen innovaatioiksi

Teksti: Mira Hartikainen, Hankkija Oy

Hankkijan tuotekehitys toimii kuin elimistön puolustusjärjestelmä. Tuotekehityksen reseptoreina, eli kiinnityspintoina, toimivat ruokinta-asiantuntijat ympäri Suomen. He viestivät tuotekehitykselle asiakkailla esiintyvistä haasteista. Näistä viesteistä syntyy kokonaiskuva, jonka perusteella pystytään kehittämään entistä tehokkaampia ”vasta-aineita” eli ruokintaratkaisuja tai toimintamalleja tuotannon tueksi.

Vasta-ainetuotantoa nautarehuissa kehittävät erikoisrehujen tuotekehityksessä Anna Lehtinen ja massarehujen tuotekehityksessä Pirjo Hissa. He toimivat läheisessä yhteistyössä Hankkijan ruokinta-asiantuntijoiden, myyntineuvottelijoiden sekä rehuaineiden innovaatiotuotekehityksen kanssa.

"TILATASON TESTIEN PERUSTEELLA PÄÄTETÄÄN TUOTTEEN KOHTALO: GO TAI NO GO!"

YHTEISKEHITYS NOPEUTTAA VASTEAIKAA

Tuotekehityksen normaali tutkimuskulku on verkkaista: idea syntyy, vaihtoehtoja kartoitetaan ja parhaat vaihtoehdot testataan erinäisillä koeasetelmilla.
– Tilatason testien perusteella päätetään tuotteen kohtalo: GO tai NO GO!, kertoo Hissa. Tutkimuskulkuun tulee vielä lisää kierrettä, kun kyseessä on uusi innovatiivinen rehuaine. Tällöin iso joukko in vitro (koeputkessa) ja in vivo (tilatasolla) -testejä teetetään kansainvälisissä tutkimuslaitoksissa.

Sopiva®-tuotteiden saavuttua markkinoille vuonna 2012 yhteiskehitys on avannut uuden ulottuvuuden tuotekehityksen toiminnalle. Jokainen tuoteratkaisu on yksilöllinen tilatason kokeensa, jonka tulokset ovat heti havaittavissa. Loistava esimerkki Sopiva-tuotteiden kautta tehdystä yhteiskehityksestä on vakiokivennäissarjan laajentaminen Plus+ kivennäisillä.
– Plus+ kivennäiset kehitettiin Sopivakivennäisissä muodinomaisesti esiintyneistä asioista. Viimeisimpänä lisänä Plus+ kivennäissarjaan ovat tulleet Lypsykivennäinen Fosfori+ ja Lypsykivennäinen Mg+. Näiden avulla entistä suurempi tilajoukko saa entistä paremmin omaa tarvettaan vastaavat kivennäiset käyttöönsä, Lehtinen hehkuttaa.

ASIAKASTARPEESTA INNOVAATIOKSI

Sopiva-tuotteiden suunnitteluun erikoistunut ruokinta-asiantuntija Tiina Heikkinen on tyytyväinen tuotekehityksen ja ruokinta-asiantuntijoiden yhteispeliin.
– Usealla asiakastilallani tarvittiin mureista ja vahvasti eläinterveyttä tukevaa vasikkarehua, Heikkinen kertoo. Toisistaan tietämättä myös muut Sopiva-suunnittelijat tekivät samanaikaisesti samantyyppisiä tuotteita.

Hyvät käytännöt ja kokemukset yhdistettiin näistä Sopiva-tuotteista, ja näin syntyi viime syksyllä päivänvalon nähnyt mureinen Primo TMR -vasikkarehu. Onnistuneen yhteiskehityksen ansiosta Primo TMR oli myös ensimmäinen vasikoiden väkirehu, jossa on mukana Progres®-rehuaine tukemassa vasikoiden suolistoterveyttä ja parantamassa rehuhyötysuhdetta.
– Näin asiakkaiden pyynnöstä syntyi tuotekehityksen innovaatio, Heikkinen toteaa iloisena.

AKTIIVISESTI LÄSNÄ

Hissa ja Lehtinen kouluttavat aktiivisesti ruokinta-asiantuntijoita sekä tukevat heitä asiantuntijatyössä. Hissa nostaa esiin menestystarinan parin vuoden takaa, jolloin EKM-tuotoskisan toiseksi sijoittuneella tilalla löydettiin onnistuneesti yhdessä ruokinta-asiantuntijan kanssa tilan tuotosta rajoittaneet tekijät. Kehityskohteita löydettiin aina ketoosin ennaltaehkäisystä ruokintapöytätilan pidentämiseen ja vanhentuneen seosrehuvaunun päivittämiseen. Näiden toimenpiteiden ansiosta lehmäkohtaisen päivätuotoksen nousu oli huimat + 9,3 EKM kg. Koko seurantajakson ajan syötössä oli sama säilörehuerä.

Tänä talvena eräällä pohjoissavolaisella tilalla etsittiin syitä karjaa vaivanneille halvausongelmille.
– Yhdessä tilan isäntäparin ja ruokinta-asiantuntija Sorja Pyykkösen kanssa mietimme management tason viilauksia ja umpilehmien ruokintaratkaisuja ongelman taklaamiseksi, kertoo Hissa. Nyt karjan terveystilanne on kehittynyt parempaan suuntaan ja kehitystyö jatkuu uusin tavoittein.